miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

AŞA ÎNCEPE ŞCOALA???!!!: Fără manuale, fără apă potabilă şi cu wc-uri în fundul curţii

Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar urma să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală. Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.
Ministerul Educaţiei a organizat licitaţia pentru manuale abia luna trecută. În plus, Consiliul de Evaluare şi Soluţionare a Contestaţiilor a decis, pe 10 septembrie, că procedura de licitaţie nu s-a desfăşurat conform legii, mai exact, că nu s-au respectat o serie de norme şi reguli, astfel că a trebuit reluată.

Ministerul nu îşi asumă responsabilitatea acuzând firmele care au contestat lictaţia de faptul că elevii de clasa I şi a II-a nu vor avea manuale. De altfel, această lamentare privind contestarea licitaţiilor există la nivelul întregului aparat administrativ. Cert este că dacă s-ar fi respectat paşii legali, licitaţia nu ar fi fost anulată.
Trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse. Aşa că, începutul de an şcolar va însemna pentru elevii claselor I şi a II-a o recapitulare a ceea ce au învăţat până acum.

Licitaţia, la DNA

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ofertele au fost deschise pe 17 iulie. Imediat asocierea Akademos Art SRL – Stand Agenţie Difuzare Carte SRL şi SC Aramis Print SRL au formulat contestaţii, care au fost respinse.
Membrii Federaţiei Editorilor din România (FER) au anunţat, în 21 august, că au depus 17 contestaţii şi au sesizat mai multe instituţii, inclusiv DNA, privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitaţia pentru manualele şcolare, potrivit Mediafax.

Reprezentanta editurii Aramis, Ana Munteanu, a declarat că acuză CNEE de inconştienţă, pentru că pentru cele 24 de discipline au primit 61 de oferte şi, în urma licitaţiei, au fost acoperite doar nouă discipline, astfel că pentru 75 la sută dintre discipline nu sunt manuale, mai scrie sursa citată.
Ana Munteanu a anunţat că a fost făcută o plângere la DNA pentru vicierea rezultatelor contestaţiilor, iar Paul Balogh, de la Read Forward, a declarat că prejudiciul anchetat de DNA este, probabil, “cel mai mare jaf din domeniul educaţiei”, el precizând că s-ar fi putut cumpăra manuale pentru toţi copiii timp de 40 de ani.

Disputele politice şi interesele financiare, mai importante decât elevii

După acuzele privind ilegalitatea desfăşurării licitaţiei, pe lângă vina aruncată în cârca celor care au contestat procedurile, întreaga situaţie s-a transformat în armă pentru bătălia politică.
Opoziţia a acuzat Puterea că nu îşi face treaba, Puterea a început un război al declaraţiilor cu Opoziţia. Această atitudine a fost taxată chiar de pesedista Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei.

Din păcate, Educaţia a ajuns un tărâm al bătăliei politice şi este de neacceptat, la fel cum este de neacceptat legea domnului Funeriu, pentru că ea a creat pârghiile prin care să stăpânească sistemul, ori o lege trebuie să dea viziune sistemului. Au început cam târziu sesiunile de licitaţie. Dacă mă gândesc, în perspectivă, ar trebui să avem învăţătorii şi profesorii care să nu aibă nevoie de manuale, să creeze propriile lecţii, particularizându-le pe elevii pe care îi au în clase. Noi avem obişnuinţă cu aceste manuale şi nu ne putem rupe dintr-o dată, dar acolo ar trebui să ajungem, profesorul să creeze lecţie pentru cât poate copilul să ducă şi în felul acesta să personalizăm învăţământul. Schimbăm mentalitatea, în primul rând, şi să folosim aceste resurse extraordinare şi să dăm mai mult respect profesorilor. Să folosim banii europeni pentru şcoală, banii europeni sunt mulţi şi să-i folosim pentru educaţie, este cel mai important lucru pe care-l avem de făcut în acest exerciţiu bugetar, să aducem tehnologia în şcoală şi să schimbăm faţa României prin Educaţie.
A spus Andronescu la REALITATEA TV

Andronescu a afirmat că întreaga responsabilitate este a Ministerului Educaţiei.

