duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Soţ şi soţie, câte 5 ani de puşcărie pentru trafic de persoane

Doi doljeni, soţ şi soţie, Doina şi Vasilică Lică, ambii din comuna Amărăştii de Sus, au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj la câte 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de minori. Cei doi au fost prinşi de poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni în martie 2013, stabilindu-se că au racolat, au transportat în Italia şi au obligat cinci tinere să se prostitueze, în apropierea oraşului Milano. Sentinţa a fost pronunţată vineri, 6 iunie a.c. şi nu este definitivă.

Soţii Doina Lică, de 38 de ani şi Vasilică Lică, de 32 de ani, ambii din comuna Amărăştii de Sus, au fost trimişi în judecată în august 2013, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de persoane în formă continuată şi trafic de minori. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii DIICOT Craiova, „pericolul concret pentru ordinea publică reiese din natura faptei presupus săvârşită, constând în aceea că în cursul anilor 2011 – 2013, au racolat şi găzduit părţile vătămate Z. A., P.M, P.A, P.S. şi C. M. şi le-au determinat, prin promisiunea asigurării unui loc de muncă, dar şi prin exercitarea de acte de violenţă şi ameninţare, să se prostitueze în folosul lor, în zona Arosio, situată în apropierea oraşului Milano – Italia şi particularităţile speciale ale victimelor acestora”.

Cei doi soţi au ajuns după gratii în martie 2013, în urma unei acţiuni  a poliţiştilor Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. În noaptea de 16 spre 17 martie, oamenii legii au oprit în trafic, în oraşul Dăbuleni, un autoturism înmatriculat în Italia, în care se aflau soţii Doina şi Vasilică Lică, de 38, respectiv 32 de ani, din comuna Amărăştii de Sus, care intenţionau să plece din ţară după ce ameninţaseră familia uneia dintre victime. Cei doi au fost duşi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, pentru audieri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din cercetările întreprinse de către poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane a reieşit faptul că, în perioada 2011 – 2013, cei doi suspecţi au racolat, transportat şi exploatat sexual şapte tinere, prin promisiunea unui loc de muncă în Italia, în apropierea oraşului Milano, localitatea Arosio, unde, prin ameninţări şi violenţe, le-au determinat să se prostitueze. Valoarea prejudiciului obţinut este estimat la 100.000 de euro.
După cum au comunicat la momentul respectiv reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române

Vineri, 6 iunie a.c., judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa, cei doi doljeni fiind găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu executare. În plus, de la ei s-au confiscat peste 27.000 euro şi au de achitat câte 2.000 de lei cheltuieli judiciare. Vasilică Lică este în continuare după gratii, instanţa menţinându-i arestarea, iar hotărârea poate fi atacată cu apel atât de inculpaţi cât şi de procurori.

Condamnă inculpatul Lică Vasilică la pedeapsa de 5 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev de art 64 alin 1 lit a teza a II-a, lit b C.pen ca pedeapsă complementară. În temeiul art. 71 Cp aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prev de art. 64 alin 1 lit. a teza a doua si lit. b Cp. În baza art.399 al.1 NCPP: Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii şi arestării preventive cu începere de la 17.03.2013 la zi şi menţine starea de arest. 2. Condamnă inculpatul Lica Doina Marilena la pedeapsa de 5 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev de art. 64 alin 1 lit a teza a II-a, lit b C.pen ca pedeapsă complementară. În temeiul art. 71 Cp aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prev de art. 64 alin 1 lit. a teza a doua şi lit. b Cp. În baza art.399 al.1 NCPP: Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii şi arestării preventive cu începere de la 17.03.2013 la 19.12.2013. În temeiul art. 249 NCPP menţine măsura asiguratorie instituită asupra autoturismul marca Volkswagen Sharan şi asupra sumei de 200 lei ridicată de la inculpata Lică Doina Marilena cu ocazia percheziţiei corporale efectuate la data de 17.03.2013. Ia act că părţile vătămate nu s-au constituit părţi civile în cauză. În baza art.19 al.1 din Legea nr. 678/2001 rap.la art.118 al.1 lit.e Cp, dispune confiscarea de la inculpatul Lică Vasilică a sumei de 14.200 euro şi de la inculpata Lică Doina Marilena suma de 13.000 euro. Obligă fiecare dintre inculpaţii Lică Vasilică şi Lică Doina Marilena la plata a câte 2.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat (efectuate la urmărirea penală şi în faza de judecată). Onorariul apărătorilor din oficiu rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru părţile lipsă. Pronunţată în şedinţa publică de la 06.06.2014.
Se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Dolj

Politica