joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Cavalerul” şi-a luat domniţă

În urmă cu zece ani a depus jurământul la Academie. Astăzi face acelaşi jurământ faţă de aleasa inimii sale.
Vorbim de George Cristian Olteanu, militarul craiovean decorat de preşedintele României. Locotenentul George Cristian Olteanu este unul dintre militarii care au trecut prin clipe grele în teatrele de operaţiuni.
 
Pe 1 mai 2011, Craiova s-a cutremurat. Patru militari ai Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” au fost răniţi într-un atentant al insurgenţilor în Afganistan. Între ei, şI Cristi, aşa cum îi spun prietenii.
 
„Duminică, 1 mai, în jurul orei 05.30, un autovehicul blindat, tip MRAP, aflat în misiune cu militari din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, pe autostrada A1 în Provincia Zabul, Afganistan, a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat. Desi cantitatea de explozibil utilizată în atac a fost foarte mare, fapt care a dus la răsturnarea vehiculul tip MRAP, gradul ridicat de protecţie asigurat de blindajul maşinilor de luptă folosite de forţele NATO în Afganistan a dus la salvarea vieţilor militarilor români”, informa MApN.
 
Ministerul preciza că în urma exploziei, locotenentul George Olteanu a suferit leziuni în zona spatelui şi la muşchii piciorului stâng, plutonierul major Marius Apostol avea glezna piciorului stâng fracturată şi caporalul Daniel Riza a suferit o ruptură de ligamente la genunchiul stâng, starea lor fiind stabilă. Cel de-al patrulea militar aflat în vehicul, caporalul Nicolae Barbu, a avut doar leziuni superficiale.
 
Cristi a reuşit să se refacă fizic şi psihic, iar în 2013 a fost decorat de Şeful Statului.
 
“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat joi, 21 martie a.c.(n.r. 2013), decretul de decorare a mai multor militari. Astfel, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru devotamentul excepţional şi spiritul de sacrificiu dovedite de militari în timpul exercitării cu succes a misiunilor încredinţate în Teatrul de Operaţii din Afganistan, domnul preşedinte Traian Băsescu a Conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” – în grad de Cavaler, cu însemn de război, pentru militari: domnului locotenent Alexandru George-Cristian Olteanu. Decorarea a fost făcuta la propunerea ministrului Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa.”se arată în Decretul semnat de preşedinte
 
Tot în 2013 Cristi a vorbit pentru Revista Observatorul Militar, despre nefericitul incident trăit în 2011.
 
“Am văzut praful prin parbriz şi mi-am dat seama ce s-a întâmplat. Când a avut loc explozia, maşina s-a oprit şi s-a răsturnat. (…) Un asemenea accident îţi schimbă cu totul stilul de viaţă. (…) Acum pot spune că îmi simt mult mai bine oasele, mai ales în perioadele cu temperaturi scăzute sau când plouă. Dar, totdeauna, fac comparaţie cu ce putea să fie. Ma gândesc ca este bine aşa, puteam să fiu mort sau paralizat. “spunea Cristi, în 2013, pentru Observatorul Militar.
 
Ce-i drept la nici un an de la tragicul eveniment, Cristi a avut parte de o întâlnire ce avea sa îi schimbe viaţa. Pe 1 ianuarie 2012 a cunoscut-o pe Mihaela Călugăru. Apoi, la exact un an de la atentatul din Afganistan, pe 1 mai 2012, în timp ce se aflau într-o excursie cu prietenii, la Orşova, Cristi şi Mihaela au decis că locul lor este unul lângă celălalt. Şi aşa au rămas.
 
Joi, 18 septembrie 2014, au spus “DA” unei vieţi împreună, în faţa ofiţerului de la Starea Civilă, a naşilor Raluca şI Gabriel Anghel şi a prietenilor. Astăzi, Cristi şi Mihaela îşi vor jura credinţă în faţa lui Dumnezeu.
 
Pe această cale le urăm “Casă de piatră” şi o viaţă fericită împreună!

Politica