vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Jumătate dintre românce aleg cezariana

Tot mai multe românce aleg să nască prin cezariană. Chiar dacă statul nu mai decontează cezarienele opţionale, se fac tot mai multe operaţii. Jumătate dintre femei nasc astfel, de două ori mai mult decât media europeană. Medicii avertizează însă, că viitoarele mame ar trebui să fie conştiente că se supun şi ele, şi copilul, la riscuri mari.

Chiar și așa, numărul femeilor care nasc prin cezariană a crescut cu 10%, în ultimii patru ani. Principalele motive pentru care gravidele evită nașterea naturală ar fi teama de durere, travaliul îndelungat şi posibilele erori medicale. 

„La nivelul oraşelor mari, desigur că obstetrica şi evoluţia practicii acestei specialităţi este corespunzătoare standardelor europene în multe, foarte multe spitale, dar există multe alte spitale prin provincie unde nu putem neapărat vorbi despre monitorizare corespunzătoare secolului al XXI-lea în travaliu. Nu există monitorizare biochimică şi, atunci, medicii apelează mult mai uşor la cezariană”, spune Iosif Niculescu, medic chirurg ginecolog.

Chiar dacă nașterea prin cezariană este o metodă mai ușoară și pentru mame și pentru medici, aceștia din urmă le atenționează pe femei și nu le recomandă această metodă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pentru mamă, faptul că a avut o cezariană are impact major asupra viitorului procreativ, lăsând la o parte complicaţiile post operatorii”, spune medicul Iosif Niculescu.

În ultimii doi ani, Ministerul Sănătăţii a refuzat să deconteze operaţiile efectuate la cerere, mai întâi în mediu privat, apoi la stat, pentru a reduce numărul cezarienelor, dar măsura nu a avut efectul aşteptat.

În mediul privat, indiferent de tipul naşterii, tariful variază între 5.000 şi 10.000 de lei. Diferenţa se simte atunci când mama optează pentru o maternitate de stat. În cazul în care naşte normal, ea scoate, în mod informal, din buzunar, între 700 şi 1200 de lei, în timp ce pentru o cezariană plăteşte 2.500 de lei.

Anul trecut, statul a decontat cel mult 200 de lei pentru o cezariană de urgenţă, în sistemul public de sănătate.

Sursă: digi24.ro

Articolul precedent
Articolul următor

Politica