vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Alin Petrache, noul conducător al COSR

La Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, for care trasează practic linia pe care merge sportul românesc, au avut loc, ieri, alegeri. Unele datorate demisiei lui Octavian Murariu, retras de la şefia COSR pentru a se dedica activităţii din cadrul Comitetului Internaţional Olimpic.

S-a votat practic pentru asigurarea ultimilor doi ani de mandat, în 2016 urmând să aibă loc noi alegeri. Participanţii au venit din lumea performanţei, în sensul că au candidat Elisabeta Lipă, considerată cea mai bună canotoare a secolului XX, Octavian Bellu, desemnat cel mai de succes antrenor al lumii, de către World Record Academy, pentru cele 16 titluri olimpice şi cele 279 de medalii obţinute de sportivele sale la Campionatele Europene, Mondiale şi Jocurile Olimpice, şi Alin Petrache, fost practicant al rugby-ului, căpitan al naţionalei şi mai nou deputat PSD. Cel care s-a impus în alegeri a fost Alin Petrache câştigător detaşat, după o campanie în care a fost acuzat şi de jocuri politice.

La Adunarea Generală a COSR de joi au participat 109 membri dintr-un total de 123, reprezentând un total cumulat de 202 voturi. Alin Petrache a adunat 143 de voturi, în timp Octavian Bellu a primit 33 de voturi iar Elisabeta Lipă 21 de voturi. Cinci voturi au fost invalidate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mă aşteptam să fie o luptă mult mai strânsă. Strategia mea este una pe zece ani. Cred că alături de ceilalţi doi contracandidaţi putem să mergem mai departe pentru olimpismul românesc. Avem nevoie de ei. Mergem în continuare cu acelaşi secretar general şi acelaşi Comitet Executiv.

Octavian Bellu, dezamăgit de cele întâmplate

După aflarea rezultatului, Octavian Bellu s-a arătat dezamăgit şi a aruncat săgeţi către noua conducere a COSR.

Nu sunt supărat, ştiam rezultatul dinainte. Lucrurile erau tranşate, victoria s-a anunţat de ieri. Îi urez succes preşedintelui Alin Petrache, nu-i va fi uşor, dar eu îmi păstrez dreptul de a mă gândi dacă mă mai implic în această mişcare olimpică prin lotul feminin de gimnastică. Nu cred că doare pe nimeni că aş putea renunţa la lotul de gimnastică. Îmi dau seama că am pierdut 30 de ani prin sală şi am fost la şapte Olimpiade, dar nu contează. Ce am făcut eu 30 de ani nu contează. Se pare că sunt în alt timp şi nu vreau să încurc pe nimeni. Nu înseamnă că îmi voi schimba felul de a fi şi nici nu voi face compromisuri. Vreau să stau în picioare şi să fiu mândru de ce am făcut. Se pare că a venit timpul să-mi văd de problemele şi de viaţa mea. Dacă tot sunt prea în vârstă pentru funcţia de preşedinte COSR sau nu am făcut destul pentru olimpism, vă daţi seama cât sunt de bătrân să stau şi în sală, să încerc să câştigăm medalii de carton, cum au spus unii. Am valoare, iau medalie, eu în asta cred, nu am valoare, nu iau medalie. Aşa am fost educat şi cred că este valabil şi pentru COSR. Nu vreau să mai caut argumente, dar nu regret că am candidat. Dacă nu eram acolo mi-aş fi reproşat că nu am făcut-o. Alţii mi-ar fi spus «te-aş fi ajutat, dar nu ai fost acolo». Însă acum m-am lămurit cum sunt federaţiile şi oamenii. Mi-a ajuns. Am demisionat de la COSR din postura de director al Academiei de Excelenţă, înaintea alegerilor, ca să las un loc liber pentru a fi acoperite promisiunile. Vă spun sincer, dacă ajungeam preşedinte, prin pârghii sau influenţe oculte, nu aş fi avut nicio satisfacţie. Dacă nu am putut să mă impun prin ce am făcut în spaţiul olimpic, e un mare semn de întrebare. Nu am vrut să am datorii la nimeni, sunt liniştit şi satisfăcut că mi-am îndepărtat ultima urmă de îndoială că nu sunt ceea ce se doreşte la COSR în momentul de faţă. Ca simplu membru al COSR îmi rezerv dreptul de a mă repoziţiona faţă de această instituţie care în opinia mea a organizat alegeri fără fair-play.
A declarat Octavian Bellu

Pe aceeaşi linia au fost şi declaraţiile Elisabetei Lipă:
Nu sufăr deloc. Lucrurile erau foarte clare de mult. Eu rămân aceeaşi şi voi încerca să susţin în continuare sportul. Am intrat într-o luptă în care se ştia exact ce se va întâmpla şi probabil de aici detaşarea. Nu vreau şi nu pot să spun dacă a fost un vot corect. Voi colabora cu preşedintele COSR din calitatea mea de vicepreşedinte.

Politica