vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ALDE DOLJ: Transparență totală în reforma codurilor

Deputat Ion Cupă, Vicepreședinte național ALDE: ”Maniera transparentă și democratică în  care se derulează reforma codurilor penale va crea reglementări mai clare care să nu mai permită pe viitor abuzuri  ”

          ALDE a susținut în permanență că reforma legilor justiției trebuie să se facă în deplină transparență, cu consultarea tuturor instituțiilor din domeniu, a specialiștilor, a societății civile.

          Considerăm că modul în care se derulează dezbaterea privind aceste legi, modificarea codurilor penale, poate fi un model de transparență legislativă și dezbatere democratică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Modificarea Codurilor este necesară pentru că formulări ambigue, de altfel  declarate neconstituționale de către CCR, au permis abuzuri și derapaje cu efecte grave pentru ideea și practica justiției.

Parlamentul dovedește maximă responsabilitate  acționând pentru a îndrepta acele articole declarate neconstituționale și pentru a avea un cadru legislativ la standarde europene. Discuțiile care au loc în cadrul comisiei au rolul de a stabili cea mai bună formulă a Codurilor penale. Sunt analizate toate opiniile și amendamentele indiferent de unde vin acestea, parte din ele fiind preluate pentru îmbunătățirea acestor instrumente fundamentale ale legislației penale.

Este regretabil faptul că PNL și USR încearcă în continuare să politizeze aceste dezbateri și  să arunce suspiciuni nejustificate asupra unor amendamente propuse de actori respectabili și independenți politic, așa cum este cazul CSM.

Cerem acestor partide să dea dovadă de mai multă responsabilitate față de cetățeni și să respecte toate contribuțiile aduse în comisia parlamentară de către actorii instituționali din domeniu. Precizăm incă o dată că această Comisie nu are alt obiectiv decât acela al unei reforme profund europene a codurilor penale, a legilor justiției în general.

Politica