vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Ceremonia festivă, în black tie… cu mici excepţii

Sute de craioveni au fost prezenţi la Ceremonia festivă de Zilele Municipiului Craiova, însă mulţi dintre ei nu au respectat ţinuta obligatorie, în black tie

Oficialităţi locale, oameni de sport, de cultură, de muzică etc., au participat, la Opera Română Craiova, la Ceremonia festivă prilejuită de cea de-a 19-a ediţie a Zilelor Craiovei.

Ședința solemnă a fost prezentată de consilierul local Lucian Dindirică, iar primarul Lia Olguţa Vasilescu a înmânat diplomele de cetăţean de onoare celor trei personalitaţi: Ileana Vulpescu, Nataşa Raab şi Alexandru Mironov.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din păcate, nu toţi au respectat ţinuta obligatorie, câţiva dintre oameni venind chiar în culori care ieşeau în evidenţă, precum roşu, roz etc.

Aflat la eveniment, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a marcat importanţa acestor zile pentru oraşul nostru.

„Tradiție a devenit această manifestare ajunsă la cea de-a XIX-a ediție, un eveniment al cărui jubileu de 25 ani, doresc și am convingerea că grație demersului inițiat de Primăria Municipiului și doamna primar Lia Olguța Vasilescu, îl vom marca în anul 2021 din postura de locuitori ai Craiovei – Capitală Culturală Europeană. Orașul nostru are ce oferi și o demonstrează prin suita de manifestări care au însuflețit această manifestare în instituțiile de cultură ale urbei și și-au dat mâna pentru a le propune craiovenilor adevăratul regal cultural, iar artele au fost prezente în toate formele lor, de la teatru și film, poezie și literatură”, a afirmat Ion Prioteasa.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a reamintit că Bănia reprezintă capitala aristocrației din sudul României.

“La 1 iunie 1475, pentru prima dată a fost atestată documentar Bănia, un oraș, care este din ce în ce mai puternic și mai dezvoltat, acest lucru și datorită fondurilor europene unde anul acesta ne-am clasat pe primul loc la absorbția de fonduri europene, după noi venind orașe importante ale României. Un oraș din ce în ce mai frumos, un oraș din ce în ce mai cultural și cred că merităm cu prisosință și titlu de capitală culturală a Europei așa cum cred că merităm cu prisosință și statutul de capitală artistocratică a sudului României pentru că nu trebuie să uităm că, înainte de războaie, aristocrația sudului României își facea case la Craiova. Pentru acest lucru, noi putem vedea acum cât de minunat arată centrul istoric al Craiovei, care a fost reabilitat recent și a fost construit de marii arhitecți francezi și cu pietrari din Italia, la vremea respectivă. Vă mulțumesc încă o dată că vă aflați alături de noi, sper să vă placă suita de manifestări, pe care noi o organizăm în această săptămână și vreau să vă spun tuturor craiovenilor «La mulți ani!»”, a punctat Lia Olguța Vasilescu.

Plachete pentru cetăţenii de onoare

După cuvântul autorităţilor locale, a urmat înmânarea diplomelor de cetăţeni de onoare.

Ileana Vulpescu, Natașa Raab și Alexandru Mironov au devenit cetățeni de onoare ai municipiului Craiova, diplomele fiindu-le înmânate de primarul Lia Olguța Vasilescu în cadrul ședinței solemne a Consiliului Local Municipal Craiova.

Cunoscuta actriţă Nataşa Raab a avut un discurs concis, însă plin de profunzime.

„Sunt emoţionată, nu cred că am avut vreodată asemenea emoţii. Este o onoare să fiu lângă o doamnă a artei conversaţiei atunci când arta conversaţiei era o adevărată artă, nu o onomatopee, ca acum, pe Ileana Vulpescu, şi en garde, pe  Alexandru Mironov”, au fost primele cuvinte ale Nataşei Raab. Apoi, ea şi-a arătat devotamentul faţă de olteni: „Să ferească Dumnezeu să spună cineva ceva de oltenii mei, pentru că eu sunt cea mai dată naibii olteancă”.

Omul de ştiinţă, Alexandru Mironov, s-a arătat impresionat că a devenit cetăţean de onoare al municipiului Craiova, şi a explicat cât de importantă a fost pentru el viaţa petrecută la Craiova.

„Mă bucur că mă aflu la extraordinarul Liceu Carol I, atât de mare, încât nu pot să explic. Când am terminat liceul stăpâneam trei limbi străine, matematică şi ştiam de toate. Oriunde m-am dus cu vastul bagaj, pe care îl purtam în mine puteam să locuiesc şi la Polul Nord. Cred că nimeni nu reprezintă mai bine acest liceu ca uriaşul profesor, Nicolae Andrei. M-am apucat de sport, pentru că eram convins că altceva în afară de sport nu eram în stare să fac. Am început să fac scrima din clasa a VI-a, eram coleg cu profesorul Mircea Alecu, aflat în sală, în rândul 7, şi cu Dumitru Popescu, care, din păcate, a plecat zilele trecute, dintre noi. Am făcut scrimă din pasiune şi am ajuns ca noi trei să ne batem pentru titlu şi la echipe şi la individual. Ne-am luptat cu clubul Steaua şi, mai mult decât atât, eu, Dumitru Popescu, Mircea Alecu şi Dan Podeanu am reuşit să facem o sală de scrimă cum puţine oraşe din Europa au”, a spus Alexandru Mironov.

Cei mai buni elevi și profesori, premiați

După discursul lui Alexandru Mironov, au fost premiaţi olimpicii craioveni și profesorii acestora pentru rezultatele obținute la concursurile școlare naționale și internaționale în anul școlar 2014-2015.

După ce prezenatorul ceremoniei, consilierul local, Lucian Dindirică, i-a prezentat pe micuţii performeri ai Craiovei, Nataşa Raab nu s-a putut abţine şi i-a îndemnat pe spectatori să aplaude, în stilul caracteristic.

„Aceşti copii sunt mândria oraşului nostru şi merită să-i aplaudaţi. Bravo copii, viitorii cetăţeni de onoare ai acestui minunat oraş. Nu vă duceţi nicăieri, veniţi aici să vă vadă lumea, să vă aplaude. Vă rog să arătaţi că noi suntem olteni adevăraţi şi aplaudaţi-i”, i-a îndemnat Nataşa Raab, pe cei prezenţi în sală

La ședința solemnă a Consiliului Local Municipal Craiova au participat reprezentanți ai instituțiilor din subordinea municipalității, invitați din administrație, mediul de afaceri, dar și maestrul Tudor Gheorghe.

În timpul premierilor au fost si momente artistice, realizate de actorii Operei Române Craiova, iar la final s-a putut auzi opera „La Traviata”

 

 

Politica