sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ponta ține cu dinții de scaun

Așa cum probabil era de așteptat, Victor Ponta nu renunță la șefia Guvernului. Acesta a declarat după ședința liderilor coaliției de guvernare că preşedintele Klaus Iohannis a fost ales în funcție fiind trimis în judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ponta a anunțat că refuză să demisioneze în condiţiile în care procurorii au cerut urmărirea sa penală și a cerut să se renunţe la "ipocrizie", informează mediafax.ro

 

"Haideţi să fim mai puţin ipocriţi: Iohannis a candidat şi a fost ales preşedinte fiind trimis în judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai ridicol şi mai ticălos decât apelul făcut de Băsescu la demisia mea, un preşedinte care 10 ani s-a ascuns de dosare penale în spatele funcţiei de preşedinte, un fost preşedinte care, când e anchetată Elena Udrea, constată ce abuzuri comit procurorii şi SRI-ul, dar dacă sunt anchetat eu sau Udrea este acasă, îi iubeşte din nou pe procurori sau pe cei de la SRI sau îşi trimite oamenii în stradă", a declarat Victor Ponta.

Ponta a arătat și că l-a informat pe Iohannis despre ce "sistem a moştenit de la Băsescu" şi ce trebuie să facă în calitatea de preşedinte ca acest sistem să funcţioneze mai bine, fără a mai comite abuzuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, Ponta a transmis că nu are intenția să demisioneze și nici nu dorește să se lupte cu justiția, însă va contesta ordonanţa procurorului şi îşi va pleda nevinovăţia. Liderul PSD consideră că procurorii au reacţionat la evenimente politice, iar ordonanţa emisă împotriva sa are directă legătură cu emoţia publică din cauza Dianei Rarinca, cu propunerile de modificare a Codului Penal din Parlament şi cu respingerea de către Senat a arestării preventive a lui Dan Şova.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte de care e acuzat că le-ar fi săvârşit în timpul în care era avocat. De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

 

În opinia primului ministru, Guvernul poate fi schimbat doar de către Parlament. Într-o declaraţie de presă susţinută duminică, după ședinţa liderilor coaliţiei, Ponta a spus că Guvernul poate fi schimbat, eventual la dezbaterea de săptămâna viitoare, a moţiunii de cenzură depusă vineri de PNL, sau prin alegeri, dar nu şi la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o "lovitură de stat". Totodată, primul ministru a apreciat, în declarația sa, că nu există o criză politică în România, în acest moment.

 

Mai mult decât atât, Ponta a afirmat că marţi sau miercuri, se va prezenta în faţa procurorului pentru a-şi susţine cu date nevinovăţia.

 

Klaus Iohannis: “este o situație imposibilă ca premierul României să fie invinuit pentru fapte penale”

 

Preşedintele  Klaus Iohannis  i-a  cerut lui Victor Ponta demisia, după ce a aflat că DNA l-a pus pe premier sub urmărire penală. Președintele României consideră că este o “situaţie imposibilă” pentru țara noastră ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a transmis prin intermediul unei rețele de socializare că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaus Iohannis, dar el a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

La începutul anului, primul ministru Ponta spunea ironic cum că nu ar fi mirat dacă DNA i-ar deschide un dosar pentru nereguli săvârșite la CE Rovinari şi Turceni pentru că nu există vreun om care să nu fie cercetat. Totodată, în primăvara acestui an, Victor Viorel Ponta declara cu tărie că va demisiona din funcția de premier dacă va fi urmărit penal.

Mediafax informează că, în ianuarie anul trecut, în contextul informaţiilor apărute cum că în raportul trimis de Inspecţia Judiciară către Consiliul Superior al Magistraturii se arată că este cercetat de DNA pentru afacerile de la CE Rovinari şi Turceni în care este verificat şi Şova, Ponta spunea presei că ar fi normal să fie cercetat.

“E normal. Ce om nu e cercetat? Dar eu mă duc mâine, dacă mă cheamă, mă duc. Dar ştiţi de un asemenea dosar? Eu nu am fost informat, aflu de la dumneavoastră, dar nu m-ar mira. Dar cum aş putea să nu am şi eu dosar la DNA? Până la urmă, ar fi anormal. Pentru nişte contracte semnate de firma dumneavostră de avocatură complexului energetic Turceni… Asta e o tâmpenie", declara Ponta la începutul anului trecut.

De asemenea, în luna martie a acestui an, în contextul anchetării cumnatului său, Ponta afirma, într-o emisiune televizată, că va demisiona din postul de prim-ministru dacă în cazul lui va fi începută în vreun dosar urmărirea penală, însă, pus în această situație, refuză să ia această decizie. Totodată, el a mai precizat în aceeași emisiune cum că speră ca, în 2015, guvernele să nu fie schimbate cu mijloace judiciare.

 

Sursă foto: opiniatimisoarei.ro

Politica