duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

50.000 de euro pentru gradul de general în rezervă

Parlamentul s-a gândid să emită un proiect de lege prin care oricine poate obține grade militare în schimbul unei sume de bani. Motivul ar fi situația în care se află Armata Română.  

Astfel, gradele de subofiţeri şi ofiţeri și chiar gradul de general în rezervă, poate fi cumpărat. Banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru cumpărarea de armament pentru soldaţii români.

Deputaţii din aproape toate partidele parlamentare au semnat un proiect legislativ care prevede crearea unui mecanism de donaţii benevole private care să colecteze fonduri pentru dotarea Armatei Române cu tehnică de luptă şi muniţia aferentă, informează Ziarul Ring.

Policlinica Buna Vestire Craiova

"România se găseşte într-o conjunctură naţională şi internaţională nefavorabilă, fiind constrânsă de instituţii financiare internaţionale creditoare, precum şi de nevoile administrative interne la limitări majore în ceea ce priveşte alocările bugetare în vederea înnoirii, dotării, antrenării forţelor armate româneşti", se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Autorii proiectului de act normativ mai precizează că, potrivit unor surse militare, 85% din echipamentele armatei sunt depăşite, mare parte din ele fiind produse înainte de 1990. Cât costă să devii general Românii care vor dona pentru Armata Română vor avea şi beneficii. Astfel, potrivit proiectului legislativ, cei care vor da mai puţin sau egal cu 100 de euro la o singură donaţie sau cumulat anual vor beneficia de deductibilitate pentru sumele donate, o reducere cu 1% din toate impozitele datorate statului pe anul respectiv, de publicare benevolă într-o listă naţională a donatorilor acestui proiect şi de oferirea unei diplome ce are înscrisă suma donată. Pentru sume între 100 şi 1.000 de euro, aceleaşi beneficii, dar cu reducere de 2% a impozitului, invitare de participare ca oaspete la toate manifestările şi sărbătorile publice ale MApN, precum şi o distincţie publică militară. Cei care vor dona între 1.000 şi 5.000 de euro, cu condiţia donării anuale în acelaşi cuantum pe o durată de cel puţin cinci ani, vor avea o reducere de 4% la impozite, dar şi un grad de subofiţer în rezervă. Între 5.000 şi 10.000 de euro, pe timp de şapte ani, beneficiile sunt reducerea cu 8% a impozitelor şi oferirea gradului de ofiţer inferior în rezervă. Pentru sume între 10.000 şi 50.000 de euro, donate timp de nouă ani, se oferă gradul de ofiţer superior în rezervă, iar pentru cel puţin sau mai mult de 50.000 de euro, timp de 12 ani, se obţine gradul de general în rezervă.

"Este o măsură extremă" Fostul şef al Statului Major General, gen. Mircea Chelaru, ne spune că în afara ţării nu există un asemenea sistem de donaţii publice pentru armată. "O recurgere la o asemenea măsură este extremă. Ştiu doar că în momentul în care Armata Română a intrat în Primul Război Mondial, într-adevăr, s-au făcut chete. Se donau de la cercei, inele, tablouri care să poată fi valorificate în trezorerii, şi de-acolo se scoteau bani", ne-a declarat generalul Mircea Chelaru. 5.000 de euro este "preţul" pentru gradul de subofiţer. "Pentru mine este o cerşetorie publică. Aceasta s-a mai făcut în situaţii de mare criză, când era o problemă de supravieţiuire a statului, a naţiunii române.", General Mircea Chelaru
 

Foto: militar.infomondo.ro

Politica