marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenii și detectoarele de metale. „Avem un «detectorist» cam la două comune”

Peste 50 de autorizaţii emise de IPJ Olt sunt în vigoare pentru deţinerea unui detector de metale, specialiştii Muzeului Judeţean considerând că autorizarea este prea uşoară, deţinătorii acestor dispozitive putând cu uşurinţă să găsească obiecte de patrimoniu, în siturile arheologice.

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din Cârlogani, este cercetat penal de poliţişti după ce a încercat să comercializeze ilegal, pe un site de anunţuri, un detector de metale. Totul a pornit după ce polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au efectuat, la sfârşitul săptămânii trecute, o percheziție domiciliară la locuința acestuia, din comuna Cârlogani, în urma căreia a fost identificat un detector de metale. Oamenii legii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe un site, pe care sunt oferite spre comercializare diverse produse, este postat un anunț prin care o persoană oferă spre vânzare un detector de metale.

Potrivit IPJ, la nivelul judeţului Olt, sunt emise 53 de autorizaţii pentru deţinerea unui detector de metale, numărul nefiind neapărat egal cu cel al deţinătorilor pentru că legislaţia nu împiedică o persoană să aibă două sau mai multe astfel de dispozitive.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică-Florescu, susţine că autorizaţiile pentru deţinerea detectoarelor de metale se dau foarte uşor. El susţine că o astfel de persoană poate cu uşurinţă să intre într-un site arheologic şi să sustragă obiectele de patrimoniu pe care le găseşte.

Am discutat cu cei de la Poliţie să ţinem legătura privind astfel de cazuri. Sunt foarte mulţi în judeţul Olt înregistraţi legal, avem un «detectorist» cam la două comune. Într-o seară, o astfel de persoană poate să facă ce nu facem noi într-un an. Se dau prea uşor autorizaţiile”, a declarat Guţică-Florescu.

Directorul MJ Olt a adăugat că procedura de autorizare pentru folosirea unui detector de metale este mai anevoioasă în cazul instituţiilor decât în ceea ce priveşte persoanele fizice.

Noi, ca muzeu, am vrut să fim deţinătorul unui asemenea detector, însă toată procedura care se aplică unei instituţii este mult mai greoaie. Ca să-l folosesc, eu am nevoie de o autorizaţie de la Comisia naţională de arheologie. Persoana fizică îl poate folosi unde vrea. Atunci am considerat că este o cheltuială inutilă, dacă este să luăm un detector performant, care costă 20-30.000 mii lei. Vom face ca la Teleorman unde au prins în flagrant în sit o persoană căreia i s-a făcut dosar penal. Deţinea legal detectorul, dar n-avea dreptul să-l folosească în sit. Când s-a terminat procesul, s-a dispus confiscarea obiectului folosit ilegal. Poliţia l-a dat Muzeului Judeţean Teleorman, rezolvându-se în acest fel şi o problemă a muzeului”, a afirmat Laurenţiu Guţică-Florescu.

El a adăugat că în cazul situației de la Cârlogani, Muzeul Judeţean Olt ar putea intra în posesia detectorului de metale, dar doar după finalizarea anchetei penale.

Şi eu le-am spus celor de la Poliţia Olt că au atâţia deţinători şi nu se poate să nu prindă pe vreunul în flagrant. Bunul confiscat, la un moment dat, poate să ajungă acolo unde trebuie. Nu ar mai fi nevoie să fie dus la Direcţia Financiară şi scos la vânzare. În acest moment, obiectul este corp delict. Judecătorul, după ce se finalizează totul, dispune cui revine bunul”, a conchis Guţică-Florescu.

Potrivit legii, persoanele fizice și juridice care dețin și/sau comercializează detectoare de metale sunt obligate să obțină, în prealabil, autorizația inspectoratului de poliție al județului, respectiv a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, în a căror rază teritorială își au domiciliul/sediul, și să se înregistreze la aceste autorități”.

Politica