duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Circ cu ulei și făină în Consiliul Local Craiova

2 litri ulei, 2 kg zahăr, 2 kg făină, 1 kg orez, 1 kg mălai, asta este ceea ce a declanșat discuțiile aprinse dintre consilierul local Pavel Badea și primarul urbei, Lia Olguța Vasilescu, în ședința Consiliului Local care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. De aici și până la lecții de gramatică nu a mai fost decât un pas. Mai exact, pachetul cu alimente oferit de Ziua Veteranilor celor ce au slujit țara cu prețul vieții a fost motivul de ceartă dintre primar și Badea. Consilierul local a considerat că acest pachet oferit veteranilor este insuficient, suma investită de primărie fiind una foarte mică, chiar „jignitoare”. În replică, edilul-șef a mărturisit că toată lumea și-ar dori ca valoarea acestor pachete să fie mai mare.

“În acest proiect este vorba de cererea Asociației Veteranilor pentru a acorda pachete sau resursă financiară pentru veteranii de război pentru două evenimente: Ziua Veteranilor de război și Ziua Victoriei. Doamna primar, v-ați uitat să vedeți în ce constau pachetele acestea pentru veterani? Hai să vă spun: 2 kile de ulei, 2 kile de zahăr, 1 kil de orez și 1 kil de mălai. Am făcut un calcul și e vorba de 20 de lei, adunat. Pe două evenimente înseamnă 40 de lei. Cred că este jignitor să oferim noi, Consiliul Local, celor 130 de bătrâni, veterani de război, asemenea pachete. Vă propun, eu sunt sigur că dumneavoastră nu știați, vă propun să ridicăm cuantumul acestor pachete pentru că, altfel, este jenant,” a început Pavel Badea discuția cu primarul Băniei.

Kilogram, nu kil

Policlinica Buna Vestire Craiova

Răspunsul de la primar a venit imediat, nu înainte ca Pavel Badea să fie corectat, cum că nu se spune kil, ci kilogram.

„Vă mulțumesc foarte mult. Nu e vorba de kile, e vorba de kilograme, probabil. Dumneavoastră sunteți om de afaceri. Dacă nu sunteți mulțumit de decizia dumneavoastră, a executivului, puteți să votați altceva, să vă convingeți colegii să voteze altfel. Deocamdata noi am oferit aceleași condiții ca celorlalte 17.000 de familii care primesc astfel de ajutoare, care primesc astfel de pachete de la municipalitate. Dacă dumneavoastră credeți că jignim 17.000 de familii…”, a replicat Lia Olguța Vasilescu

Pavel Badea a cerut imediat dreptul la replică și s-a angajat în fața consilierilor locali că va dona 10.000 lei pentru cei 130 de veterani.

“Nu, doamna primar, eu nu consider că dumneavoastră jigniți 17.000 de oameni, sau eu. Eu vreau să spun doar că acest cuantum este extrem de mic și este, totuși, important pentru acești 130 de veterani de război, ca noi, cei din comunitate, să le dăm mai mult. Să le dăm aproape ceea ce ei merită. Dumneavoastră puteți să faceți o rectificare sau o propunere de amendament, o propunere chiar o fac eu, să ridicăm cuantumul aceastei sume. Ba mai mult, pentru că mi-ați spus că sunt om de afaceri, am să dau o sută de milioane pentru aceste două activități, voi veni cu sponsorizare la primărie”, a afirmat Pavel Badea.

În replică, Olguța Vasilescu i-a spus lui Badea că suma este una jignitoare, afirmație care l-a deranjat și mai tare pe consilier.

“Dumneavoastră știți cât reprezintă cuantumul celor două pachete, adunate, pentru cei 130 de oameni? Nu? Haideți că vă fac eu calculul: înseamnă 5.200 lei, doamnă, pe care municipalitatea îi dă. Eu ofer 100 de milioane”, a mai spus Pavel Badea.

“Domnule Badea, aveți și un amendament sau doar țipați la mine? E deja a patra oară când interveniți. Aveți și un amendament sau încercați doar să faceți circ?”, i-a spus Olguța Vasilescu lui Badea, pe un ton iritat.

”Nu, doamnă, nu vreau să fac circ, doar vreau să spun că suma de 100 milioane pe care dumneavoastră o considerați jignitoare este dublă față de ce oferiți dumneavoastră, de la primărie. Vă rog, este posibil ca în amendament să ridicăm cuantumul pentru acești 130 veterani de război care cred că merită?”, a continuat Pavel Badea.

„Păi, mă întrebați pe mine, domnul Badea? Dumneavoastră sunteți consilier local și luați decizii aici, eu doar le pun în aplicare”, a replicat scurt primarul.

Nici măcar președintele ședinței nu a reușit să îl oprească pe Pavel Badea, care încerca din răsputeri să o convingă pe Lia Olguța Vasilescu să ridice cuantumul.

“Amendamentul meu este acela de a aloca o sumă mai mare, pentru cele două evenimente”, a spus Pavel Badea.

În replică, primarul l-a întrebat pe consilier de unde crede că ar trebui luați acești bani: “Cât și de unde luăm banii, domnul Badea? Știți cum se face un amendament. Dacă nu știți, învățați! Care e cuantumul și de unde luăm banii? Plus că tocmai am aprobat bugetul la primele puncte. Despre ce mai vorbim acum?”

În contra acerbă dintre Badea și Lia Olguța Vasilescu a intervenit și Bianca Predescu care a făcut un apel și la ceilalți consilieri pentru a veni cu sponsorizări pentru veterani.

