marți, mai 21, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Cerşetorii şi lipsa locurilor de parcare – problemele din Centrul Istoric

Zeci de craioveni au fost prezenţi ieri în Sala Mare a Primăriei, pentru a-şi exprima nemulţumirile privind anumite aspecte ale Centrului Istoric. După opinii diferite, unele pertinente, altele grave, unele absurde, cei care conduc oraşul au încercat să răspundă solicitărilor

Una dintre principalele probleme ridicate a fost cea a parcărilor. City-managerul oraşului, Radu Preda, a precizat că în curând vor fi aproape 300 de locuri noi de parcare pe strada Mihail Kogălniceanu.

"Începând de astăzi (n.r. – ieri), echipele de asfaltatori sunt pe strada Mihail Kogălniceanu, unde o bandă de circulaţie va fi cu parcări, în spic, la bordură, exact cum este pe strada Unirii. Am estimat că vor fi aproximativ 250 de locuri de parcare. Pe partea cealaltă, unde este trotuarul punem bolarzi, astfel încât pietonii să nu se trezească, de fapt, că sunt maşini şi pe stânga şi pe dreapta. Din acest punct de vedere, şi maşinile de distribuţie, într-o zonă unde sunt aproape 300 de locuri de parcare, ar trebui să găsească un spaţiu disponibil să livreze marfa", a punctat Radu Preda.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai mulţi oameni s-au arătat deranjaţi de cerşetori, aurolaci şi anumiţi bişniţari, care mai sunt în Centrul Istoric. Acest lucru a fost şi în asentimentul primarului Lia Olguţa Vasilescu.

"Domnule Mateescu (n.r. – şeful Poliţiei Locale Craiova), mă aliez şi eu cererilor cetăţenilor. Nu au ce cauta aurolacii, cerşetorii, cum vreţi dumneavoastră să le spuneţi, în Centrul Istoric. De exemplu, pe mine m-au agresat trei, când am intrat în Centrul Istoric, să le dau bani şi cu tot felul de lucruri din acestea. Nu au ce căuta: este zona turistică numărul 1 a oraşului Craiova. Dacă nici măcar acolo nu facem linişte, înseamnă că nu suntem în stare să facem linişte nicăieri. De acum înainte, dacă este văzut vreun cetăţean recalcitrant le daţi amendă şi ştiţi dumneavoastră ce aveţi de făcut. Acelaşi lucru şi în cazul bişniţarilor. Credeam că s-au calmat cu telefoanele mobile, pentru că este altceva acolo, dacă n-au înţeles, explicaţi-le dumneavoastră cum ştiţi. Vom avea mereu trei echipaje de Poliţie Locală în centru. Ne-au furat până acum mii de flori. I-am amendat şi degeaba, atunci am zis să începem să-i facem de râs. Cu ocazia asta văd şi ceilalţi că fură. Şi dacă mai fac asta măcar ştiu ce păţesc, că le este frică să nu apară la televizor", a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

Locatarii nemulţumiţi trebuie să se mute

Primarul Craiovei le-a spus oamenilor care locuiesc în apropierea Centrului Istoric că dacă nu sunt mulţumiţi că este gălăgie se pot muta.

"Am avertizat de acum doi ani de zile că aşa o să se întâmple, că acest centru va avea spaţii comerciale, zonă turistică, zonă de agrement. Este punctul numărul 1 de atragere a turiştilor în municipiul Craiova. Apartamentele se vând foarte bine, se închiriază şi mai bine. Cu chiria de pe un asemenea apartament puteţi plăti două, trei rate în Cartierul Chinezesc. Ştiu că vă deranjează, dar nu avem ce să facem. Ştiaţi de la început că aşa va fi. Majoritatea s-a mutat, aud de nişte chirii în Centrul Istoric de mă sperii şi eu", i-a înştiinţat primarul Lia Olguţa Vasilescu, pe craioveni.

O altă problemă ridicată a fost cea a accesului bicicliştilor în Centrul Istoric, care va fi, în continuare, interzis.

"Ştiu că este o problemă cu bicicliştii în Centrul Istoric. Şi eu am văzut doi poliţişti locali, care au oprit pe cineva, care mergea cu bicicleta. Pe de altă parte, sunt foarte mulţi cetăţeni deranjaţi de biciclete în parcul "Nicolae Romanescu", pentru că aşa cum sunt nesimţiţi, pentru că nu le pot spune altfel, care vin şi incendiază pubele, care rup coşurile de gunoi, băncile etc., sunt nesimţiţi şi printre biciclişti, care vin, îţi lovesc copilul, şi după aceea nu stau măcar să-şi ceară scuze sau să vadă ce au păţit. În condiţiile în care sunt mii de oameni zilnic, mărturisesc sincer că nu ma aşteptam la o asemenea afluenţă, este clar că se poate întâmpla oricând un accident. Şi atunci am spus că este mai bine fără biciclişti, deocamdată cel puţin, până vedem că se mai liniştesc oamenii, deşi, cu atâtea terase în zonă, mi-e greu să cred că vreodată vom permite accesul bicicliştilor acolo. I-am rugat pe cei de la Poliţia Locală să le explice frumos, că nu au cum să meargă cu bicicletele în Centrul Istoric, eventual, dacă ajung cu ele acolo, le iau de coarne, merg pe jos, ca să nu fie niciun fel de accident, pentru că sunt foarte mulţi copii şi bătrâni", a mai spus Olguţa Vasilescu.

La terase va fi "colţişorul cultural"

Primarul Lia Olguţa Vasilescu i-a urecheat pe deţinătorii de terase din Centrul Istoric pentru că nu au "colţişorul cultural", aşa cum a fost înţelegerea la început.

"Cei de la terase au o obligaţie, pe care n-au respectat-o: colţişorul cultural. Dacă nu înţelegeţi că şi noi vă facem o favoare că vă lăsăm cu aceste terase, şi dumneavoastră trebuie să ne faceţi o favoare să ne ajutaţi în competiţia Capitală Culturală Europeană, ne supărăm şi retragem autorizaţiile la toate terasele care nu au colţişorul cultural. Ce mare lucru să pui pe masă o carte, că nu vă pune nimeni să puneţi tablouri de Picasso. Puneţi nişte cărţi, reviste de cultură", le-a atras atenţia edilul din Bănie.

O altă doleanţă a craiovenilor era schimbarea denumirii din Centru Istoric în Centru Vechi, întrucât clădirile din această zonă nu sunt mai vechi de 100 de ani.

"Nu putem renunţa la denumirea de Centru Istoric, pentru că nu avem altul şi toate oraşele mari au un Centru Istoric. Eu zic că sună bine şi cred că avem cel mai frumos Centru Istoric din ţară", a conchis Lia Olguţa Vasilescu.

După această dezbatere se va întocmi din nou Regulamentul de funcţionare a Centrului Istoric.

 

 

spot_img
spot_img

Politica