luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Stadionul din Craiova va fi terminat în 2017?

Demolarea fostului stadion “Ion Oblemenco”, din Craiova, este aproape finalizată, iar la mijlocul lunii august ar putea începe construirea noii arene, însă este greu de crezut că lucrările se vor termina până în vara anului 2017

Lucrările de demolare ale arenei din Bănie au intrat în linie dreaptă. În două săptămâni se va termina demolarea, iar până în luna august trebuie depusă proiectarea noului stadion la Compania Naţională de Investiţii, iar apoi vor începe lucrările de ridicare a noului stadion.

Potrivit constructorilor, un asemenea proiect nu se poate realiza într-un timp scurt, iar perioada ar putea fi chiar de peste doi ani, astfel că noua arenă ar putea fi dată în folosinţă în vara anului 2017.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Nu va fi deloc simplu şi nu poţi să le faci bătând din palme, mai ales că va fi o arenă ultramodernă. Proiectarea durează două luni jumătate, chiar trei luni şi după aceea începe execuţia efectivă a lucrărilor. Ar putea dura totul doi ani, fără să luăm în calcul proiectarea. În plus, toate sistemele care vor fi fi amplasate, vor lua destul de mult timp, 17 luni mi se pare un termen prea scurt”, a spus un constructor pentru Jurnalul Olteniei.

Zilele trecute, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, spunea că speră ca stadionul să fie funcţionabil în luna octombrie anului viitor, însă lucrările s-ar putea termina în vara anului 2017.

“Peste trei săptămâni probabil va începe şi construcţia acestui stadion. Este o promisiune care nu se va finaliza în anul 2016, în luna iunie când termin eu mandatul, ci undeva prin luna octombrie a anului viitor”, a declarat Olguţa Vasilescu.

Potrivit prezentării, stadionul va avea 30.854 de locuri pentru spectatori, dintre care 624 pentru presă şi 222 pentru persoane cu dizabilităţi. Suprafaţa terenului este de 76.971 de metri pătraţi, iar suprafaţa construită – de 21.727 de metri pătraţi. Construcţia, cu o înălţime de până la 60 de metri, va avea  cinci niveluri (parter şi  patru etaje). Terenul de joc va fi prevăzut cu gazon natural, sistem de încălzire a gazonului pe timp de iarnă, sistem de drenare subterană vacuum, sistem automat de irigare, sistem de fotosinteză artificială, mobilier sportiv demontabil specific pentru meciuri de fotbal şi rugby.

Stadionul va deţine, de asemenea, patru tuneluri de acces de intervenţie pe teren, câte una pe fiecare colţ al stadionului de câte  şase metri înălţime, care sunt utile şi la organizarea concertelor şi va fi dotat cu sistem de nocturnă perimetrală.

Peste trei mii de locuri de parcare

Complexul sportiv cuprinde în incinta sa şi amenajări exterioare: platforme de acces pietonal şi zone verzi, căi de acces auto distincte pentru diferitele categorii de utilizatori, parcări pentru public (1.123 locuri pentru autoturisme şi 74 de autocare/ maşini de intervenţie), presă şi pentru forţele de intervenţie şi salvare, inclusiv helipad pentru aterizarea elicopterelor. De asemenea, sunt prevăzute alte 2.000 de locuri de parcare pe o rază de doi km în proximitatea stadionului.

“ACI Cluj şi Con-A Sibiu, companii ce au construit stadionul Cluj Arena, se vor implica şi în execuţia arenelor ce vor fi realizate în următorii doi ani în Craiova şi în Târgu Jiu. Cele două societăţi au demarat deja lucrările de demolare a vechii arene din Craiova, ce vor fi definitivate până la finele lunii iunie 2015, pentru aceste operatiuni primind de la autorităţile locale fonduri de 1,6 milioane de lei (inclusiv TVA). Contractul pentru execuţia noului stadion «Ion Oblemenco» a fost semnat, recent, de Compania Naţională de Investiţii (CNI), instituţie ce va finanţa lucrările de execuţie a arenei, antreprenori fiind desemnate societăţile Con-A, ACI Cluj şi Nisal. Serviciile de proiectare vor fi asigurate de biroul Dico&Tiganas, din Cluj-Napoca. Valoarea totala a investiţiei este de 46,3 milioane de euro, inclusiv TVA. Stadionul va fi amplasat pe bd. Ştirbei Vodă, din Craiova, fondurile necesare fiind asigurate din bugetul CNI şi cel al autorităţilor locale”, scrie agendaconstructiilor.ro.

 

 

 

Politica