luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Rusia, ameninţare pentru olteni

Reprezentanţii Ministerului rus al Apărării au afirmat că baza de rachete (interceptoare) de la Deveselu, din România, parte a sistemului global antirachetă al SUA, va deveni ţinta principală pentru mijloacele de atac ruseşti în cazul unei agresiuni a SUA împotriva Rusiei, relatează Interfax, citat de AGERPRES. 

De altfel, ministerul a luat decizia să desfăşoare în Crimeea o escadrilă de bombardiere strategice Tu-22M3 cu rază lungă de acţiune. Aceasta, pentru a consolida unitatea de aviaţie de atac din peninsulă (anexată în martie 2014 la Federaţia Rusă), după cum a declarat, miercuri, pentru agenţia de presă Interfax o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării. 

"În acest stadiu, s-a considerat suficientă amplasarea unei escadrile de Tu-22M3 pe aerodromul din Crimeea. Capacităţile sale de luptă vor permite consolidarea semnificativă a acoperirii aeriene în apele Mării Negre şi în regiunea riverană… Aceasta este una din măsurile luate ca reacţie la instalarea pe teritoriul României a unei baze americane antirachetă… Nu este exclus ca, pe viitor, grupul de bombardiere Tu-22M3 din Crimeea să fie extins la un regiment", a declarat reprezentantul Ministerului rus al Apărării, pentru Interfax. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

În anii '70 ai secolului trecut, Flota Mării Negre (a fostei URSS) avea în componenţa sa Divizia 2 de Gardă din care făceau parte trei regimente de rachete cu baza pe aerodromurile Veseloie, Gvardeiskoie şi Okiabriskoie din Crimeea, potrivit Agerpres. Către sfârşitul anului 1994, mai rămăsese Regimentul aerian 943 din Veseloie. Doi ani mai târziu, regimentul a fost, de asemenea, desfiinţat. După împărţirea Flotei Mării Negre, Rusiei i-au revenit 19 bombardiere Tu-22M, iar Ucrainei—20 de astfel de aparate de zbor. 

Bombardierele strategice de tipul Tu-22M3 sunt destinate pentru a ataca ţinte terestre, maritime, în mişcare şi obiective fixe, cu rachete ghidate supersonice şi cu bombe cu focoase convenţionale sau nucleare, mai arată sursa citată.

Între timp, americanii grăbesc inaugurarea bazei de la Deveselu.  Baza militară care face parte din sistemul scutului antirachetă al NATO, ar urma să devină complet operaţională din decembrie. Comandantul bazei a declarat, în urmă cu o săptămână, că lucrările vor fi finalizate respectiv 10 octombrie. Oficialul american a afirmat că speră ca baza militară să devină operaţională până la finalul mandatului actualului preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama.
Baza militară de la Deveselu se întinde pe o suprafaţă de 220 de hectare, iar aici  vor lucra 150 de militari şi 350 de civili. Statul american a investit în amenajare 350 de milioane de dolari. 

Baza de la Deveselu va funcţiona sub autoritatea Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli. 

Politica