luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Acțiuni de combatere și prevenire a consumului de alcool

 

Serviciul Rutier Vâlcea împreună cu formaţiunile de profil din teritoriu, sprijiniţi de poliţişti de siguranţă publică atestaţi să desfăşoare activităţi pe linie rutieră, inclusiv din cadrul secţiilor de poliţie rurală, vor organiza şi desfăşura, astăzi  în intervalul orar 20.00-24.00, acţiuni în vederea depistării conducătorilor auto care conduc autovehicule  pe drumurile publice după ce au consumat băuturi alcoolice.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele. 

Prin alcoolemie se înţelege cantitatea de alcool exprimată în grame aflată la un litru de sânge ( 0/00). Conform studiilor efectele alcoolului  asupra organismului sunt: 0,1g/l alcool pur în sânge ( 120 ml bere, 50 ml vin, 15 ml spirtoase)- încep deja să apară tulburări de comportament care pot produce probleme în capacitatea de a conduce autovehiculul, 0,2 g/l alcool pur în sânge ( 240 ml bere  100 ml vin, 30 ml spirtoase ) – se instalează dereglarea reflexelor şi întârzierea timpului de frânare, mai mult de 0,8g/l alcool pur în sânge ( 960 ml bere, 400 ml vin , 120 ml

Policlinica Buna Vestire Craiova

spirtoase ) – scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului , se dereglează răspunsul la stimuli optici şi auditivi.

Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală.

Astfel, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori o concentraţie ce depăşeşte 0,40 mg/ litru de alcool pur în aerul expirat, sau care se află sub influenţa unor substanţe stupefiante sau cu medicamente similare acestora.

Politica