miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Digitizarea parcelelor dă bătăi de cap ţăranilor

Digitizarea parcelelor dă bătăi de cap ţăranilor care vin să solicite la APIA cererea pe suprafaţa de pământ. Cu alte cuvinte, proprietarul trebuie să identifice exact parcela în care deţine suprafaţa de teren. Ei bine, această digitizare a fost lăsată pe seama celui care depune solicitarea pentru subvenţie, numai că, micii fermieri din zonele rurale, aşa cum spun funcţionarii primăriilor ar avea nevoie de computer şi acces la internet şi ar trebui să aibă şi cunoştinţe pentru a face această operaţiune. Dar cum în primării ajung uneori agricultori care nici măcar nu ştiu să scrie, desigur că această operaţiune este imposibil de făcut de către aceştia. În unele primării edilii s-au organizat şi au pus la punct această procedură, astfel încât oamenii pleacă la centrul APIA cu actele în regulă, unde funcţionarul de aici doar încheie cererea de subvenţie. Sunt însă şi primării unde lucrurile merg mai greu, iar funcţionarii refuză să facă muncă voluntară. Tocmai acest lucru îngreunează procesul de depunere a cererilor.

Pentru a pune cap la cap toate aceste probleme şi a găsi o rezolvare a lor, astăzi, în localităţile Vânju Mare şi Cujmir, directorul APIA Mehedinţi, Loredana Gherasimescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, Cornel Stroescu, reprezentanţi ai prefecturii Mehedinţi, funcţionari APIA, şi reprezentanţi ai primăriilor, funcţionari sau primari s-au pus faţă în faţă şi au discutat soluţiile rezolvării tuturor acestor probleme. „Ne-am întâlnit la Vânju Mare şi Cujmir pentru a veni în sprijinul fermierilor. De altfel, aici, în zona de sud, lucrurile merg bine, primăriile au înţeles şi au eliberat adeverinţe, şi de aceea mulţi fermieri au mers deja la centrele APIA şi au depus cererile pentru subvenţii. Pentru a veni în sprijinul autorităţilor locale, le-am spus reprezentanţilor primăriilor că dacă întâmpină probleme, pot solicita ajutorul funcţionarilor APIA, care le vor sta la dispoziţie la sfârşit de săptămână sau după încheierea programului, pentru a lămuri situaţiile neclare. Pentru că există această problemă a digitizării şi toţi trebuie să înţeleagă că este foarte importantă. Identificarea parcelelor trebuie făcută exact deoarece în cazul în care acestea se suprapun, fermierii pierd automat subvenţia” a declarat Loredana Gherasimescu, directorul APIA Mehedinţi, la finalul întâlnirii din localitatea Cujmir.

La discuţii a participat şi preşedintele Camerei Agricole Naţionale, Cornel Stroescu. „Am dorit să lămurim, pentru a fi clar pentru toţi cei implicaţi, această chestiune a depunerii cererilor pentru subvenţii şi de aceea am solicitat aceste întâlniri cu factorii de răspundere, mă refer aici la reprezentanţii APIA, cei ai Prefecturii şi primăriilor. Mă bucur că domnul prefect Nicolae Drăghiea a înţeles importanţa acestor discuţii şi am reuşit astfel să lămurim multe dintre problemele ridicate. În urma implicării la nivel central, am reuşit să simplificăm procedurile care privesc obţinerea acestor subvenţii. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au ţinut cont de doleanţele noastre, iar acum era foarte important să explicăm şi celor de la primării modificările aduse. Ne-am întâlnit, marţi, la Baia de Aramă, apoi la Tr. Severin, astăzi la Vânju Mare şi Cujmir şi discuţiile vor avea loc şi în alte zone agricole mari ale judeţului. Desigur că ele sunt extrem de utile, iar acest lucru se vede. Lucrurile se schimbă, în unele zone mai uşor, în altele mai greu. Există această problemă a digitizării, care cade în sarcina funcţionarilor de la primării, deşi aceştia nu sunt obligaţi să facă aceste operaţiuni. Am observat că sunt primării în care edilii s-au organizat foarte bine, oamenii au fost ajutaţi şi au plecat cu actele în regulă de la primării, în alte locuri acest luru s-a întâmplat mai puţin. Eu cred că dacă vom da dovadă de puţină bunăvoinţă aceste probleme pot fi rezolvate în toate comunele. Pentru că dacă în unele s-a reuşit, cred că aceleaşi soluţii pot fi aplicate şi în celelalte. În special micii fermieri trebuie ajutaţi, pentru că ar fi păcat ca ei să piardă şi acest minim sprijin pe suprafaţa agricolă, un drept al lor care le poate fi de mare folos. Dacă marii fermieri sunt organizaţi şi îşi vor depune cererile, pentru mici fermieri acest lucru este destul de complicat, de aceea ei au mare nevoie de sprijin. Trebuie să ne gândim că este vorba de multe zeci de milioane de euro care trebuie aduse în agricultura judeţului, bani pe care ni-i oferă Uniunea Europeană şi pe care ar fi mare păcat să-i pierdem” a declarat Cornel Stroescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

 

Politica