joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pepenele roşu, fructul hidratant al verii

E vară şi căutăm să ne hidratăm. Unul din fructele dulci şi zemoase ale verii, care hidratează, este pepenele roşu. Este aproape obligatoriu să consumăm vara acest fruct. Atât pentru că are o serie de calităţi, puţine calorii, vitamine, minerale şi antioxidanţi, dar şi pentru hidratarea organismului.

În Oltenia, patria lubeniţelor este la Dăbuleni. Aici, sunt în jur de 2.000 de producători de pepeni. Aceştia au avut anul trecut o producţie de 50 de tone pe hectar. Cele mai dulci lubeniţe, după spusele oltenilor, aici se găsesc.

Pe lângă hidratarea oferită în timpul verii, lubeniţa ameliorează durerile provocate de osteoartită şi poate conferi o flexibilitate a membrelor. Împiedică formarea pietrelor la rinichi, având un conţinut important de potasiu. Conținutul redus de grăsimi face ca pepenele roșu să ajute organismul în lupta contra radicalilor liberi, protejează vasele de sânge şi împiedică îngroşarea pereţilor arteriali.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Beneficiile depăşesc cu mult alte fructe

Fructul dulce de culoare roşie, conţine vitamina A, vitamina B6, vitamina C si o serie de nutrienţi vitali pentru sănătate.Vitamina A este importantă pentru vedere şi stimulează imunitatea prin intermediul limfocitelor și creşte astfel rezistenţa organismului la infecţii. Vitamina C protejează organismul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. Are un conţinut mai ridicat de licopen, faţă de alte fructe și legume.

Printre multele beneficii aduse de consumul unei felii sau două de pepene roşu pe zi, regăsim:

Sucul din pepenele roşu poate reduce durerile musculare date de contracţiile tip „cârcel“ şi îmbunătăţeşte timpul de refacere după exerciţiile intensive ale sportivilor. Pepenele roşu conţine o substanţă denumită citrulină, care îmbunătăţeşte funcţionarea arterelor şi scade tensiunea arterială. Citrulina este prezentă în cantităţi mai ridicate în coajă.

Pepenele roşu este fantastic pentru piele deoarece are vitamina A, un nutrient  necesar pentru producţia de sebum care păstrează hidratarea părului. Vitamina A este necesară şi pentru creşterea tuturor ţesuturilor umane, deci inclusiv al pielii şi părului.

Beta-carotenul descoperit în pepenele roșu stimulează vederea, creşterea osoasă.

Colina este o substanţă importantă din componenţa pepenelui roşu care este implicată în mecanismul somnului, a mişcărilor musculare, învăţării şi memorării. Ea ajută la menţinerea structurii membranei celulare, asistă la transmiterea impulsurilor nervoase şi la absorbţia grăsimilor. Colina poate îndepărta inflamaţiile cronice.

Conţine apă şi fibre, iar acest lucru ajută la prevenirea constipaţiei şi sănătatea tractului digestiv.

În cazul problemelor cu rinichii, cu bila, sau boli de piele atunci pepenele roşu este de un  real ajutor. Astfel, consumul zilnic de pepene roşu ajută la atenuarea sau vindecarea acestor afecţiuni.

Conţine vitamine, săruri şi aminoacizi, şi acest aspect ajută în combaterea anxietăţii, stresului sau atacului de panică.

Pepenele roşu, medicament

Consumul de pepeni roşii poate atenua sau chiar vindeca afecțiuni, precum:  bolile cardiovasculare, reumatism, constipaţie, acnee, boli de piele. Pentru cei care doresc să piardă în greutate este recomandat. O felie de pepene roşu va înlocui un pahar de suc. În locul sucurilor nesănătoase există posibilitatea de a mânca pepene roşu deosebit de sănătos.

Din cauza conţinutului lor ridicat de apă, pepenii roşii au un efect diuretic excelent. Printr-o dietă cu pepene roşu timp de 2 săptămâni, se realizează detoxifierea corpului. Pepenii roşii îndepărtează toxinele acumulate în organism. Acesta este motivul pentru care sunt buni la atenuarea si chiar vindecarea acneei. Aminoacizii si enzimele întăresc efectul detoxifiant.

Cum se consumă

Pepenele roşu proaspăt trebuie consumat aşa cum este, fără a adăuga alte ingrediente sau se poate tăia cubuleţe şi adăuga la o salată de fructe. Alte rețete nutritive și delicioase care se pot prepara din pepeni sunt gemul, șerbetul și sucul. Toată lumea doreşte ca salatele de fructe să fie proaspete, colorate şi delicioase, mai ales că sunt foarte potrivite pentru a le adăuga la orice masă sau desert. S-a constatat că o minimă procesare a fructelor tăiate, nu afectează în mod semnificativ conţinutul, chiar şi până la 9 zile.

Pepenele roşu, fruct şi legumă

Este, un fruct, prin gustul său dulce. Însă, acesta face parte din familia cunoscută sub denumirea de Cucurbitaceae, care include dovleacul, dovlecelul şi castraveţii.

Multele beneficii şi faptul că este un fruct atât de dulce, dar şi uşor de consumat, ar trebui să ne pună pe gânduri şi să-l consumăm zilnic. 

Politica