vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Supăraţi, poştaşii au ieşit în stradă

Poştaşii doljeni au protestat, ieri, în faţa Prefecturii din Craiova. Un grup de aproximativ 20 de persoane reprezentând Sindicatul Lucrătorilor Poştali s-a înarmat cu fluiere şi a scandat „Jos Răceu”, „Răceu demisia”, „Vrem bugetul aprobat”.

Nemulţumirea lucrătorilor din Poşta doljeană vine în urma neaprobării de către Ioan Răceu, director în Ministerul Finanţelor Publice, a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 al Companiei Poşta Română.

Refuzul de a da aviz favorabil bugetului de venituri şi cheltuieli aduce consecinţe grave asupra activităţii Poştei Române, susţin sindicaliştii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Bugetul nu a fost avizat pe motiv că acesta prevede, la fondul de salarii, o creştere mai mare decât indicele mediu de creştere a preţurilor, prognozat pentru 2015, respectiv 2,2%.

Poşta Română nu are buget aprobat pentru 2015 şi trebuie să se descurce cu cheltuielile la 90% din bugetul anului 2014, lucru care ar aduce şi o diminuare a salariilor cu circa 10% lunar, prin impunerea de zile neplătite.

Activitatea poştală s-ar putea bloca, avertizează sindicaliştii.

”Această acţiune de protest care este un pichet nu este nici împotriva Guvernului, nici a partidului, nici împotriva Companiei Poşta Română este pur şi simplu împotriva unui domn director de la Ministerul Finanţelor, domnul Ioan Răceu, care a dat un aviz negativ pe bugetul de venituri şi cheltuieli al Poştei Române. Ceea ce presupune că s-ar diminua salariile angajaţilor cu 10% prin acordarea de două zile lucrătoare neplătite şi pur şi simplu s-ar bloca şi activitatea poştală. Precizez că din cauza disponibilizărilor din anii trecuţi, noi lucrăm la limita de avarie cu personalul, avem salariaţi care lucrează cu patru ore, cu şase ore, concedii de odihnă neefectuate, în situaţia în care ne-ar mai da şi două zile neplătite pur şi simplu s-ar bloca activitatea. Problema pentru care nu ne-a aprobat bugetul este că în 2014 s-a aprobat rectificarea bugetară, la care s-au ataşat previziunile salariale pentru anii 2015-2016. Acest domn director care ne-a avizat favorabil în 2014 bugetul de venituri şi cheltuieli, de data aceasta în 2015 refuză să aprobe bugetul de venituri pentru că dânsul consideră că fondul de salarii depăşeşte o majorare de 2, 2%. Cu toate că, în 2014 chiar dânsul a aprobat acest buget”, a declarat Titi Roman, preşedinte Sindicatul Lucrătorilor Poştali România (SLPR).

Lucrătorii poştali nu se opresc aici şi continuă demersurile până obţin ceea ce îşi doresc. Astăzi merg la sediul Ministerului Finanţelor Publice pentru a participa la un protest naţional. Ulterior, vor ca peste 4.000 de angajaţi ai Companiei Poşta Română să iasă în stradă pentru a-şi expune nemulţumirile. În final, dacă vocile lor nu vor fi auzite, aceştia consideră că activitatea poştală va fi stopată fiindcă nu vor mai avea resursă umană capabilă pentru sarcinile de serviciu.

„Mâine(n.r.-astăzi) va fi un pichet de protest la nivel naţional, dacă după aceste acţiuni de protest în care tragem un semnal de alarmă nu vom ajunge la un consens, probabil va urma un miting de mari proporţii la Bucureşti, undeva 4.000-5.000 de oameni. Iar în ultimă instanţă vă spun, colegii mei sunt hotărâţi să întrerupă lucrul, nu că aşa doresc dânşii pentru că nu vor putea efectiv să-şi mai desfăşoare activitatea în condiţiile în care nu şi-au luat concedii, s-au dat oameni afară şi în condiţiile în care noi le-am mai da două zile lucrătoare neplătite. Această măsură a fost deja aprobată în consiliul de administraţie, ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie, iar noi refuzăm categoric această măsură. Codul Muncii nu ne dă nouă dreptul să negociem cu compania. Articolul 52 din Codul Muncii spune că angajatorul din motive economice poate să reducă săptămâna de lucru de la cinci la patru zile”, a mai adăugat Titi Roman, preşedinte Sindicatul Lucrătorilor Poştali România (SLPR).

