miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pricopie i-a convocat pe liderii FSLI exact în perioada protestelor

Pichetele programate de liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ ( FSLI) la începutul săptămânii viitoare au fost amânate. Asta după ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie i-a chemat la discuţii pe liderii FSLI din ţară, exact în ziua în care dascălii trebuiau să protesteze.

FSLI a stabilit un program de acţiuni care deocamdată a fost suspendat, având în vedere disponibilitatea ministrului Remus Pricopie de a se întâlni cu noi, motiv pentru care luni, 19 mai, la ora 14:00, în Bucureşti va avea loc întâlnirea liderilor FSLI cu Ministrul Educaţiei. Vrem să-i atragem atenţia atât domnului ministru, cât şi celor care vor fi acolo, asupra faptului că FSLI este un brand, are peste 180.000 membrii de sindicat şi vrem să fie tratată de autorităţi cu maximă responsabilitate. Vrem să purtăm un dialog social constructiv. Mult prea puţine lucruri s-au făcut în această perioadă. În funcţie de rezultatul obţinut, vom stabili un program de acţiuni în continuare.
A declarat Constantin Rada, preşedintele FSLI, filiala Dolj

Printre revendicările cadrelor didactice se numără: modificarea legii educaţiei, precum şi legea salarizării. Totodată, Rada a mai precizat că există probleme la nivelul personalului nedidactic, ajungându-se la situaţia în care un muncitor debutant obţine acelaşi venit lunar ca şi o persoană cu vechime de peste 30 de ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vor modificări ale legislaţiei

Revendicările noastre sunt: modificarea legii educaţiei, legii salarizării, prin care propunem Guvernului României pentru a se intra în legalitate cu legea 221, o creştere salarială graduală începând cu 1 septembrie 2014 de 10%, la 1 ianuarie 2015 încă 10% şi la 1 iunie 2015 încă 10%. Astfel, să încheiem procesele pe care le derulăm cu Ministerul Educaţiei, privind salarizarea pe Legea 221. Prin acest  mod s-ar ajunge la salariul dat de legea 221 şi am intra într-o oarecare normalitate. Avem probleme cu personalul nedidactic. Este vorba de introducerea în salariul de bază a sporului de vechime şi legea 285 spune că pentru acest spor se vor acorda nişte clase de salarizare, dar printr-o OUG, legea 285 nu funcţionează. S-a ajuns la situaţia hilară în care debutantul are acelaşi salariu ca persoana cu 30 ani vechime.
A explicat Constantin Rada, preşedintele FSLI, filiala Dolj

O altă problemă priveşte depolitizarea învăţământului. Potrivit celor relatate de preşedintele FSLI Dolj, Constantin Rada, managerii unităţilor de învăţământ nu ar mai trebui să fie instituiţi în funcţie fără avizul consiliului profesoral.

Noi am propus ca de urgenţă, să elaborăm o metodologie de organizare a concursului de ocupare a funcţiilor de conducere în învăţământ şi anume directorii să primească avizul consiliului profesoral. Nu oricine poate fi director. Consiliul profesoral trebuie să-l cunoască. De opt ani de zile nu s-a mai ţinut concurs, toţi directorii sunt cu delegaţie.
A precizat Constantin Rada

Nici situaţia decontării navetei profesorilor nu este tocmai roz. Mai mulţi primar din mediul rural refuză să acopere aceste cheltuieli, un caz elocvent fiind cel al edilului din Breasta.

Protestele vor continua în întreaga ţară dacă nu se va ajunge la un acord

Rada a mai spus că protestele vor continua în întreaga ţară, în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

În funcţie de discuţiile de luni ne vom creiona program. Luni şi marţi aveam programate pichetări la Guvern, Prefecturi, Ministerul Educaţiei. Dacă nu ne vom înţelege, vom relua aceste acţiuni de protest.
A spus Constantin Rada

Politica