vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Modernizări la Spitalul «Victor Babeş» din Craiova

42 de miliarde de lei vechi, de la bugetul Craiovei pentru Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş”. Directorul unităţii medicale a prezentat, ieri, investiţiile realizate în spital în ultima perioadă. Este vorba de modernizarea bucătăriei, a spălătoriei, birouri de internare, lift, grupuri sanitare, dar şi achiziţia de aparatură medicală. De asemenea, a fost montat un sistem de panouri solare pentru centrala termică.

Am reuşit să trecem la sistem de încălzire cu microcentrale. Funcţionam pe sobe pe gaz până acum. Din anul ăsta o să funcţionăm cu microcentrală cu calorifere.
Adina Manda, directorul spitalului “Victor Babeş”

Investiţiile au fost realizate cu fonduri de la Primărie, iar municipalitatea a suportat şi costurile utilităţilor. Aşa se face că, la 31 decembrie, unitatea medicală nu înregistra datorii în bilanţ.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am preluat spitalul în iulie 2012. Bilanţul la 30 iunie 2012 aveam 23 de miliarde datorie, la 30 sepembrie 2012-28 de miliarde datorie, bilanţul la 31 decembrie 2012-19 miliarde datorie şi bilanţ 31 decembrie 2013-0 lei datorie. Pentru prima dată în ultimii şase ani, 31 decembrie 2013, excedent 5 miliarde 900 şi pentru asta mulţumim şi Casei de Asigurări de Sănătate a Judeţului Dolj care ne-a pus la dispoziţie un contract pe care noi, e adevărat, ne-am chinuit să-l onorăm. Valoarea lucrărilor de igienizare şi modernizare a investiţiilor organizate într-un interval de 18 luni este de aproape 30 de miliarde de lei vechi, la care mai adăguam 12 miliarde de lei, reprezentând utilităţile şi serviciile spitalului preluate de către Primăria Municipiului Craiova, fapt care nu s-a mai întâmplat până în prezent. În anul 2014 avem la dispoziţie pentru igienizare 17 miliarde de lei. Mulţumim doamnei primar şi pentru faptul că s-a implicat personal pentru includerea spitalului nostru în proiectul BERD pentru reabilitarea termică a spitalului.
Adina Manda, directorul spitalului “Victor Babeş”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că pe parcursul anului, unitatea medicală ar putea primi şi alţi bani.

Noi am încercat să asigurăm anul trecut urgenţele. Nu ştiu dacă a fost vreun primar din 1990 încoace care să viziteze spitalele. Cel puţin dacă le-ar fi vizitat, în mod clar, nu ar fi arătat aşa cum arată. Ne-am propus ca până la finalul mandatului meu, toate spitalele să fie la ţiplă, cum îmi place mie să spun. Am decis să terminăm acum, de la începutul anului, partea de investiţii, pentru că durează mult licitaţiile şi ne-am trezit anul trecut cu un excedent la bugetul Primăriei, bani care nu au mai putut fi cheltuiţi pentru că nu mai aveam timpul fizic să organizăm licitaţiile. Acum a primit o parte din bani acest spital, va mai primi undeva în luna iunie şi dacă ne ajută Dumnezeu şi în luna septembrie. În orice caz a rămas pe partea din vară centrala care să fie achiziţionată. În ceea ce priveşte scheletul care se află lângă acest spital, pe o expertiză pe care a făcut-o primăria, el ar mai rezista vreo doi ani de zile.  Noi am încercat să găsim o soluţie rapidă, din păcate legislaţia nu ne-a permis până acum pentru că nu exista formula de parteneriat public-privat. Acum există legea în Parlament şi l-am rugat pe preşedintele Camerei Deputaţilor şi pe premierul României să o urgenteze. Sper că anul acesta vom avea legea respectivă, sunt câteva spitale interesate să preia acest schelet şi să facă aici o clinică. Ne-am dori ca la finalul acestui an să fie gata parteneriatul cu BERD-ul ca să putem lucra partea de exterior.
Olguţa Vasilescu, primar Craiova

Politica