sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Primarul din Ţuglui vrea pedeapsă mai mică

Primarul comunei Ţuglui, Paulică Neagoe, condamnat la începutul lunii iunie la 3 ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie, a declarat apel împotriva sentinţei Judecătoriei Craiova. Apelul său şi al celorlalţi inculpaţi din dosar s-a înregistrat marţi, 21 iulie a.c. la Curtea de Apel Craiova, în aceeaşi zi instanţa menţinându-l pe el şi pe unul dintre inculpaţi sub control judiciar. Administratorii firmelor cu care primarul a făcut afaceri, trimişi în judecată în acelaşi dosar, au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 2 ani  şi 8 luni cu executare şi amendă administrativă de 1.000 de lei. Primarul a fost acuzat că a creat un prejudiciu bugetului local de 473.000 de lei prin achiziţia unor bunuri cu încălcarea prevederilor legale.

Pe rolul Curţii de Apel Craiova s-a înregistrat, marţi, 21 iulie, apelul declarat de primarul comunei Ţuglui, Paulică Neagoe, împotriva sentinţei prin care Judecătoria Craiova l-a condamnat, pe 4 iunie a.c., la 3 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Odată cu înregistrarea dosarului, instanţa de apel a menţinut măsura controlului judiciar faţă de primar, dar şi faţă de celălalt inculpat condamnat la pedeapsă cu executare în dosar.

„Menţine măsura preventivă a controlului judiciar pentru inculpaţii Neagoe Paulică şi Mihai Iulian. Termen intermediar pentru verificare la 8 septembrie 2015, cu citarea inculpaţilor. Definitivă Pronunţată în şedinţa publică din 21.07.2015”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dosarul a ajuns în instanţă pe 13 august 2013, când procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova i-au trimis în judecată pe Paulică Neagoe, primarul comunei Ţuglui, Iulian Mihai, Constantin Coman, Zaga Radu şi Luciana Mihai pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, complicitate la abuz în serviciu, fals şi uz de fals, cei patru fiind administratorii firmelor de la care primarul a achiziţionat direct bunuri supraevaluate şi chiar bunuri pe care nu avea voie să le cumpere. 

Leagăne amplasate pe câmp 

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurori, „în perioada mai 2008 – octombrie 2012, Paulică Neagoe, în calitate de primar  şi ordonator de credite al unităţii administrativ-teritoriale Ţuglui, prin folosirea procedurii de achiziţii directe de produse, cu încălcarea prevederilor legale, a acceptat la plată facturi pentru o serie de bunuri, achiziţiile făcându-se la preţuri supraevaluate sau fără să se justifice din punctul de vedere al legalităţii, oportunităţii sau necesităţii acestora. În acest fel, a avizat plăţi nelegale în valoare de aproximativ 473.000 de lei, sumă cu care a fost prejudiciat bugetul local. În sarcina primarului s-au reţinut 22 de acte materiale de abuz în serviciu contra intereselor publice”. 

Anchetatorii au susţinut că Paulică Neagoe a achiziţionat un complex de joacă pentru copii, balansoare, leagăne (care au fost amplasate în câmp), tobogane, indicatoare rutiere şi de intrare/ieşire localitate, pichete PSI, stingătoare PSI, băncuţe, coşuri de gunoi, limitatoare de viteză şi multe alte bunuri inutile, pentru care au fost plătite sume mult mai mari decât valoarea lor de piaţă. Astfel, ofiţeri din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj, sprijiniţi de luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Dolj au efectuat, pe 18 iulie 2013, trei percheziţii domiciliare în localităţile Potcoava, judeţul Olt, Băileşti şi Ţuglui, din judeţul Dolj, la locuinţele inculpaţilor. În urma probatoriului administrat, în aceeaşi zi s-a luat măsura reţinerii pe bază de ordonanţă de reţinere pe 24 ore a lui Paulică Neagoe, Iulian Mihai (39 de ani), Constantin Coman (54 de ani) şi Zaga Radu (38 de ani), care au fost introduşi în arestul IPJ Dolj. O zi mai târziu, pe 19 iulie, toţi cei patru au fost arestaţi preventiv.

Muncă în folosul comunităţii

Pe 4 iunie 2015, magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat sentinţa în dosar. Primarul Neagoe Paulică a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu executare, Mihai Iulian a primit 2 ani şi 8 luni închisoare tot cu executare, Constantin Coman a primit o amendă administrativă în cuantum de 1.000 de lei, iar inculpatele Zaga Radu şi Luciana Mihai au primit câte 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 3 ani şi câte 100 de zile de muncă în folosul comunităţii.

„Condamnă inculpatul Neagoe Paulică la pedeapsa de 3 ani închisoare. Deduce din pedeapsa pe care urmează a fi executată de către inculpatul Neagoe Paulică de la 19.07.2013 la 07.11.2013. Condamnă inculpatul Mihai Iulian la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare. Deduce din pedeapsa pe care urmează a fi executată de către inculpatul Mihai Iulian de la 19.07.2013 la 07.11.2013. Încetează procesul penal faţă de inculpatul Coman Constantin pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.26 C.p. de la 1969 rap. la art. 132 din legea 78/2000, rap. la art. 248 C.p. de la 1969 cu referire la art. 2481 C.p. de la 1969, cu aplic. art. 41 alin. 2 C.p., art. 74 1 C.p. de la 1969 şi art.5 C.p. şi aplicarea faţă de inculpatul Coman Constantin a unei amenzi administrative în cuantum de 1000 de lei. Condamnă inculpata Radu Zaga la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare şi dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile în cadrul Primăriei Oraşului Potcoava, Jud. Olt. Condamnă inculpata Mihai Luciana la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare şi dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile în cadrul Primăriei Oraşului Băileşti, Jud. Dolj”, se arată în sentinţa Judecătoriei Craiova.

 

spot_img
spot_img

Politica