marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Formarea profesională prin ucenicie

Ucenicia la locul de muncă este definită ca o formă de pregătire profesională pentru salariaţi, care se organizează şi se desfăşoară în baza unui contract de muncă de tip particular (contract de ucenicie la locul de muncă), iar ucenicul este persoana fizică încadrată în muncă, în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă. Coordonarea formării profesionale a ucenicului se face de către maistrul de ucenicie, o persoană având statutul de salariat al angajatorului, atestată în acest sens, în condiţiile legii privind ucenicia la locul de muncă.

Formarea profesională prin ucenicie are ca principale obiective: să ofere persoanelor interesate, cu vârsta de peste 16 ani, posibilitatea de a obţine o calificare în sistemul de formare profesională a adulţilor, care să permită ocuparea unui loc de muncă şi continuarea învăţării; să permită angajatorilor să îşi asigure forţa de muncă calificată, de calitate, în funcţie de cerinţele proprii. Ucenicia la locul de muncă se realizează în baza unui contract de ucenicie. Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, prin care ucenicul se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unui angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale. Durata timpului de muncă este de 8 ore/zi, 40 ore/săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore/zi, 30 ore /săptămână.

Contractul de ucenicie se încheie obligatoriu în forma scrisă

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit Ajofm Dolj, contractul de ucenicie se încheie obligatoriu în forma scrisă, în limba română şi se înregistrează  în termen de 20 de zile la Inspectoratul Teritorial de Muncă Judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti.

Durata contractului de ucenicie la locul de muncă se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de:
a) 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 1;
b) 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;
c) 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3.

Coordonarea formării profesionale urmează să fie realizată de coordonatorul de ucenicie. Acesta trebuie să fie salariat al angajatorului care organizează ucenicia la locul de muncă şi are obligaţia de a colabora cu furnizorul de formare profesională autorizat pentru organizarea, desfăşurarea şi evaluarea continuă a formării profesionale a ucenicului. Formarea profesională a ucenicului cuprinde pregătirea teoretică şi practică sau după caz numai pregătirea practică a ucenicului şi are ca rezultat dobândirea unui certificat de competenţe profesionale.

Suma lunară se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia, poate solicita şi beneficiază, la cerere, de 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002 cu modificările şi completările ulterioare. Suma lunară se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, precum şi pentru perioada concediului anual de odihnă al ucenicului. Angajatorii care beneficiază de această facilitate  sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale ucenicului  pe perioada contractului de ucenicie, la locul de munca încheiat. Pentru informaţii suplimentare şi detalii persoanele interesate se pot adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj, Craiova, str. Eugeniu Carada, nr. 13 A, tel. 0251/306100.

Politica