joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Țig – la prima finală, Niculescu și Begu încep aventura americană

Patricia Țig a reușit cea mai bună săptămână a carieri și chiar dacă a fost învinsă în finala turneului de la Baku, cu scorul de 6-3, 5-7, 6-0, de sportiva rusă Margarita Gasparian, locul 112 WTA, românca va avea un salt în clasamentul WTA de 39 de locuri.

În finală, debutul a fost echilibrat, dar Gasparian (20 ani), locul 112 în ierarhia WTA, s-a desprins după ce a reușit un prim break la scorul de 3-2 în favoarea sa, iar apoi și-a adjudecat primul set cu 6-3, scrie Agerpres. În setul al doilea, cele două jucătoare au mers cap la cap până la 3-3, Gasparian a făcut apoi break (3-4), dar Țig a replicat imediat (4-4). Rusoaica a câștigat din nou pe serviciul adversarei (4-5) și a servit pentru meci, dar Țig a revenit remarcabil, a egalat și apoi a restabilit egalitatea la seturi.

În decisiv, după un prim ghem foarte disputat, dar pierdut de româncă pe serviciul său, Țig a cedat și Gasparian a câștigat destul de lejer, cu 6-0.
Gasparian s-a impus în două ore şi jumătate şi a câştigat primul titlu WTA din carieră. Patricia a evoluat doar luna trecută pe tabloul principal de simplu al unui turneu WTA, la BRD Bucharest Open, oprindu-se în optimi. La București a pierdut și prima sa finală WTA jucată, alături de Andreea Mitu, la dublu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Patricia Ţig şi Margarita Gasparian au mai fost adversare o dată, tot în 2015, în optimile de finală ale turneului ITF de la Andrezieux (Franţa), când învingătoare a fost de asemenea sportiva rusă, scor 6-2, 7-5.

Se apropie de Top 100

Ţig a obţinut 21.400 de dolari pentru parcursul la simplu la turneul din Azerbaidjan, dotat cu premii totale de 250.000 de dolari. De asemenea, românca a obţinut 198 de puncte. Cu punctele acumulate, Patricia Maria Ţig poate urca luni de pe locul 154 pe poziţia 115 WTA, ceea ce va reprezenta cea mai bună clasare din cariera sa.

Patricia (154 WTA) a venit din calificări, trecând în faza preliminară de Oksana Kalașnikova (Georgia), cu 6-1, 6-3, iar pe tabloul principal de Olga Ianciuk (Ucraina), cu 6-4, 6-2, în primul tur, de Olga Savciuk (Ucraina), cu 7-5, 6-4, în optimi, de Donna Vekic (Croația), cu 6-3, 6-2, în sferturi, și de Anastasia Pavliucenkova (Rusia), principala favorită, cu 6-3, 6-2, în semifinale.

Patricia Maria Ţig a participat la Baku şi în proba de dublu, alături de sportiva japoneză Misa Eguchi. Cele două au fost eliminate în sferturile de finală de perechea rusă Margarita Gasparian/Alexandra Panova, scor 7-6 (0), 6-3. Ţig şi Eguchi au obţinut 60 de puncte în clasamentul de dublu şi 1820 de dolari.
Dacă ar fi câștigat la Baku, Țig ar fi devenit jucătoarea cel mai slab clasată în ierarhia mondial (154) care câștigă un titlu WTA în acest an. Performanța aparține braziliencei Teliana Pereira, victorioasă în 2015 la Bogota când se afla pe locul 130 WTA.

Adversare accesibile pentru Begu și Niculescu la Washington

Irina Begu și Monica Niculescu vor participa la turneul WTA de la Washington (hard), dotat cu premii totale de 226.750 dolari, care va debuta luni.
Begu (24 ani), care ocupă locul 29 în ierarhia mondială, este a șasea favorită a turneului și va juca în runda inaugurală cu americanca Madison Brengle (25 ani), aflată pe locul 44 în lume. Fiecare dintre cele două a câștigat câte un meci direct, anul trecut, pe hard, Begu în primul tur la Australian Open, cu 6-3, 5-7, 6-1, iar Brengle la Linz, în primul tur, cu 7-5, 3-1 (abandon Begu).

Monica Niculescu (27 ani), ocupanta locului 39 în clasamentul WTA, va juca în primul tur cu Lara Arruabarrena (Spania), o jucătoare de 23 de ani aflată pe poziția a 73-a în lume. Iberica s-a impus în singurul meci direct, în 2011, la Marbella, cu 7-5, 6-4, în primul tur.

Politica