 

Ne este teamă că nu vom mai avea bani de salarii

 

În situaţia în care bugetul de venituri şi cheltuieli pe acest an nu se aprobă, nu ar mai exista fondurile financiare necesare pentru achitarea salariilor angajaţilor poştali.

“Ne-am strâns în faţa Prefecturii, acest mic protest nu este împotriva companiei, din contră este cea mai bună conducere din ultima perioadă pe care am avut-o, ne-au ascultat doleanţele, au încercat să ne rezolve pe cât posibil, noi protestăm împotriva domnului director Răceu Ion de la Ministerul Finanţelor, neavând aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2015. Ne este teamă că în luna decembrie să ne trezim că nu avem bani pentru a ne primi salariile, toţi din Poşta Română. Ei au venit cu tot felul de propuneri, o micşorare de 10% sau două zile lucrătoare neplătite în fiecare lună pentru a se putea da acei 10% micşorare. Noi propunem şi încercăm prin tot felul de metode legale, ca cei din Ministerul Finanţelor să dea aviz favorabil acestui buget de venituri şi cheltuieli pe 2015, e normal ca după o lună de zile să ne primim şi noi salariile la finalul lunii. Condiţiile sunt aşa cum sunt, s-au dat afară în 2013, în special din rândul factorilor poştali, masa muncitoare a Poştei Române, nu vrem să ajungem la aceleaşi condiţii ca în 2013. Vrem să ni se aprobe bugetul ca să avem fonduri pentru salariile lunare. Oricum salariile sunt mici, dar acelea care le avem să îl putem primi în continuare.În condiţiile actuale, ne putem trezi în decembrie că nu avem bani”, a precizat Mirel Şerbu, preşedinte executiv Sindicatul Poştal Filiala Dolj.

Activitatea poştală nu a fost afectată ieri, majoritatea protestanţilor sunt membri ai biroului executiv de conducere a Sindicatului Lucrătorilor Poştali. În Dolj sunt 900 de angajaţi dintre care 850 sunt membri de sindicat ai SLPR.

Lucrătorii poştali nu vor sub nici o formă să le fie acordate acele zile neplătite, mai ales că s-ar crea un haos la nivelul activităţii Poştei Române, chiar şi la momentul acesta personalul este insuficient, volumul de muncă este mare, iar salariile şi acelea destul de mici.

„Aplicarea celor două zile neplătite, ar aduce în consecinţă blocarea activităţii întrucât personalul este insuficient la momentul acesta şi nu se poate face faţă, volumul de muncă este foarte mare, oamenii sunt puţini, s-au făcut restructurări masive în ultimii ani, eu lucrez de opt ani de zile, au mai fost astfel de situaţii cu zile neplătite în condiţiile în care nu s-au efectuat disponibilizări”, a declarat Adela Voinea, oficiant urban în cadrul centrului regional de tranzit Craiova.

„Acest aviz nefavorabil pe noi ne-ar obliga la o reducere a salariilor, oricum salariile sunt foarte mici în Poşta Română, ar fi o nenorocire pentru colegii noştri. Au fost şi în anii trecuţi zile libere neplătite şi destul de greu de suportat, tocmai de asta nu ne dorim să mai ajungem la o asemenea situaţie. Suntem încrezători că vom primi acest aviz favorabil”, a declarat un alt lucrător poştal.

Oamenii se gândesc cu groază că le vor fi tăiate salariile, dar nu renunţă la meseria pe care o practică de ani buni. Vor doar să li se facă dreptate.

„O să fie destul de greu în momentul în care vom fi afectaţi la salarii, vă daţi seama că deja se lucrează destul de mult, au fost restructurări, automat va fi destul de greu. Nu se va mai putea lucra în aceste condiţii.După mitingul de mâine (n.r.-astăzi) de la Bucureşti, vom vedea ce rămâne de făcut. Am 15 ani de Poştă şi în niciun caz nu voi renunţa, dar sperăm şi ne dorim să fie mai bine”, a spus Clementina Neacşu.

 

 

Politica