joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cinci doljeni, la puşcărie pentru trafic de persoane

Cinci doljeni, membri ai unei reţele organizate, au fost condamnaţi definitiv la pedepse cuprinse între 6 ani şi 6 luni şi 8 ani de puşcărie pentru trafic de persoane şi trafic de minori. Aceştia au fost acuzaţi de procurorii DIICOT Craiova că au racolat mai multe tinere, unele dintre ele minore, şi le-au exploatat sexual prin parcările de TIR şi motelurile de la marginea Craiovei, dar şi din Vâlcea, obţinând în acest fel peste 10.000 de euro.

În cursul zilei de miercuri, poliţiştii doljeni au ridicat şi introdus în arest cinci persoane pe numele cărora magistraţii Tribunalului Dolj au emis mandate de executare a pedepsei cu închisoarea pentru trafic de persoane. Este vorba despre Nicuşor Smarandache, de 35 de ani, din comuna Pleşoi, sat Milovan, condamnat la pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare, Maria Smarandache, de 35 de ani, din comuna Pleşoi, sat Milovan, condamnată la pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare, Cătălin Enache, de 50 de ani, din comuna Gogoşu, sat Gogoşiţa, condamnat la pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare, Grigore Adrian Zevedeanu, de 31 ani din comuna Bucovăţ, sat Sărbătoarea, condamnat la 8 ani de închisoare şi Ionuţ Marian Enache, de 24 de ani, din comuna Ţuglui, condamnat la 7 ani de  închisoare. „Toţi cei în cauză au fost introduşi în Penitenciarul Craiova pentru ispăşirea pedepselor”, a declarat subcomisar Alin Apostol, purtărorul de cuvânt al IPJ Dolj. Cei cinci doljeni au fost trimişi în judecată în anul 2013, pentru trafic de persoane şi trafic de minori, iar marţi, 12 mai a.c., sentinţa a rămas definitivă la Curtea de Apel Craiova.

Acţiunea în urma căreia gruparea de doljeni specializată în comiterea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori prin exploatare sexuală, prostituţie şi proxenetism a fost destructurată s-a desfăşurat pe 8 noiembrie 2012. Poliţiştii şi procurorii de crimă organizată au aflat că reţeaua se ocupa cu exploatarea tinerelor în moteluri de la marginea Craiovei, dar şi în localităţi din judeţul Vâlcea sau chiar în parcări, atent supravegheate de cel puţin unul dintre membrii grupării. Astfel, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului Operaţiuni Speciale (SOS) Dolj, au descins, la data respectivă la un motel din Craiova, iar în apropierea acestuia, în trafic, au oprit un autoturism taxi, folosit la transportul tinerelor traficate, la volanul căruia a fost identificat Grigore Zevedeanu, de 29 de ani, din comuna Bucovăţ. În maşina lui au fost găsite şi trei tinere, dintre care două minore, pe care suspectul le exploata sexual, pe raza judeţelor Dolj şi Vâlcea, după cum au declarat anchetatorii. În acelaşi timp, au fost efectuate şi două percheziţii domiciliare, la locuinţele celorlalţi membri ai grupului infracţional, respectiv Marian Enache, de 21 de ani, din comuna Ţuglui, şi soţii Maria şi Nicuşor Smarandache, ambii de 33 de ani, din comuna Pleşoi. Din cercetările poliţiştilor din cadrul BCCO Craiova a rezultat faptul că membrii grupului au exploatat sexual, în cursul anului 2012, şase victime, unele dintre acestea fiind minore, obţinând venituri ilegale de peste 10.000 de euro. Toţi membrii grupării au fost duşi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, unde au fost audiaţi, procurorul de caz dispunând reţinerea lor pentru 24 de ore pentru constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de persoane şi trafic de minori. Toţi cei patru au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, bărbaţii fiind arestaţi preventiv, în timp ce femeia a fost eliberată, cu interdicţia de părăsire a ţării, pentru că avea un copil minor.

În 2013 a fost înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Grigore Adrian Zevedeanu, Nicuşor Smarandache, soţia sa, Maria Smarandache, Marian Ionuţ Enache şi Cătălin Enache au fost trimişi în judecată pentru trafic de minori, iar pe 23 octombrie 2014 s-a pronunţat sentinţa. Grigore Adrian Zevedeanu a primit 8 ani închisoare, Nicuşor Smarandache a primit 6 ani şi 6 luni închisoare, Marian Ionuţ Enache a primit 7 ani închisoare, Maria Smarandache a primit 6 ani şi 6 luni închisoare, iar Cătălin Enache 6 ani şi 6 luni închisoare.

Inculpaţii au declarat apel, soluţionat pe 12 mai a.c. de Curtea de Apel Craiova. Instanţa a admis apelurile lui Zevedeanu şi Marian Ionuţ Enache, însă nu le-a schimbat pedepsele: „Respinge apelurile inculpaţilor Smarandache Nicuşor, Smarandache Maria şi Enache Cătălin ca nefondate. Admite apelurile inculpaţilor Zevedeanu Grigore Adrian şi Enache Marian Ionuţ. Desfiinţează în parte sentinţa penală în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Zevedeanu Grigore Adrian şi Enache Marian Ionuţ. Descontopeşte pedepsele aplicate acestor inculpaţi în pedepsele componente. Recontopeşte pedepsele aplicate inculpatului Zevedeanu Grigore Adrian în pedeapsa cea mai grea ,anume 8 ani închisoare. Recontopeşte pedepsele aplicate inculpatului Enache Marian Ionuţ în pedeapsa cea mai grea ,anume 7 ani închisoare. Obligă pe fiecare dintre inculpaţii Smarandache Nicuşor, Smarandache Maria şi Enache Cătălin la câte 500 lei cheltuieli judiciare statului din care 400 lei reprezintă onorariu avocat oficiu. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de la 12.05.2015”.

 

Camelia SÂRBU

Politica