Răspunsul, pe scurt, este: Ministerul Educaţiei este vinovat! Structura din Ministerul Educaţiei care avea responsabilitatea manualelor, nu a făcut faţă acestei proceduri care este destul de complicată. Din mandatul meu, lucru de care îmi aduc aminte cu înfricoşare a fost încercarea de a lămuri editurile că avem nevoie de ele, dar că noi vrem manuale de calitate, cu bani cât mai puţini. Trebuie găsită calea dialogului.
A mai spus Andronescu, la REALITATEA TV

La Dolj, nu se ştie în ce condiţii începe şcoala. Ascund autorităţile realitatea, pentru a nu pierde voturi?

În acest an, autorităţile doljene nu s-au mai sinchisit să informeze opinia publică, părinţii, elevii, cu privire la condiţiile în care va începe noul an şcolar în unităţile de învăţământ din judeţ.
Echipe mixte ale Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi alte instituţiilor, coordonate de inspectori de la Prefectura Dolj au efectuat verificări la unităţile de învăţământ din judeţ. Rezultatele ar fi trebuit făcute publice. Nici până la această dată, însă, Prefectura, coordonatorul verificărilor, nu a anunţat raportul controlului.

Ştim însă că şi în România anului 2014 mulţi elevi sunt nevoiţi să meargă la wc în fundul curţii, că nu toate unităţile de învăţământ ar trebui să fie funcţionale şi că nu toţi copiii beneficiază de transport gratuit către şcoală.
La nivelul judeţului Dolj funcţionează 587 de spaţii de învăţământ. Se pare că doar puţin peste 350 au autorizaţii de funcţionare.
În România anului 2014, în localităţile din mediul rural al Doljului sunt grădiniţe şi şcoli care nu au apă potabilă, lucru inacceptabil într-o lume civilizată.

La multe unităţi şcolare, lucrările de igienizare şi cele de modernizare au început foarte târziu. Inspectorii DSP Dolj vor verifica în ce condiţii învaţă elevii din judeţ abia începând de astăzi. Aşa a venit ordin de la Minister. Controale se fac până pe 25 septembrie.
Sunt şcoli cu probleme care datează de ani de zile.

La Izvoare, de exemplu, în perioada 2005 – 2006 a fost construită o toaletă care a costat 1,7 miliarde de lei vechi. Aceasta însă nu este funcţională şi, mai mult, se află peste stradă de şcoală.
În anii trecuţi au fost constatate probleme şi în ceea ce priveşte spaţiile de depozitare pentru produsele din programul “Laptele şi Cornul”. În 2012 au fost semnalate disfuncţionalităţi privind spaţiile de depozitare la Vârtop, Unirea, Caraula, sau Piscu Vechi.
În acest an, însă, Prefectura nu a mai comunicat nimic în acest sens. Poate că problemele s-au rezolvat.

Nici în ceea ce priveşte aprovizionarea unităţilor de învăţământ preuniversitare din judeţul Dolj cu combustibil pentru încălzire pe timpul iernii, nu se ştie nimic.
Probleme sunt, dar autorităţile nu le mai semnalează. Probabil şi pentru că se apropie alegerile prezidenţiale, iar unul dintre candidaţi este chiar Premierul Victor Ponta, cel care conduce Guvernul din 2012. Până acum, ar fi putut remedia multe dintre deficienţe, dacă ar fi fost mai preocupat de guvernare, decât de politică.

Cu siguranţă astăzi, politicienii, în special cei cu funcţii publice, vor merge la deschiderea noului an şcolar, în cele mai vizibile instituţii de învâţământ, vor susţine discursuri pompoase şi vor spune ce lucruri frumoase au făcut ei.
Cum este de fapt învăţământul românesc şi în ce condiţii se desfăşoară el, profesorii, elevii şi părinţii lor ştiu. Ştiu realitatea aşa cum este ea, nu împachetată în hârtie colorată şi lucioasă, aşa cum o prezintă “conducătorii”.

Politica