marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fermierii nemulţumiţi de impozitul pe arendă

Terenurile arabile din România riscă să rămână pirloagă în condiţiile în care impozitarea veniturilor provenite din arendarea lor dă bătăi de cap proprietarilor. Legislaţia din România îi face să constate că ar câştiga mai mult din subvenţia pe hectarul nemuncit decât să îl dea în arendă.
Calculele proprietarilor care dau pământul în arendă, după un an de muncă, arată profituri la jumătate faţă de subvenţia primită de la APIA pentru hectarul de teren cultivat cu cereale.
Spre exemplu, proprietarul care dă pământul pentru a fi cultivat de marii fermieri primeşte în Mehedinţi aproximativ 600 de kilograme de cereale la hectar, cantitate pe care arendatorul o înregistrează în contabilitate ca şi venit. Asta în ciuda faptului că nu îl valorifică. În aceste condiţii arendaşul emite o facură pentru care achită 24% TVA şi 16% impozit pe profit , rezultând în acest caz, la un calcul simplu, 40 de procente încasate de stat din valoarea cerealelor în detrimentul celui care a cedat dreptul de folosinţă a terenului. Asta pentru că cel care a luat terenul în arendă
este obligat să reţină aceşti bani pentru ca pe data de 25 a lunii următoare, îi virează la Direcţia de Finanţe.

De partea cealaltă, şi cel care a dat terenul în arendă are de achitat dările proprii pentru  aceleaşi 600 de kilograme de cereale pe care le primeşte după recoltarea culturilor. Micii fermieri sunt impozitaţi în România în baza unui preţ de referinţă stabilit prin hotărâre de Consiliu Judeţean în fiecare an. În 2013 acesta a fost de 1 leu pentru kilogramul de grâu sau porumb. În aceste condiţii, arendatorul achită impozite şi cheltuieli aferente la suma de 600 de lei pentru arenda primită. Impozitul pe venit, 16%,  şi CASS pentru veniturile din arendă – 5%, se virează la bugetul de stat de către plătitorii de venituri din arendă, prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit, arendaşii.
Aşa se face că din arenda de pe un hectar, 61,5% se duc la Fisc, astfel că la final, cel care a dat pământul în arendă rămâne cu aproximativ 250 de lei.În condiţiile în care în România subvenţia pentru hectarul de teren este de 130 de euro, proprietarii de terenuri ar putea renunţa la arendarea lor.

România riscă să devină pirloagă

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proprietarii de terenuri ar putea constata că obţin un venit mai mare dacă lasă pământul necultivat şi există pericolul ca România să se transforme într-o veritabilă pirloagă. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Mehedinţi, Cornel Stroescu a declarat că sistemul de impozitare a veniturilor provenite din arendă riscă să întoarcă România la importuri masive de alimente, întrucât terenurile rămân nemuncite.

Terenurile vor rămâne nemuncite pentru că proprietarii nu le vor mai arenda. Asta atrage şi un posibil faliment al societăţilor care au investit în utilaje şi tehnologie, pentru că nu vor mai putea să-şi plătească ratele. Şi de aici, preţurile la toate alimentele vor creşte şi se va reveni din nou la import masiv de produse alimentare în condiţiile în care, să nu uităm, România poate produce mai mult decât necesarul pentru hrana populaţiei.
Cornel Stroescu

Politica