duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova, tot mai aproape de referendum. “Vom reuși să ne atingem obiectivul”

Bănia se apropie cu pași repezi de referendum. Doar 2.500 de semnături mai lipsesc pentru asta, iar organizatorii sunt siguri că le vor strânge în curând. 

Vecinii noștri, bulgarii, încearcă din 2011 să construiască un depozit de deşeuri radioactive. Zona Olteniei ar suferi foarte mult în cazul producerii unui dezastru, iar Craiova va fi cu siguranță afectată, situându-se la doar 100  km de Kozlodui.

Pentru stoparea începerii lucrărilor la bulgari, se doreşte ca la Craiova să se organizeze un referendum în care oamenii să îşi exprime opinia pro sau contra construcţiei unui megadepozit de deşeuri nucleare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Toată această idee cu referendumul a pornit de la o singură persoană, Luminiţa Simoiu  lector, dr. ing. Facultatea de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii din cadrul Universităţii din Craiova. Aceasta a reușit ca, în câteva luni, să strângă aproape toate semnăturile necesare pentru declanșarea referendumului. Până în momentul de față au fost strânse aproximativ 10.500 de semnături, din totatul celor 13.000 de care este nevoie.

“Sunt mulţumită că, deşi am pornit de la o persoană, (m-am "autosesizat" în noiembrie când autorităţile de mediu au organizat acea mascaradă de dezbatere la primărie cu 37 bulgari şi 6-7 români), am reuşit să strâng în jurul meu cetăţeni valoroşi cu probitate morală şi profesională ca să formăm acest grup, activ din ianuarie, în cadrul căruia ne întâlnim săptămânal. Am devenit prieteni şi am decis că vom rămâne în continuare atenţi la ceea ce se întâmplă în societate şi motivaţi să schimbăm ceea ce este de schimbat şi sunt destule pe la noi prin Oltenia!”, a declarat Luminița Simoiu pentru “Jurnalul Olteniei”

 

Numele Kozlodui nu iradiază”

Luminița Simoiu mărturisește că a fost greu la început, până a trezit conștiința civică, dar crede că a reușit, în cele din urmă să facă acest lucru. Ea spune că simpla rostire a numelui Kozlodui nu iradiază și spune că a fost o încercare pentru ea să ajungă până aici și crede că se poate finaliza cu succes acțiunea sa.

“A fost greu, să trezim conştiinţa civică, dar cred că am reuşit. La început cuvântul Kozlodui era rostit …conspirativ şi cu teamă, acum am dovedit că numai radiaţiile sunt de temut, numele Kozlodui nu …iradiază ! Producerea energiei electrice folosind reacţii nucleare, cu tot ceea ce decurge din aceasta, este un subiect care ţine de domeniul ştiinţei şi rezolvarea stă în diplomaţie, dezbatere cu argumente pertinente şi bineînţeles perseverenţă şi efort. Pentru mine a fost un challange, îmi plac provocările dificile, şi când am decis să mă implic nu am făcut-o doar ca să încerc, Am văzut că se poate finaliza cu succes şi acesta am transmis şi grupului pe care îl coordonez !”

 

Grupul de Acţiune Civică din Craiova, coordonat de Luminița Simoiu a dorit să transmită mulțumiri tututor cetăţenilor, care au sprijinit în continuare iniţiativa de a solicita autorităţilor locale organizarea unui referendum pe tema noilor obiective nucleare de la Kozlodui.

Este, deja, arhicunoscut faptul că la Kozlodui se dorește construirea unei noi unităţi nucleare de mare putere și construirea unui megadepozit de deşeuri radioactive de 350 000 tone.

“Având în vedere deficienţele grave din punct vedere tehnic, combinate cu modul lipsit de transparenţă, în care s-au organizat dezbaterile pe această temă, atât în Bulgaria cât şi în România, se apreciază că realizarea şi punerea în funcţiune a acestor noi obiective nucleare vor pune în pericol viaţa locuitorilor din zonele de risc, în care este inclusă şi Craiova ! Un accident nuclear are impact mult mai mare şi, practic, este ireversibil”, se arată într-un comunicat de presă remis de Grupul de Acțiune Civică din Craiova.

