duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Dosar pentru ucidere din culpă, în cazul pacientei din Caracal a dr. Demetrian

Pacienta din Caracal care, în aprilie, a ajuns în stare gravă la spital, după o intervenție pe care i-a făcut-o doctorul Alin Demeterian, fost șef al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, la o clinică privată, a decedat. Oamenii legii fac acum cercetări în acest caz pentru ucidere din culpă. Deocamdată, asupra faptei, nu a medicului chirurg.

„În continuarea cercetărilor privind evenimentul produs în seara zilei de 04 aprilie a.c., în urma căruia o femeie de 52 de ani, din municipiul Caracal, județul Olt, ar fi intrat în stop cardio-respirator în urma unei intervenții de explorare endoscopică, la 03.05.2024 a intervenit decesul acesteia. Având în vedere probatoriul administrat până în prezent, coroborat cu concluziile medico-legale preliminare, precum și suspiciunea unui caz de malpraxis medical, cercetările vor fi continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, urmând ca la finalizarea acestora să fie propusă soluție temeinică și legală, prin unitatea de parchet competentă”, a declarat Cristian Grigorescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj.

Reamintim că, luna trecută, o femeie din Caracal, de 52 de ani, a ajuns la SCJU Craiova în stare gravă, în urma unei intervenții de explorare endoscopică pe care i-a făcut-o medicul Alin Demetrian, la o clinică privată din oraș.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Dolj s-au sesizat cu privire la faptul că, în seara zilei de 04 aprilie a.c., o femeie de 52 de ani, din municipiul Caracal, județul Olt, ar fi intrat în stop cardio-respirator în urma unei intervenții de explorare endoscopică, efectuată de către un bărbat din municipiul Craiova, medic chirurg”, au declarat polițiștii de la IPJ Dolj.

Alin Demetrian, fost manager al SCJU Craiova și fost șef al Secției de Chirurgie Toracică a unității medicale, este unul dintre cei mai cunoscuți medici chirurgi din Craiova. Acesta reușea operații în premieră națională, la pacienți cu tumori pulmonare. Acum este acuzat că ar fi făcut greșeli letale în intervenții. În luna ianuarie a acestui an, el a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

„La data de 13.09.2019, în calitate de medic operator principal,aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciula Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, ca urmare a nerespectării măsurilor de prevedere pentru exercitarea profesiei de medic, specialitatea chirurgie toracică, Demetrian Alin-Dragoş a efectuat în mod necorespunzător o mediastinoscopie cervicală anterioară tip Carlens asupra pacientului B.D. în timpul căreia a secţionat accidental trunchiul brahiocefalic drept al pacientului, provocându-i o hemoragie externă masivă care a condus, în dimineaţa zilei de 14.09.2019, la moartea violentă a pacientului, între actul medical efectuat de către inculpat şi decesul pacientului existând legătură de cauzalitate directă”, conform procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

În plus, mai arată procurorii, prin același rechizitoriu, s-a dispus disjungerea cauzei efectuarea de cercetări față de chirurgul Demetrian, în calitate de suspect, pentru „săvârșirea, în împrejurări asemănătoare, a altor trei infracțiuni de ucidere din culpă ca urmare a culpei medicale”.

Anul trecut, doctorul a fost reținut într-un caz asemănător. Femeia este internată în secția ATI a SCJU Craiova, în stare gravă. Polițiștii doljeni fac acum cercetări pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul, urmând a fi dispuse măsuri legale.

Medicul se află sub control judiciar. După cazul pacientei din Caracal, anchetatorii au cerut instanței înlocuirea controlului judiciar cu o altă măsură preventivă, mai drastică, solicitare respinsă însă de Judecătoria Craiova. Medicul Alin Demetrian nu ar fi încălcat dispozițiile controlului judiciar care-i interziceau să opereze doar în cazurile care aveau directă legătură cu cele patru pacienți care au decedat, conform adevărul.ro.

„Prin încheierea pronunțată în data de 25.04.2024, Judecătoria Craiova a respins ca fiind neîntemeiată cererea formulată de IPJ Dolj, apreciind în consecință că doctorul Alin Demetrian a respectat întocmai obligațiile stabilite de către instanță, intervenția de bronhoscopie efectuată nefăcând parte dintre acele intervenții chirurgicale care îi fuseseră interzise. Important de menționat este că în cadrul acestui examen de legalitate și temeinicie a cererii, instanța de judecată a analizat inclusiv dacă în cursul intervenției chirurgicale efectuate, medicul a respectat protocolul instituit de Spitalul județean de Urgență nr. 1 din Craiova în intervențiile de bronhoscopie, neidentificându-se nici o abatere de la acest protocol”, a declarat avocatul pentru sursa citată, Daniel Oțel, avocatul medicului Alin Demetrian.

spot_img
spot_img

Politica