“Este foarte adevărat că situația veteranilor de război e diferită față de cea a persoanelor care primesc ajutor de la stat, prin Consiliul Local. Eu îi mulțumesc în mod deosebit colegului nostru domnul Pavel Badea și fac un apel și către ceilalți colegi de a participa prin sponsorizări la mărirea cuantumului ajutorului de care vor beneficia, din partea municipalității, aceste persoane, care, cu prețul vieții, au apărat țara și suntem ceea ce suntem astăzi datorită lor și a celorlalți din țară”, a spus Bianca Predescu.

Ședința Consiliului Local, “o mică sămânță de campanie electorală”

Mihai Cilibiu a salutat și el inițiativa lui Badea, dar și-a exprimat dorința ca ședința de consiliu local să nu fie transformată într-o sămânță de campanie electorală.

“Aș vrea să îi spun și dumnealui și  tuturor celor din sală că mai este un an până începe campania electorală și m-aș bucura dacă am înțelege că, de fapt, orice inițiativă de acest gen este binevenită atât timp cât tu, personal, îți permiți și dorești să ajuți oameni. Eu spun mulțumesc la faptul că există disponibilitate din partea administrației Craiovei. Doamna primar și echipa dumneaei fac aceste gesturi pe care puteau să le treacă cu vederea. De aici încolo, să ajungem să transformăm o ședință de consiliu într-o mică sămânță de campanie electorală, mai este mult”, a declarat Mihai Cilibiu.

Pavel Badea a replicat prin faptul că nu are nicio intenție de a face campanie electorală: “Nu am enunțat numele niciunui partid, nu am făcut decât o remarcă, cred eu, de bun simț vis-a-vis de a da niște bani unor oameni care merită respectul nostru. Domnul Cilibiu, vă înțelați, nu este campanie politică!”

Pe de altă parte, Marin Nicoli consideră că veteranii nu au nevoie neapărat de acest sprijin material, dar că este o modalitate prin care “îi onorăm”.

„În primul rând vreau să transmit, pe această cale, veteranilor, viață lungă și mă bucur că ei apreciază ca un gest care vine să îi onoreze. Noi, astăzi, nu facem altceva decât să îi onorăm. Sunt oameni care au nevoie de respectul nostru și, municipalitatea, prin noi, astăzi, a propus o sumă, un simbol. Ei sunt simbolul nostru și nu au nevoie neapărat de acest sprijin material. Cer să vă spun așa cum a fost proiectul că eu cred că vor fi mulțumiți și să-i invităm la evenimentele noastre  de remember ( n.r., din engleză: de aducere aminte), atunci când sunt cu adevărat onorați”, a declarat Marin Nicoli.

Pentru a nu mai lungi vorba, președintele ședinței de consiliu a încercat să treacă peste punctul cu pricina de pe ordinea de zi și l-a supus la vot, fără amendamentul lui Pavel Badea. Consilierul local a fost, însă, de altă părere: ”Doamna, președintă, v-ați pierdut! S-a propus un amendament, trebuia să propuneți la vot și cu amendamentul meu, așa era corect.”

Pentru că situația deja devenise comică, Lia Olguța Vasilescu a cerut să intervină pentru a pune capăt discuțiilor și pentru a putea supune la vot și celelalte proiecte de hotărâre. Referitor la valoarea cuantumului pentru pachetele veteranilor, Lia Olguța Vasilescu a admis că și ea ar vrea ca valoarea sa fie mai mare.

„Dați-mi și mie voie să intervin, pentru că este deja comică această situație. Ca orice cetățean nemulțumit, domnul Badea zice că dacă faci, de ce faci sau nu e bine cum faci, ar trebui mai mult, mai frumos, mai rotund, mai colorat, mai albastru! În fine! Dumneavoastră nu ați formulat un amendament, din păcate. Un amendament care se referă la buget, la o sumă de bani trebuie să conțină următoarele lucruri: care este suma de bani, de unde se ia din buget și unde se transferă. Ce ați spus dumneavoastră este că ”am vrea să fie mai mare. OK, și noi am vrea să fie mai mare, dar…”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Consilierul local nu s-a oprit, însă, aici, convins fiind de faptul că primarul este de acord cu el: “Eu sunt sigur că dumneavoastră sunteți de acord cu mine. 20 de lei pentru un pachet pentru veterani este prea puțin. De ce faceți comparație între 17.000 și 130. Noi acum vorbim de pachete pentru 130 de persoane. Nu vorbim de 17.000. Eu nu am cerut decât să ridicăm cuantumul.”

„Domnul Badea, pe cuvânt, exagerați! Ați văzut, s-a votat. Dacă nu am avea camerele aici cred că ați fi foarte liniștit”, a replicat Olguța Vasilescu.

Un alt consilier local l-a apostrofat pe Pavel Badea, spundu-i că deja a fost unanimitate de vot și că și el a votat, în același timp acuzându-l pe Badea de dedublaj.

“Domnul Badea, a fost unanimitate de vot pe propunerea primăriei, nu ați votat împotrivă. Dumneavoastră vă dedublați, votați o dată cu propunerea primăriei, apoi vreți să votăm și amendamentul dumneavoastră. Dacă ați votat propunerea primăriei înseamnă că aceasta este cea însușită și de dumneavoastră. Acum ce facem, la un minut vă schimbați părerea?”, a spus un alt consilier către Pavel Badea.

Pentru a se clarifica situația, secretarul primăriei, Ovidiu Mischianu, a luat cuvântul și a declarat amendamentul consilierului local, Pavel Badea, ca fiind inadmisibil.

Politica