vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Poliţistul prins cu şpaga în gură, condamnat definitiv

Procesul celor doi agenţi de la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Dolj care luau şpagă pentru a introduce telefoane mobile în spatele gratiilor, pentru arestaţi, s-a încheiat. Cei doi au fost prinşi, în octombrie 2013, primind 250 de euro de la prietena unui deţinut, iar unul dintre ei a încercat să scape înghiţind partea sa din şpagă. Curtea de Apel Craiova i-a condamnat, ieri, la 2 ani, respectiv 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, pedepsele fiind reduse faţă de cele primite la Tribunalul Dolj.
Curtea de Apel Craiova a pronunţat, ieri, sentinţa definitivă în cazul agenţilor Vasile Bogdan Stîrlea, de 30 de ani şi Gheorghe Daniel Bulat, de 27 de ani, de la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Dolj, ambii condamnaţi pentru luare de mită, pe 18 iunie anul trecut, la închisoare cu executare de către judecătorii de la Tribunalul Dolj. Instanţa de apel a redus pedepsele celor doi la 2 ani, respectiv 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare:
 
Admite apelurile. Desfinţează sentinţa în parte. Înlătură dispoziţiile privind aplicarea art.386 alin.1 C.P.P. În baza art.254 alin.1 C.P.anterior rap.la art.6 alin.1 din L.78/2000(forma anterioară intrării în vigoare a noului cod penal), cu aplic.art.74 alin.1 lit.c C.P.anterior, art.76 alin.1 lit.c C.P.anterior art.5 C.P. Condamnă pe inculpatul Stîrlea Vasile Bogdan la pedeapsa de 2 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 alin.1 lit.a teza a-II-a,b,c C.P.anterior, ca pedeapsă complementară. În baza art.71 alin.1 C.P.anterior. Interzice inculpatului drepturile prev.de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a,b,c C.P.anterior, pe durata prev.de art.71 alin.2 C.P.anterior. În baza art.254 alin.1 C.P.anterior rap.la art.6 alin.1 din L.78/2000(forma anterioară intrării în vigoare a noului cod penal)cu aplic.art.74 alin.2 C.P.anterior, art.76 alin.1 lit.c C.P.anterior, art.5 C.P. Condamnă pe inculpatul Bulat Gheorghe Daniel la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 alin.1 lit.a teza a-II-a,b,c C.P.anterior, ca pedeapsă complementară. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică.
Se arată în sentinţa Curţii de Apel Craiova
 
Reamintim că, pe 1 noiembrie 2013, agenţii Stîrlea şi Bulat au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită. Din rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor a rezultat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj îi cercetau, deja, pe cei doi agenţi, împotriva cărora existau plângeri, iar la sfârşitul lunii septembrie 2013, un tânăr din Dăbuleni, arestat preventiv într-un dosar instrumentat de DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, le-a declarat procurorilor, la audiere, că agenţi de la arestul IPJ Dolj, în schimbul unor sume de bani, introduc telefoane pentru deţinuţi, şi chiar a exemplificat, oferind numărul de telefon de pe care mai mulţi arestaţi preventiv îşi sună rudele. 
Ofiţerii anticorupţie au discutat cu arestatul, care a formulat un denunţ verbal şi şi-a manifestat disponibilitatea de a ajuta la lămurirea cauzei.  
 
Deţinutul le-a dat agenţilor numărul prietenei sale. Înţelegerea a fost ca poliţistul să primească 250 de euro şi un telefon mobil de la fată. Pe 9 octombrie 2013, tânăra s-a prezentat la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Dolj, a discutat cu prietenul ei, şi, după ce a ieşit, s-a dus direct la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, unde a formulat denunţ scris. În baza denunţului, ofiţerii anticorupţie, împreună cu procurorul desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj şi, beneficiind de sprijinul tehnic şi operativ al S.R.I. Dolj, au pus la cale operaţiunea de prindere în flagrant a agenţilor. Fata s-a întâlnit cu Vasile Bogdan Stîrlea şi imediat ce acesta a primit bunurile şi-a făcut apariţia echipa operativă, Stîrlea declarând că telefonul urma să fie introdus în arest de colegul său, Bulat,  în schimbul sumei de 150 euro. Stîrlea s-a dus acasă la  
 
Bulat,i-a dat telefonul şi cei 150 de euro pe care îi aştepta, însă au apărut poliţiştii de la anticorupţie, moment în care Bulat a luat-o la fugă până la etajul IV al blocului D8. Anchetatorii l-au prins şi au observat că mestecă ceva. Erau bancnotele primite drept şpagă. Pe 10 octombrie, Stîrlea şi Bulat au fost arestaţi preventiv pentru luare de mită.

Politica