vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Alunițele, un alt tip de cancer

Fie că mergem pe stradă sau mergem la plajă, expunerea la soare este inevitabilă în sezonul cald. De obicei, perioada vacanțelor este asociată verii , iar expunerea excesivă la soare presupune o serie de riscuri. Nevii, sau aşa cum sunt numiți în popor, alunițele necesită o atenție deosebită atunci când intrăm în contact cu soarele.

„Expunerea la soare când avem alunițe depinde de ce tip sunt. Dacă alunițele sunt de culori diferite, mărimi diferite, forme diferite, de dimensiuni mari și sunt congenitale, riscul este foarte mare și acele persoane le spun că au alunițe sau sindromul nevilor atipici și acele persoane nu au voie să se expună la soare. Este important să nu traumatizăm alunițele sau să umblăm la ele, cel mai recomandat ar fi să le scoatem cu margini de siguranță. Atunci când pielea se roșește, ne ustură, se întâmplă ceva, pentru alunița respectivă este tot un traumatism, ca și când ai lovi-o. Aici vorbim de fototraumatism prin expunere brutală la soare, a spus medicul dermatolog”, Virgil Pătrașcu.

Nevii atipici reprezintă o categorie de “alunițe” ce au o formă asimetrică, și au mai multe culori pe suprafața lor. Sunt alunițe ce în curs de câteva luni, își pot modifica forma, culoarea sau dimensiunile. Acest tip de alunițe atipice pot dezvolta o formă de cancer de piele, numit melanom.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Alunițele trebuie supravegheate, și dacă nu se modifică ca aspect și nu cresc în dimensiune, atunci nu este nici o problemă. Există însă acele alunițe atipice, care arată exact ca o aluniță normală la început, dar odată ce creşte începe să capete un aspect sub formă de pată policromă, cel mai adesea mai închisă la culoare decât celelalte, cu formă asimetrică şi margini neregulate. Melanomul este formă de cancer agresivă care constă în înmulţirea melanocitelor, adică înmulțirea celulelor pielii. Dacă este diagnosticat precoce poate fi tratat, dar dacă este diagnosticat în stadiu avansat, poate să conducă la deces”, spun medicii dermatologi.

Cremele fotoprotectoare nu îndepărtează riscurile

Pentru persoanele care au multe alunițe, medicii specialiști recomandă, înainte de sezonul de vară, să facă un control anual, pentru a nu se expune la soare fără să ştie că au leziuni periculoase. De asemenea, fotoprotecţia este esenţială. Cremele de protecţie solară, purtatul pălăriilor, ochelarii, statul la umbră sau purtarea hainelor cu mânecă lungă, sunt câteva dintre soluțiile prin care putem să ne ferim de razele puternice ale soarelui.

„Atunci când pielea noastră este vulnerabilă, nu este rezistentă în fața soarelui, trebuie să folosim creme fotoprotectoare. Spectrul solar are ultraviolete B, ultraviolete A, vizbile și infraroșii. Aceste creme fotoprotectoare de pe piață trebuie să ne asigure protecție, în special, față de ultraviolete B care sunt foarte periculoase deși energia înmagazinată de acestea nu este foarte mare, și față de ultraviolete A. Cremele fotoprotectoare care îți asigură fotoprotecție doar pentru ultraviolete B nu sunt recomandate.Pe cutia respectivă trebuie să spună că are coeficient de protecție pentru ultraviolete B atât, pentru ultraviolete A atât, iar acele numere înregistrate pe cutie sunt foarte importante pentru că le alegi în funcție de tipul pielii. Cu cât pielea este mai deschisă la culoare cu atât numărul acesta trebuie să fie mai mare. Se spune că la cele cu plus 50 îți asigură o fotoprotecție eficientă, dar fotoprotectoarele sunt nu să te încurajeze să stai la soare, ci să te protejeze în situația în care te expui la soare pentru că fotoprotectorul ideal nu este cunoscut. Nu înseamnă că dacă ne dăm cu cremă fotoprotectoare nu repezintă nici un risc atunci când ne expunem în mod exagerat la soare”, a mai spus dr. Virgil Pătrașcu.

Înainte ca medicul dermatolog să ne examineze, este important ca fiecare dintre noi să ne examinăm pielea, cel puțin o dată pe lună, pentru a observa dacă au apărut modificări de formă, culoare a aluniţelor preexistente sau dacă a apărut o nouă aluniţă. Este important să nu ignorăm o „pată” nou apărută sau o modificare a unei aluniţe doar din principiul că nu doare, deoarece pot conduce la un cancer sever de piele.

 

 

Politica