marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dezinteres faţă de cărţile de muncă?

Din 2011, carnetele de muncă au devenit istorie. Angajatorii, dar şi angajaţii ar fi trebuit să şi le ridice de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). Acestea sunt necesar pentru certificarea vechimii în muncă. În Dolj, sunt peste 11 mii de carnete de muncă ce îşi aşteaptă încă aparţinătorii.

Având în vedere că din data de 1.01.2011 nu se mai fac înscrisuri în carnetele de muncă, ITM Dolj invită atât angajatorii cât şi angajaţii din Dolj ale căror carnete de muncă se află în evidenţa inspectoratului, să se prezinte pentru ridicarea acestora.  În trim. I 2015 au fost ridicate 214  carnete de muncă, reprezentând 1,85 % din cele 11.540 carnete de muncă aflate în gestiunea instituţiei la 31.12.2014. La 31.03.2015 numărul carnetelor de muncă neridicate de titular sau de către angajatorii din Dolj era de 11.336.
Au transmis reprezentanţii ITM Dolj, într-un comunicat de presă

Peste 4.000 dintre carnetele de muncă neridicate sunt  încetate de mai mult de 10 ani, fără ca titularii acestora să solicite eliberarea lor sau să se intereseze de ele.
Pe de altă parte, peste 1.500 de carnete de muncă nu pot fi certificate. Asta pentru că angajatorii nu au predat ITM documentele necesare. Aceşti angajatorii se vor trezi în perioada următoare cu inspectorii de muncă la uşă

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dintre acestea 1.555 nu pot fi certificate din cauza absenţei unor documente (acte adiţionale, decizii de încetare, state de plată a salariilor etc.) care trebuiau predate de către angajatori. Societăţile care nu au depus documentele necesare completării carnetelor de muncă vor fi verificate de inspectorii de muncă în vederea remedierii acestor aspecte.
ITM Dolj

În ceea ce priveşte forţa de muncă activă în Dolj, la sfârşitul lunii martie existau 159.156 de contracte individuale de muncă înregistrate de 14.191 angajatori din judeţul Dolj, pentru care desfăşoară activitate 140.066 salariaţi.

Munca la negru, amendată

Reprezentanţii ITM Dolj au mai anunţat, prin acelaşi comunicat de presă, că, în primul trimestru al acestui an, au fost aplicate amenzi în valoare de 217.400 lei angajatorilor găsiţi în neregulă. Cele mai multe amenzi s-au dat pentru munca la negru.

În trim. I 2015 Serviciul Control Relaţii de Muncă din cadrul ITM Dolj a efectuat 526 de acţiuni de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniul relaţiilor de muncă la angajatori de pe raza judeţului Dolj, pentru care desfăşurau activitate 19.724 de salariaţi, din care 7.025 femei. În timpul acţiunilor de verificare inspectorii de muncă au aplicat 26 sancţiuni contravenţionale în valoare de 217.400 lei (din care 160.000 lei pentru muncă la negru) iar pentru deficienţele constatate au trasat 588 de măsuri de remediere. Au fost sancţionaţi 24 angajatori din care 9 pentru muncă fără forme legale.  În această perioadă inspectorii de muncă au depistat 75 persoane care lucrau fără forme legale. Pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare 9 societăţi au fost sancţionate contravenţional cu amendă în valoare de 160.000 lei. Inspectorii de muncă au făcut 4 propuneri de cercetare penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără contracte individuale de muncă. La cei 4 angajatori au fost depistate desfăşurând activitate fără a avea forme legale de angajare 59 de persoane.
ITM Dolj

Amenzi usturătoare au aplicat şi inspectorii din cadrul Serviciului Control Securitate şi Sănătate în Muncă de la ITM Dolj.

În trim. I 2015, inspectorii de muncă au efectuat 461 de acţiuni de control în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma cărora au aplicat 358 sancţiuni contravenţionale, din care 27 de amenzi în valoare de 181.000 lei. Totodată, pentru deficienţele constatate inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcţiune a 5 echipamente de muncă, 3 sistări de activitate şi au trasat 475 de măsuri de remediere cu termene ferme de realizare.
ITM Dolj

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Dol nu s-au preocupat anul acesta numai de sacncţionarea celor găsiţi în neregulă ci au pus accent şi pe activitatea de îndrumare şi prevenţie, organizând lunar sesiuni de informare şi îndrumare a angajatorilor în scopul îmbunătăţirii stării de securitate şi sănătate în muncă şi dezvoltării culturii de prevenire în acest domeniu.

În trim. I au fost organizate 17 întâlniri la care au participat angajatori, reprezentanţi ai angajatorilor şi lucrători desemnaţi să se ocupe de activităţile de prevenire şi protecţie din 183 de unităţi. Întâlnirile au fost organizate pe domenii de activitate, cu scopul de a aduce împreună organizaţii din domenii similare/conexe, cărora li se aplică aceleaşi prevederi specifice şi care gestionează riscuri similare.
ITM Dolj

Conducerea ITM Dolj a anunţat că aceste sesiuni se vor organiza în continuare pe întreg parcursul anului.

Politica