miercuri, aprilie 17, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„VERIFICĂ DACĂ ESTE ADEVĂRAT!”

Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea desfăşoară, în perioada februarie – iulie 2015, Campania de prevenire “Verifică dacă este adevărat!”. 
Campania de conştientizare şi prevenire a Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea  are ca scop informarea şi pregătirea antiinfracţională a populaţiei în vârstă privind infracţiunile de înşelăciune.
Prin această campanie, poliţiştii vâlceni îşi propun prevenirea faptelor  de înşelăciune prin metoda accidentul, deoarece în ultima perioadă la nivelul structurilor din mediul rural s-a înregistrat o creştere semnificativă a acestor fapte, ale căror victime au căzut, în special, persoanele în vârstă. 
Aceste fapte au un puternic impact emoţional şi financiar asupra victimelor şi a rudelor acestora, iar dosarele penale sunt greu de documentat, escrocii având posibilitatea de a repeta activitatea infracţională.
 
Principalele cauze care favorizează victimizarea acestei categorii de persoane sunt generate de:  educaţia precară şi lipsa de informare, naivitatea în relaţiile cu persoanele necunoscute cu care intră în contact, direct sau telefonic, lipsa de pregătire antiinfracţională, lipsa unor legături de comunicare directă cu organele de poliţie.
În scopul promovării acestei campanii, au fost realizate la nivelul instituţiei, cu resurse umane şi materiale proprii, afişe şi fluturaşi conţinând mesajul de informare şi conştientizare „ VERIFICĂ DACĂ ESTE ADEVĂRAT!”, urmând a fi realizate şi  un spot tv şi un spot radio.
 
O parte semnificativă a promovării campaniei o va reprezenta parteneriatul activ cu mass-media locală, dar şi comunicarea online, care cuprinde mediatizarea mesajelor şi materialelor campaniei pe website-ul http://vl.politiaromana.ro. 
La nivelul judeţului Vâlcea, în cadrul unor acţiuni ale poliţiştilor de proximitate, poliţiştilor de la prevenire, de la poliţiile municipale şi orăşeneşti, secţii de poliţie rurală, vor fi înmânate cetăţenilor materiale preventive în locurile cu trafic ridicat. De asemenea în aceste locuri, vor fi postate afişele, pentru ca toţi vâlcenii să cunoască acest mod de operare şi să evite în a deveni victime.                 
 
POLIŢIA VĂ INFORMEAZĂ
 
Pentru prevenirea comiterii de infracţiuni de înşelăciune prin metoda accidentul, poliţiştii vă sfătuiesc: 
Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Trebuie reţinut că nici Poliţia, nici Parchetul, nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda şi sunaţi, pentru confirmare, acolo. 
 
Poliţia mai îndeamnă ca, în cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, să solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi să sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul Poliţiei. 
Pentru a împiedica “documentarea” hoţilor despre familia dumneavoastră, Poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător: “Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. 
 
Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini”. 
De asemenea, Poliţia recomandă ignorarea mesajelor în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat. Poliţia mai recomandă să nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.

Politica