marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fraude în agricultură

Procurorii  Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului MIHAI LUNGU, reprezentant legal al unei cooperative agricole, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la înşelăciune. Acesta a furat aproape 62 mii lei, din banii Uniunii Europene şi ai statului român.
 
La sfârşitul anului 2006, în vederea încheierii unui contract între o societate comercială şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), inculpatul Mihai Lungu i-a procurat administratorului acestei firme, inculpatul Stelian Grecu, trimis în judecată la începutul lunii iunie 2014, (comunicat  nr. 798/VIII/3  din 12 iunie 2014), o ofertă de bunuri, ce cuprindea date nereale, în scopul obţinerii pe nedrept, de către acesta din urmă, a unor fonduri publice nerambursabile. Urmare a acestei acţiuni, inculpatul Stelian Grecu i-a indus în eroare pe funcţionarii APDRP care au autorizat, ca eligibile, cheltuielile efectuate cu achiziţia unor echipamente şi au dispus decontarea, către firma respectivă, a sumei de 61.720,28 lei (46.290,21 lei reprezentând fonduri europene nerambursabile şi 15.430,07 lei reprezentând fonduri nerambursabile de la bugetul statului). La data de 31 martie 2014, inculpatul Mihai Lungu încheiase în aceeaşi cauză, cu procurorii DNA, un acord de recunoaştere a vinovăţiei (vezi comunicat  nr. 438/VIII/3  din 15 aprilie 2014), acord care a fost însă respins de instanţa de judecată. În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ce aparţin inculpatului Mihai Lungu, până la concurenţa sumei de 61.720,28 lei.
DNA
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dolj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 
Tot procurorii DNA Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatuluiILIE BUNCEANU, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (trei acte materiale), înşelăciune in formă continuată (trei acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (două acte materiale). Acesta a falsificat documente pentru a obţine bani pe nedrept de la APIA.
 
Inculpatul Ilie Bunceanu a falsificat adeverinţa nr. 2366/17.03.2010 a Primăriei Baia de Aramă, prin adăugarea cifrei 4 în faţa suprafeţei totale deţinute de 1,65 ha, rezultând suprafaţa de 41,65 ha şi l-a determinat pe inculpatul Haralambie Stoicănel, referent agricol în cadrul Primăriei com. Padeş, jud. Gorj, să falsifice adeverinţa nr. 2038/24.03.2010 a Primăriei com. Padeş, prin adăugarea cifrelor 1 şi 6 în faţa suprafeţei totale deţinute de 3,62 ha, rezultând suprafaţa de 163,62 ha. Ulterior, inculpatul Ilie Bunceanu a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) cele două adeverinţe falsificate menţionate, precum şi copii ale acestora, dar şi o copie falsificată a hotărârii judecătoreşti nr. 477 din 05.04.2006 pronunţată in dosarul nr. 685/2006 al Judecătoriei Motru la APIA. Pe baza acestor acte falsificate, a obţinut, în perioada 2009-2011, următoarele sume nerambursabile: pentru campania din anul 2009:-fonduri FEGA-SAPS:54.254,28 lei, fonduri FEADR: 145,655,63 lei,  fonduri din bugetul naţional: 31,973,16 lei, pentru campania din anul 2010: -fonduri FEGA-SAPS: 62.652,40 lei,  fonduri FEADR: 174,014,99 lei, fonduri din bugetul naţional: 38,198,44 lei. Ultimul act material, aferent campaniei 2011, a fost comis în forma tentativei. De asemenea, cu referire la acelaşi context factual, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului HARALAMBIE STOICĂNEL, referent agricol în cadrul Primăriei comunei Padeş, judeţul Mehedinţi, în sarcina căruia s-au reţinut săvârşirea infracţiunilor concurente de: fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la înşelăciune, complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: Inculpatul Haralambie Stoicănel, la solicitarea inculpatului Ilie Bunceanu, a falsificat adeverinţa nr. 2038/24.03.2010 a Primăriei com. Padeş, prin adăugarea cifrelor 1 si 6 in fata suprafeţei totale deţinute de 3,62 ha, rezultând suprafaţa de 163,62 ha, adeverinţă, pe care Ilie Bunceanu a depus-o la APIA, astfel că a obţinut fondurile menţionate anterior.
DNA
 
Haralmbie Stoicănel a declarat, în prezenţa avocatului, că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei, pe un termen de supraveghere de 4 ani.
Rechizitoriul privind pe inculpatul ILIE BUNCEANU şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei privind pe inculpatul HARALAMBIE STOICĂNEL, împreună cu dosarele de urmărire penală aferente, au fost trimise la Tribunalul Gorj.

Politica