Procesul polițistului de frontieră doljean care proteja o rețea de braconieri, amânat la Tribunalul Dolj

Procesul polițistului de frontieră doljean care proteja o rețea de braconieri, amânat la Tribunalul Dolj

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au decis, ieri, să amâne pentru 11 aprilie a.c. procesul polițistului de frontieră doljean care proteja o rețea de braconieri. Gruparea care acționa sub protecția sa a fost destructurată în urmă cu mai bine de doi ani și jumătate, mai exact în octombrie 2016, pe parcursul cercetărilor anchetatorii stabilind că trei polițiști de frontieră doljeni erau implicați în diverse activități care au dus la sprijinirea braconierilor. În total, nouă persoane au fost inculpate în dosar, fiind acuzate de constituire de grup infracțional organizat, luare de mită și braconaj.

La termenul de ieri, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să amâne pentru data de 11 aprilie a.c procesul lui Aurel Iovan, polițistul de frontieră doljean care, împreună cu alți doi colegi proteja o rețea de braconieri, pentru continuarea administrării materialului probator, după cum se arată în hotărârea instanței. Tot în aceeași ședință, judecătorii craioveni au menținut față de Iovan măsura controlului judiciar.

Reamintim că, în urmă cu aproape doi ani, în ianuarie 2017, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj au anunţat trimiterea în judecată în acest dosar instrumentat sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a trei poliţişti din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră  (SPF) Calafat, dar şi a altor  şase doljeni, acuzaţi de braconaj, dare de mită, falsul în înscrisuri sau divulgarea secretelor de serviciu şi constituire de grup infracţional organizat. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au început cercetările în acest dosar în octombrie 2016, când au destructurat gruparea de braconieri coordonată  de agent poliţie de frontieră doljean Aurel Iovan din cadrul SPF Calafat – Sectorul Poliţie de Frontieră  Bistreţ. Anchetatorii au reţinut că, în perioada iunie – octombrie 2016, inculpaţii Florin Şarlă, Alexandru Ozunu, Cosmin Bărbulescu şi Nicolae Balaci „s-au deplasat în zona Bistreţ, judeţul Dolj, unde, pe timpul nopţii, au braconat prin împuşcare mistreţi  şi iepuri, acest lucru întâmplându-se pe timpul executării serviciului de către agentul de poliţie Iovan Aurel, care avea în competenţă  zona respectivă. Agentul de poliţie le facilita braconierilor accesul în perimetrul fondului cinegetic, iar după  ce aceştia împuşcau animalele sălbatice, le asigura părăsirea în siguranţă  a zonei, pentru aceste facilităţi Iovan Aurel primind ulterior foloase necuvenite, respectiv vânat braconat“.

În urma cercetărilor și a perchezițiilor efectuate la momentul respectiv, s-a stabilit că agentul Aurel Iovan a primit de la braconieri vânat în valoare de aproximativ 2.500 de euro. În urma extinderii cercetărilor, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au pus sub acuzare încă doi poliţişti de frontieră  de la Bistreţ, dar şi alţi doi inculpaţi. Este vorba de agenţii de poliţie Cătălin Grecu şi Sorin Andrei, dar şi de Florin Tătoiu şi Gigi Bozgan. Primii doi sunt acuzaţi că  au divulgat secrete de serviciu, pentru ca braconierii să nu fie prinşi în urma unor eventuale controale: „Iovan Aurel, folosindu-se tocmai de prerogativele funcţiei de agent de poliţie, le-a permis celorlalţi inculpaţi sau suspecţi din cauză  să  comită  în mod repetat infracţiuni de braconaj cinegetic sau piscicol, cu complicitatea sa activă  şi cu sprijinul agenţilor de poliţie Grecu Cătălin  şi Andrei Sorin, prin oferirea de informaţii secrete de serviciu sau nepublice, pentru a nu fi depistaţi de alte organe abilitate ale statului cu atribuţii de constatare a infracţiunilor sau contravenţiilor“, au mai reţinut procurorii în rechizitoriu.

Dosarul s-a înregistrat pe 9 ianuarie 2017 la Tribunalul Dolj, între infracțiunile reținute în sarcina inculpaților fiind constituirea unui grup infracțional organizat, braconaj cinegetic, luare de mită, dare de mită, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, dar și complicitate la aceste infracțiuni.