miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Agăţătorile pentru tablouri întârzie deschiderea Muzeului de Artă Craiova

Muzeul de Artă din Craiova va fi deschis publicului larg în aproximativ o lună de zile. Muzeul de Artă nu îşi poate deschide momentan porţile deoarece comanda pentru sistemele de prindere a tablourilor întârzie să apară. Managerul instituţiei, Emilian Ştefârţă, a declarat că simezele sunt aduse din import, din Olanda, iar comanda respectivă este încă în aşteptare, de câteva luni. Comanda nu a fost încă onorată, fiindcă majoritatea întreprinderilor din Olanda au fost închise pe perioada verii.După sosirea agăţătorilor se vor face ultimele amenajări în interior, iar apoi va putea fi deschis pentru vizitare.

Există contract făcut cu o firmă care este în curs de a aduce simezele, sistemul de suspendare a tablourilor pe pereţi. O parte din ele au sosit în ţară, au venit accesoriile, trebuie să mai vină şinele propriu zise, ne aşteptăm ca săptămână viitoare să ajungă şi să începem să facem montajul lor, în trei-patru săptămâni sistemele vor fi montate, colecţia e deja stabilită, lucrările aşteaptă să fie aşezate şi ultimele retuşuri înainte de a deschide să zicem că ar mai dura încă două-trei zile, facem ultimele retuşuri dacă cumva o piesă nu este potrivită pentru zona respectivă. Firma care urmează să monteze sistemele de agăţare le aduce din Olanda, foarte greu a fost să găsim pe cineva, noi am avut două licitaţii la care nu s-a prezentat nimeni, valoarea nu este mare, probabil din cauza aceasta nu a fost atractiv din punct de vedere financiar, abia a treia oară am reuşit să găsim pe cineva. Eu aş putea să fac estimarea că într-o lună se va deschide muzeul atunci când voi avea aceste subansambluri aduse şi că omul a început deja să le monteze. Firma a invocat că din momentul în care a făcut comandă, a intervenit vacanţa de vară, ştiţi că în Occident se închide o lună de zile cam tot, fabricile, depozitele, s-a suprapus comanda lui cu perioada de vacanţă din ţara respectivă. Acum s-au întors, mi s-a spus că sunt deja împachetate, urmează doar să fie transportate.
Emilian Ştefârţă, manager Muzeul de Artă Craiova

Directorul Muzeului de Artă din Craiova a specificat că este imperios necesar ca tablourile să fie prinse cu acest tip de sistem, în caz contrar, dacă s-ar folosi sistemul vechi, ar exista riscul ca pereţii să se deterioreze. În plus, noile sisteme sunt mult mai eficiente, se pot demonta şi monta cu uşurinţă şi pot să susţină şi tablouri de mari dimensiuni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sunt sisteme tipice pentru muzee, nu ne mai putem permite în cazul unui muzeu proaspăt restaurat să folosim sistemul vechi, cu prindere individuală a fiecărui tablou, adică cui bătut în perete, pentru că e păcat, pereţii sunt proaspăt renovaţi. Atunci se recurge la o şină specială, de şina aceasta prin intermediul unor cabluri de material plastic, transparent se agaţă tablourile. Sunt mai speciale şi în cazul în care trebuie schimbat un anumit gen de expoziţie cu altul, e foarte uşor. Din când în când toată colecţia permanentă este dată jos şi este înlocuită cu o expoziţie temporară. E versatil, este un sistem mult mai uşor de montat, de demontat, rezistă şi la greutăţi mari, avem tablouri cu rame de epocă, rame grele, avem o ramă de peste 100 kg, are şi dimensiuni impresionante, este metalică. O să avem grijă şi cu sistemul de etichetare, vom pune nişte etichete bilingve, în engleză şi în română.
Emilian Ştefârţă, manager Muzeul de Artă

Muzeul de Artă din Craiova a fost consolidat printr-un proiect de peste 6 milioane de euro, finanţat din fonduri europene şi implementat de Consiliul Judeţean Dolj. S-a păstrat structura originală: stucatura aurită, oglinzi veneţiene, candelabre cu ornamente din cristal de Murano, scări din marmură de Carra, pereţi cu tapiserie din mătase de Lyon. Lucrările executate la Muzeul de Artă sunt realizate în cadrul proiectului “Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail-Muzeul de Artă Craiova”, prin Programul Operaţional Regional.
Lucrările de consolidare şi restaurare a Muzeului de Artă au început în anul 2009 şi s-au finalizat în luna iulie a acestui an.

Poeţii au vizitat Muzeul de Artă

Chiar dacă se aşteaptă încă inaugurarea muzeului, poeţii de renume internaţional care au participat la Festivalul Mondial de Poezie “Mihai Eminescu” au putut vizita Sala “Constantin Brâncuşi” de la Muzeul de Artă. A fost deschisă o expoziţie cu o parte din operele de artă ale marelui sculptor Constantin Brâncuşi, în mod particular pentru vizita poeţilor. În sala Brâncuşi, sunt expuse şase opere ce poartă semnătura marelui sculptor, ”Orgoliu” (1905), “Cap de copil” (1906), “Sărutul”, (1907) Coapsa sau fragment de tors (1909-1910), ”Vitellius” (1898), “Domnişoara Pogany” (varianta din 1913). Va fi adăugată la colecţie şi “Ecroşeul”, realizat de Brâncuşi în 1902.

Muzeograful Călin Valentina le-a povestit scriitorilor despre fiecare piesă în parte, iar apoi i-a invitat pe aceştia în Sala Oglinzilor. Acolo, le-a spus istoria formării Muzeului de Artă, fostul palat al lui Jean Mihail, un mare negustor. Scriitori au mers apoi să viziteze Complexul Brâncuşi din Târgu-Jiu.
Festivalul Mondial de Poezie “Mihai Eminescu” a ajuns la final. S-au acordat diplomele de participare la cea de-a doua ediţie a Festivalului, iar seara s-a încheiat cu vernisajul expoziţiei  de pictură Constantin Mihalache.

Politica