duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Expoziţie de artă fotografică la Universitatea din Craiova “Culorile ortodoxiei. Polonia”

Expoziţia “Culorile ortodoxiei. Polonia” este organizată sub egida Centrului de Cultură şi Limbă Poloneză deschis la biblioteca din Lăpuş a  Universităţii din Craiova, inaugurat cu sprijinul Amabasadei Poloniei la Bucureşti. Expoziţia cuprinde fotografii cu biserici ortodoxe din Polonia, tradiţiile religioase, diferite persoane legate de credinţa ortodoxă: clericii şi credincioşii. Sunt imortalizate în expoziţie şi poze cu icoane, capele, cruci, obşti monahale. Inaugurarea a avut loc în prezenţa Ambasadorului Poloniei la Bucureşti şi a autorităţilor locale.

Expoziţia aceasta are binecuvântarea Mitropolitului Varşoviei, Înaltpreasfinţitul Sava şi este organizată sub patronajul preşedintelui Poloniei, domnul Bronislaw Komorowski. Principalul scop al expoziţiei este prezentarea a vieţii de zi cu zi a ortodocşilor din Polonia precum şi familiarizarea vizitatorilor cu viaţa bisericii ortodoxe. Sunt convins că această expoziţie constituie un pas înainte spre o colaborare mai strânsă şi mai fructuoasă dintre bisericile şi instituţiile culturale din ţările noastre. Vă doresc o vizionare plăcută!
A declarat Marek Szczygiel, Ambasadorul Poloniei la Bucureşti

Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova a salutat acest eveniment precizând că  îşi doreşte o colaborare cât mai accentuată cu Polonia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Universitatea încearcă prin această colaborare să deschidă o cale de colaborare între autorităţile locale din România şi Polonia, pornind de la cultură să avem o colaborare cât mai accentuată economic şi social. Polonia este un exemplu pentru noi asupra căreia trebuie să medităm. Polonia a reuşit mai mult decât noi prin integrarea europeană pentru că a înţeles că această integrare se produce mai întâi de toate prin intermediul culturii, trebuie să pornim de la o expansiune culturală pentru ca mai apoi să reuşim o expansiune economică şi să trăim împreună mai bine. Craiova demonstrează prin această expoziţie, că poate să treacă peste orice fel de asperităţi religioase sau culturale şi poate să integreze în aceeaşi sinteză valori din diverse arii culturale, din diverse arii de activitate intelectuală.
A declarat Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat:
Salut cu bucurie faptul că domnul ambasador Marek Szczygiel a ales să fie astăzi alături de noi, la Craiova. Excelenţa sa, ca persoană, înseamnă foarte mult pentru noi, pentru punţile de legătură pe care a ştiut să le construiască în aceşti ani, iar noi, la rândul nostru, l-am primit mereu cu foarte multă căldură. Dorim să transmitem acest mesaj, că ne simţim foarte apropiaţi de poporul polonez şi cred că, inclusiv la nivel naţional, această relaţie frumoasă constituie un bun exemplu. Am convingerea că cele două naţiuni îşi vor da mâna şi pe viitor, în diferite împrejurări, astfel încât să se prezinte şi în faţa Uniunii Europene cu proiecte care ne vor face cinste. Consider că această expoziţie, a cărei vernisare participăm şi pentru care Universitatea din Craiova este, ca întotdeauna, o primitoare gazdă, reprezintă o continuare a unei tradiţii, care se manifestă încă dinainte de 1989.  Îmi exprim speranţa că Excelenţa sa va promova pe mai departe toată această implicare a Primăriei Municipiului Craiova, căreia i s-au alăturat Consiliul Judeţean Dolj şi toate instituţiile reprezentative ale Băniei, în demersul prin care ne dorim ca oraşul nostru să devină o emblemă a ţării, în postura de capitală culturală europeană.
A declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a flosit momentul pentru a anunţa că, în toamnă se vor marca 75 de ani de când polonezii s-au stabilit în Craiova şi că „ vom avea vizite importante din cadrul unor oficiali polonezi, am discutat şi despre o importantă delegaţie de investitori din Polonia care se vor afla în luna noiembrie la Craiova.”
Expoziţia va fi deschisă publicului, în holul central al Universităţii din Craiova, o lună de zile.

Politica