 

Unde pot depune semnături pentru referendum

 

În comunicatul de presă se mai arată că strângerea de semnături se realizează conform legii administraţiei locale, 2015/2001, capitolul iniţiative cetăţeneşti. Formatul tabelului, care trebuie să conţină datele şi semnăturile susţinătorilor referendumului, este stabilit în conformitate cu prevederile legale. Totodată, în comunicat se preciează faptul că tabelele cu semnături pentru declanșarea referendumului se pot obține fie de la Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”, fie accesând pagina de facebook “Bomba nucleară de la Kozlodui ameninţă Oltenia”.

 

“Tabelele cu semnături se află şi se depun la Biblioteca “Alexandru şi Aristia Aman”, situată în centrul Craiovei, pe strada Mihail Kogălniceanu, nr 9. De asemena, acestea se pot obţine și în format electronic de pe pagina de Facebook “Bomba nucleară de la Kozlodui ameninţă Oltenia”. Pentru a avea valabilitate juridică, după completare, tabelele trebuie semnate de persoana care a colectat semnăturile celor înscrişi în tabel. Grupul de Acţiune Civică a strâns circa 10.500 semnături din cele 13.000 necesare solicitării organizării referendumului de către autorităţile locale, care, prin neimplicare, au supus populaţia oraşului Craiova acestui efort. Precizăm că dorim să încheiem strângerea de semnături până la 15 iunie, astfel încât referendumul să poată să fie organizat în prima jumătate a lunii iulie 2015.
Implicarea dumneavoastră este foarte importantă ! Împreună vom da o şansa la viaţă Olteniei şi generaţiilor viitoare!”, se arată în comunicatul de presă semnat de Luminița Simoiu

 

Satisfacția că suntem utili, ne-a motivat”

Ceea ce a motivat-o pe Luminița Simoiu și voluntarii care s-au strâns în jurul său a fost, după cum aceasta mărturisește, satisfacția că sunt utili. Totodată, cadrul universitar spune că voluntarii cu care a lucrat și-au dat toată silința și are convingerea că referendumul va fi o etapă importantă, iar finalul va fi acela al stopării extinderii obiectivelor nucleare la Kozlodui.

“Satisfacţia că suntem utili, ne-a motivat imens, am trecut pe planul  doi interesul personal şi ceea ce a prevalat a fost binele colectiv, care până la urma influenţează şi binele individual ! 

Fiecare membru al Grupului nostru de acţiune civică a făcut cât şi ce a putut, toţi suntem voluntari şi aici nu există norme şi nici măsuri! 
Cu toţii ne-am străduit şi asta este ceea ce contează! Cele peste 10.000 de semnături sunt o victorie a societăţii civile şi transmit autorităţilor mesajul cât se poate de clar, că noi cei mulţi, atunci când ne unim, devenim o forţă, care nu mai poate să fie ignorată. Sunt convinsă că vom reuşi să ne atingem obiectivul şi anume stoparea obiectivelor nucleare de la Kozlodui. Sigur referendumul este o etapă importantă, dar este totuşi o etapă. Finalul este end of CNE Kozlodui”, mai afirmă Luminița Simoiu.

În susținerea ideii că societatea civilă poate schimba ceva, Luminița Simoiu vine cu exemplul din județul Timiș și face referire la referendumul de la Săcălaz. Astfel că, în Săcălaz a fost organizat un referendum pe tema exploatării hidrocarburilor neconvenționale. Referendumul de la Săcălaz a devenit, astfel, cel de-al doilea referendum pe același subiect din țară care a întrunit pragul necesar validării, după cel din decembrie 2012, de la Costinești. Organizarea referendumului a fost inițiată de un grup de consilieri, cu sprijinul Asociației Pro Mediu Timiș.

“În alte zone ale țării se pare că legile democrației funcționează, iar cetățenii sunt mult mai implicați, adică le pasă de ce se întâmplă cu ei și mediul în care trăiesc !”, încheie Luminița Simoiu 

 

 

Sursă foto: romaniatv.net

 

Politica