luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Avocatului Român, sărbătorită La Universitatea din Craiova

 

Cei 150 de ani de la înființarea Baroului Dolj au fost sărbătoriți, vineri, în Sala Albastră a Universității din Craiova în prezența a mai multor personalități marcante din domeniul juridic, cât și din rândul autorităților locale. Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj a fost cel care a deschis prelegerile, iar la pupitru au mai fost invitați av.dr. Gheroghe Florea, președintele UNBR, Lia Olguța Vasilescu, Primarul Municipiului Craiova, jud. Ionel Grigore, purtător de cuvât al Curții de Apel Craiova, prof. univ. dr. Cercel Sevastian, Decanul Facultății de Drept al Universității din Craiova, prof. univ.dr. Gheorghe Bică, Prorectorul Universității “Spiru Haret” Craiova, dar și preșesintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

 

Manifestare de vineri a fost organizată de Ziua Avocatului Român, ea fiind sărbătorită în mai toate barourile în această perioadă. Totodată, prin acest eveniment s-au marcat 150 de ani de la înființare atât a Baroului Dolj cât și a celorlalte barouri din Oltenia.

 

“Dacă în decembrie 1964 a fost publicată legea specială părivitoare la profesia de avocat, barourile efectiv au fost înființate în 1865. Primele tablouri ale avocaților fiind publicate în Monitorul Oficial în luna martie. Așadar, este un prilej bun de a ne aduce aminte de lucrurile frumoase care ne unesc, iar nu de cele care ne despart și anume profesia de jurist. Dorim să realizăm, pe această cale, o comunicare între profesiile liberare pentru că, în sală, sunt prezenți reprezentanții tuturor profesiilor juridice cărora, pe această cale, le mulțumesc încă o dată”, a declarat Lucian Bernd Săuleanu, Decanul Baroului Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Totodată, Decanul Baroului Dolj a afirmat faptul că locația aleasă, Universitatea din Craiova, nu a fost una întâmplătoarea. Timp de 60 de ani, clădirea Universității a servit drept sediu al Baroului Dolj.

 

“Locația aleasă nu este una întâmplătoare. Chiar dacă acum este sediul Universității, această clădire, a fost Palatul Justiției și a fost sediul Baroului Dolj timp de 60 de ani. Deci, cu alte cuvinte este și un mod de a ne întoarce în timp, într-un mod metaforic și de a încerca, în felul acesta, să construim un viitor al nostru, al juriștilor de pe alte premize”, a adăugat declarat Lucian Bernd Săuleanu.

 

Decanul Baroului Dolj, Lucian Bernd Săuleanu a mai afirmat faptul că se dorește, prin acest eveniment sublinierea tradiției avocatului. Totodată, acesta a mai vorbit și despre nevoia de de a întări comunitatea locală juridică.

 

“Este clar că Baroul Dolj, de-a lungul timpului a făcut această probă, s-a implicat într-o serie de acțiui. Baroul Dolj, pe lângă apărarea intereselor profesiei și a avocaților s-a implicat totodată ferm și în activitățile comunității locale și a încercat să întărească această comunicare interprofesională pentru că, repet, Baroul Dolj a avut tot timpul inițiative în acest sens”, a mai spus Lucian Bernd Săuleanu, Decanul Baroului Dolj.

 

Baroul Dolj, prima instituție implicată în proiectul CCCE 2021

 

Edilul Băniei, Lia Olguța Vasilescu a ținut să mulțumească în mod special Baroului Dolj pentru că a fost prima instituție care a dorit să se implice în Proiectul Craiova Capitală Culturală Europeană 2021.

 

“Domnule Decan, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru invitația la acest eveniment. Vreau să vă mulțumesc și dumneavoastră și domnului Turculeanu pentru sprijinul pe care l-ați acordat pentru Craiova Capitală Culturală Europeană. Ați fost prima breaslă care ați venit alături de noi în această competiție și, nu doar cu ajutor pro bono în ceea ce înseamnă consultația juridică, dar și în ceea ce privește umplerea sălilor de spectacole pentru că sunteți breasla care, până acum, a reușit, de cele mai multe ori, să rechiziționeze sălile noastre de spectacol”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, Primarul Municipiului Craiova.

 

Ion Prioteasa, preșesintele Consiliului Județean Dolj a vorbit despre bogata istorie a Baroului DOlj și de numele sonor clădit în timp prin responsabilitatea, implicarea și profesionalismul celor care au îmbrățișat misiunea de avocat.

 

“Sunt onorat să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră cu ocazia unei manifestări cu totul speciale. UN moment al dublei sărbători prin care aniversăm împreună profesia avocaturii în România, dar și tradiția ei seculară în Oltenia. Baroul Dolj are o bogată istorie și un nume sonor clădit în timp prin responsabilitatea, implicarea și profesionalismul celor care au îmbrățișat această nobilă misiune. Îndelungata perioadă de activitate a însemnat pentru instituția dumneavoastră și o continuă evoluție conducâd la definirea profilului său european în prezent. Doresc să salut faptul că baroul doljean rămâne un actor cu un raport notabil la viața comunității care îndeplinește și un important rol social așa cum a procedat în permanență încă de la înființare”, a spus Ion Prioteasa, Președintele Consiliului Județean DOlj.

 

 

Mai multe detalii despre evenimentul de vineri puteți găsi, luni, în ediția tipărită a cotidianului “Jurnalul Olteniei”.

 

Politica