luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Premieră în Balş

Avocatul Poporului a introdus prima acţiune în contencios administrativ de la înfiinţarea Serviciului în cadrul instituţiei – Acţiunea în anularea unei Hotărâri a Consiliului Local Balş privind încadrarea terenurilor intravilane pe zone în cadrul oraşului. Acţiunea a fost formulată după ce un locuitor al oraşului a semnalat faptul că s-a aprobat schimbarea încadrării zonale a străzii unde locuieşte, de la zona C la zona A, astfel majorându-i-se impozitele şi taxele locale pentru anul 2015. Mai mult, omul susţine că proprietatea sa se află în apropierea cimitirului oraşului, a căii ferate, dar şi în apropiere de groapa de gunoi a cartierului, astfel că nu poate fi încadrată în zona A de impozitare. Nici măcar asfaltarea nu s-ar fi realizat corespunzător în zonă.

“Avocatul Poporului a formulat către Tribunalul Olt o acţiune în anularea Hotărârii Consiliului Local al Oraşului Balş nr. 142/ 23.12.2013 privind încadrarea terenurilor intravilane pe zone în cadrul oraşului Balş prin care a solicitat instanţei următoarele:
— Admiterea acţiunii astfel cum a fost formulată, şi pe cale de consecinţă anularea actului administrativ menţionat mai sus şi repararea pagubei cauzate de măsura dispusă prin hotărârea menţionată;
— Suspendarea efectelor actului administrativ până la soluţionarea definitivă a prezenţei acţiuni
Avocatul Poporului a formulat această acţiune în numele unui cetăţean, care prin petiţia nr. 54 din 19 ianuarie 2015, înregistrată la Biroul Teritorial Craiova, a semnalat faptul că, prin Hotărârea Consiliului Local Balş nr. 142/ 23.12.2013 s-a aprobat schimbarea încadrării zonale a străzii unde locuieşte, de la zona C la zona A, în urma acestei schimbări majorându-se impozitele şi taxele locale pentru anul 2015.

În solicitarea adresată Avocatului Poporului, petentul a mai precizat faptul că proprietatea sa se învecinează cu cimitirul oraşului, calea ferată şi cu groapa de gunoi a cartierului, motiv pentru care consideră că aceasta nu poate fi încadrată în zona A de impozitare, cu atât mai mult cu cât lucrarea de asfaltare a străzii este incomplet realizată şi nu corespunde standardelor pentru încadrarea în zona centrală a oraşului.
În cadrul acţiunii transmise Tribunalului Olt, Avocatul Poporului a constatat că din prevederile art. 2471 din titlul IX capitolul I Cod fiscal pct. 4 alin. (1) şi pct. 6 alin. (1) şi (2) ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal, reiese în mod clar că asemenea hotărâri se emit doar în luna mai, pentru anul fiscal următor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Or, din documentele examinate reiese că Hotărârea Consiliului Local nr. 142 a fost emisă de către autoritate în luna decembrie 2013, pentru anul fiscal următor, respectiv anul 2014, cu încălcarea prevederilor legale mai sus menţionate. Prin urmare, neadoptarea de modificări ale delimitării zonelor în cursul lunii mai, corespunde menţinerii delimitării existente a zonelor pentru anul fiscal următor, aspect care conduce fără echivoc la anularea actului administrativ pentru nelegalitate, respectiv pentru nerespectarea dispoziţiilor legale mai sus menţionate.

Prin aceeaşi acţiune în anulare, Avocatul Poporului a solicitat instanţei să i se pună în vedere Primăriei Oraşului Balş să depună la dosarul cauzei întreaga documentaţie care a stat la baza elaborării Hotărârii Consiliului Local 142/ 23.12.2013, cu precizarea motivelor adoptării unei astfel de hotărâri”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Avocatul Poporului. 

În acelaşi document se mai arată că  necesitatea administrării acestei probe, alături de motivaţia adoptării unei astfel de hotărâri, rezidă în faptul că nu se justifică măsurile adoptate cu privire la încadrarea zonală a respectivei străzi de la zona C la zona A, iar în situaţia raportată de petent, singura justificare ce poate fi găsită este majorarea nejustificată a impozitelor şi taxelor locale, în baza unei hotărâri care încalcă dispoziţiile legale în vigoare.

Prin Hotărârea cu pricina s-a aprobat „încadrarea terenurilor intravilane pe zone în cadrul oraşului Balş pentru anul 2014 , după cum urmează : Zona A -cuprinde strazile : Nicolae Bălcescu, Ion Creangă, Petre Pandrea 1 ( până la gară ), Fraţii Buzeşti 1 ( până la târg ), 1 Decembrie ( mai putin ramificaţiile ), Cireşului, Libertăţii, Lalelelor, Plopului, Trandafirilor, Nicolae Titulescu 1(de la podul rutier peste râul Olteţ până la pasarela CFR ,care supratraversează str. N.Titulescu ) ( mai putin ramificaţiile ), Depozitelor şi Teiş Zona B -cuprinde străzile : Gheorghe Vasilesu, Popa Șapcă, Cometa, Nufărului, Crizantemelor, 1 Decembrie 2 ( ramificaţiile ), Mihail Drumeş1 ( fără ramificaţii ), Fraţii Buzeşti 2 ( restul străzii, mai puţin de la principală la târg), Bradului, Bujorului, Răsăritului, Tudor Vladimirescu 1 ( până la şcoală în dreapta şi până la nr. 117, inclusive, în stânga ) Zona C – cuprinde străzile : Cuza Vodă, Mărăşeşti, Ciocârliei, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, 2 ( de la şcoală în dreapta şi de la nr. 117 în stânga, până la capăt ), Mihail Drumeş 2 ( ramificaţie dreapta şi stânga ), str. Nicolae Titulescu (de la pasarelă CFR , care supratraversează str. N.Titulescu , către Craiova ) Zona D -cuprinde străzile : Măceşului, Viilor, Chilia, 1 Mai, Anton Pann, Turda, Zambilelor, Câmpului, Olteţului, Macului, Crinilor, 9 Mai, Olarilor, Pietrişului, Spineni, Moineşti, Stejarului, Salcâmilor, Nicolae Titulescu 2 ( ramificaţiile din stânga şi dreapta ), Petre Pandrea 2 ( peste calea ferată ), 1 Decembrie 3 ( ramificaţiile cu nr. 80, 80 A, 176 B, 176, C, 176 D ), Luncii Art. 2.”

Politica