Vâlcea. Filmat când arunca deşeuri direct în râu

Vâlcea. Filmat când arunca deşeuri direct în râu

Două videoclipuri care surprind şoferul unei companii de construcţii în timp ce ce deversa deşeuri într-un pârâu dintr-o localitate de la marginea municipiului reşedinţă de judeţ au devenit virale pe Facebook, strângând mii de vizualizări.

Postările sunt însoţite de un text care face referire la proiectele pe care compania le are în derulare cu Primăria Râmnicu Vâlcea, de unde se bănuieşte că provin deşeurile: „Firmele sprijinite de primărie – lucrează pentru Primăria Vâlcea (Primăria Râmnicu Vâlcea – n.r.), deversează în râul Muereasca”.

Potrivit Adevărul, întâmplarea a avut loc pe 15 iulie, înainte de orele amiezii, în apropiere de Râmnicu Vâlcea, la graniţa dintre Bujoreni şi Muereasca. Lângă drumul care face legătura între cele două localităţi a apărut peste noapte o groapă de gunoi ilegală.

În imagini postate pe Facebook apare un camion al firmei de construcţii civile şi industriale „Ralunic” în timp ce deversează într-o prăpastie, de lângă pârâul Muereasca, o mare cantitate de deşeuri.

Deşi şoferul îi vede pe cameramanii amatori nu pare perturbat de situaţie şi-şi vede mai departe de treabă, în ciuda acuzelor care i se aduc. „Filmează”, spune un domn care apare în imagini, iar o doamnă îi răspunde: „Filmez, stai calm… Comuna Bujoreni, la intrare în comuna Muereasca. Ia uitaţi-vă”, explică persoana care imortalizează momentul, arătând în acelaşi timp cum camionul descarcă o mare cantitate de deşeuri din construcţii peste un alt morman, într-un loc ce pare o groapă de gunoi ilegală.

Domnul care apare în filmare merge şi-l apostrofează pe şofer: „Domnule, nu vezi cât eşti de jegos? Păi, ce faceţi, vă bateţi joc aici, nenorociţilor? Nu e voie să faci aşa ceva, băi”, ţipă omul disperat că nu este luat în seamă.

„Ce faceţi, aranjamente la Vâlcea? Sunteţi toţi pe mână cu Primăria! Vă bateţi joc de localitatea asta! Ce, e groapă de gunoi aici? Băi, nenorociţilor! Filmează, măi, Mihaela, firma asta! Să vadă cine sunt nenorociţii în oraşul ăsta, ce îşi bat joc aici!”, mai spune bărbatul.

La toate acuzele, şoferul nu are nici o reacţie.

„Firma are contracte în derulare cu Primăria Râmnicu Vâlcea, am vorbit cu colegii de la Investiţii, dar nici unul din proiecte nu este de natură a genera deşeuri din construcţii, care ulterior să necesite a fi consumate sau aruncate prin diverse râuri. Au lucrări la o grădinţă din cartierul Ostroveni, unde sunt la faza de acoperiş, au anvelopări de blocuri, pe proiecte cu finanţare europeană, unde folosesc schelă şi polistiren, şi lucrează la bretelele de la pasaj, unde ce s-a excavat s-a folosit deja ca element de umplere pentru structura prelungirii bulevardului. Acestea sunt printre cele mai importante”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea, Daniel Ionescu.

Foto captură video – credit FB Popescu Mihaela