vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Constantin Brâncuşi, Comemorat în Gorj şi la Craiova

Au trecut 57 de ani de când marele sculptor oltean Constantin Brâncuşi ne-a părăsit.
Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876 în Hobiţa-Gorj şi a încetat din viaţă pe 16 martie 1957 la Paris. Olteanul este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Operele sale se remarcă prin combinarea artei populare româneşti cu elemente pariziene, o eleganţă a formei şi o utilizare sensibilă a materialelor.
În Gorj, judeţ unde Brâncuşi s-a născut, a fost organizată o slujbă religioasă la Mănăstirea Cămărăşeasca din oraşul Târgu Cărbuneşti, la care a luat parte şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj Ion Călinoiu.

De 11 ani, de la moartea lui Brâncuşi, în martie, inimoşi brâncuşiologi adevăraţi realizează această comemorare religioasă. Bineînţeles, Brâncuşi, sculptorul ortodox, tocmai cum îl denumeşte Preafericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, este cu adevărat acela de care nu poţi să vorbeşţi decât prin Brâncuşi. El a definit arta ca tinereţe fără bătrâneţe. În atare situaţie a descoperit calea, adevărul, lumina pe care cu harurile dumnezeieşti le-a înmulţit şi ni le-a dat nouă, tuturor.
Călinoiu pentru Radio Târgu-Jiu

Pe 13 martie, la Târgu-Jiu a fost organizată cea de-a XII-a ediţie a vernisajului „Brâncuşiana copiilor”, expoziţie cu lucrări realizate de copii din toată ţara. Au fost expuse peste 500 de lucrări artistice. Evenimentul a fost organizat la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este un lucru extraordinar pentru că reuşim prin aceste acţiuni să stimulăm şi să motivăm copiii să participe şi să-şi demonstreze talentul extraordinar pe care îl au.
Iulia Vână, viceprimar Tg. Jiu

Lucrările vor fi expuse la Muzeul Judeţean timp de o lună. Între timp, la Craiova, a avut loc cea de-a doua ediţie a Zilelor Constantin Brâncuşi şi a constat în recitaluri de muzică şi poezie şi simpozioane despre marele sculptor.

Politica