duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Deaconeasa, o nouă condamnare

Tribunalul Vâlcea l-a condamnat pe omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa la zece ani de închisoare. Sentinţa vine după ce, în urmă cu o săptămână, afaceristul vâlcean, trimis de curând în judecată pentru fapte corupţie, fusese condamnat, într-un alt dosar, tot de Tribunal, la cinci ani de închisoare pentru retrocedări ilegale de teren în Masivul Parâng.
Astfel, prin sentinţa Tribunalului Vâlcea au fost condamnaţi Basarabă Mircea la 9 ani de închisoare, Petrulian Mihai Dan la cinci ani şi 8 luni închisoare, Deaconeasa Gheorghe la zece ani închisoare şi Păduraru Constantin la un an şi 4 luni închisoare, arată AGERPRES.
Tribunalul Vâlcea a menţinut instituirea sechestrului penal şi îi obligă pe inculpaţi la câte 7.000 lei cheltuieli judiciare faţă de stat. Sentinţa nu este însă definitivă.
Potrivit anchetatorilor, Deaconeasa a încercat prin acte falsificate să obţină hotărâri judecătoreşti care să îi ateste dreptul de proprietate asupra unor munţi din zona domeniului schiabil de la Obârşia Lotrului.
În cazul terenurilor validate prin hotărârea nr. 14 din 24.01.2008 a Comisiei Judeţene de Retrocedări Vâlcea, la baza căreia a stat şi hotărârea pronunţată de instanţa brezoiană din 2006, punerea în posesie s-a făcut înaintea validării, respectiv la 30.11.2007, conform proceselor verbale de punere în posesie nr. 21, 22, 23, 24, 25, 26 emise de Comisia Locală Voineasa.
Ulterior acestor hotărâri de validare, persoanelor validate li s-au dat titluri de proprietate, s-au înstrăinat integral sau parţial terenurile forestiere, s-au închiriat terenurile în vederea exploatării masei lemnoase ori s-au încheiat contracte de vânzare spre exploatare a masei lemnoase – o parte din masa lemnoasă fiind exploatată ilegal, potrivit notei de constatare a ITRSV Vâlcea încheiată în 13.05.2014. Au fost încheiate şi contracte de donaţie cu unitatea administrativ teritorială Comuna Voineasa, care a obţinut fonduri de la bugetul de stat şi a construit Domeniul Schiabil Voineasa – Vidra – Transalpina – Transalpina Ski Resort.

"Terenurile care sunt adiacente pârtiei de schi au rămas în proprietatea donatarilor, investiţiile făcute din bani publici mărind valoarea de piaţă a acestor terenuri de sute sau mii de ori", se arată în plângerea penală formulată de Obştea Pociovaliştea şi Fundaţia Obştea Sătească Bălceşti Pereşti, părţi în dosar, notează AGERPRES.

Problema munţilor Puru, Galbenu, Petrimanu, retrocedaţi cu acte false unor persoane neîndreptăţite la reconstituire, mai arată sursa citată, relevă faptul că, imediat după punerea în posesie, terenul forestier a fost vândut companiei Schweighofer, prin intermediul firmei Cascade Empire cu sediul social în oraşul Sebeş, judeţul Alba.
Pe lista cumpărătorilor se află nume din mediul politic, administraţie şi justiţie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri din Munţii Parâng, se află în prezent în arest preventiv pentru fapte de corupţie.

 

Politica