vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ultima șansă la calificare

România dispută, duminică, un meci cu o miză enormă în privința calificării la Cupa Mondială din Rusia. Situația actuală a naționalei în clasamentul grupei E din cadrul preliminariilor pentru turneul final impune ca în duelul cu Danemarca, din acest weekend, ce va avea loc pe Cluj Arena, formația tricoloră să obțină o victorie sau cel puțin o remiză, dar și în cazul unui egal misiunea românilor de fi prezenți în Rusia va fi destul de dificilă. Teoretic, românii mai au șanse la calificare chiar dacă vor pierde cu Danemarca, dar trebuie să avem în vedere că în returul grupei reprezentativa noastră va evolua în deplasare în toate cele trei meciuri cu contracandidatele la calificare, Polonia, Muntenegru și Danemarca.

În prezent, România se află pe locul patru în clasament, cu cinci puncte acumulate în urma celor două remize, cu Muntenegru și Kazahstan, și victoriei cu Armenia. Adversara tricolorilor de duminică, Danemarca, este pe poziția a treia, cu șase puncte, dar dacă ar câștiga pe Cluj Arena ar putea urca pe locul secund, în funcție de rezultatul din meciul Muntenegru – Polonia. Același lucru este valabil și pentru echipa noastră, care cu cele trei puncte ar putea ocupa a doua poziție în grupă beneficiind și de o victorie a polonezilor.

Staff-ul naționalei este conștient de miza din partida cu Danemarca, iar secundul belgian al lui Daum, Rudi Verkempinck, a declarat într-o conferință de presă că în cazul unui eșec, duminică, va fi aproape imposibil pentru România să se mai califice la mondialele din Rusia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este al cincilea meci al preliminariilor. Nu este o finală, dar este extrem de important. Este un joc cheie. Pentru că noi dacă vom câştiga trecem peste ei (n.r. – danezi) în clasament, dar dacă pierdem atunci distanţa faţă de locul doi se măreşte şi va fi foarte greu, aproape imposibil să ne calificăm. Toată lumea ştie importanţa meciului. Dar jucătorii trebuie să se concentreze asupra jocului şi nu asupra rezultatului. Este important să se concentreze doar asupra a ceea ce au de făcut pe teren. Să dea totul pentru România, pentru echipă şi să urmeze întocmai tactica stabilită. Dacă te concentrezi asupra rezultatului final atunci nu mai ai starea mentală corectă. Trebuie să jucăm împotriva Danemarcei ca în primele zece minute ale reprizei secunde a partidei cu Polonia, nu ca în prima repriză, asta este clar”, a declarat Rudi Verkempinck.

Antrenorul secund al României a mai spus că echipei nu îi este teamă de anumiți jucători danezi, care sunt cotați mai bine decât fotbaliștii români.

“Nu ne este frică de ei, suntem România şi trebuie să credem în noi. Le cunoaştem punctele forte, dar şi pe cele slabe, însă nu trebuie să ne concentrăm doar pe un jucător. Ce putem să mai spunem atunci despre Eriksen? Dar eu ştiu că avem jucători buni la mijloc care îl pot închide chiar şi pe Eriksen”, a adăugat belgianul.

România a fost prezentă ultima dată la un turneu final al Cupei Mondiale în 1998, când a ajuns până în optimile de finală. Partida cu Danemarca va avea loc, duminică, de la ora 21.45, pe Cluj Arena.

Adi Popa: “Este un meci decisiv”

Mijlocașul lui Reading a declarat că meciul cu Danemarca este decisiv pentru calificare, iar România are nevoie obligatoriu de o victorie.

„Au fost meciurile de la Euro cele mai importante la care am luat parte, dar şi acesta este un meci foarte important, din punctul meu de vedere decisiv, pentru că ne aflăm într-o situaţie nu tocmai roz în grupă şi, din punctul meu de vedere, avem nevoie de victorie, neapărat. I-am studiat pe danezi, am văzut punctele lor slabe, am studiat şi punctele lor forte, ştim foarte bine ce avem de făcut, iar cei care vor fi pe teren cu siguranţă îşi vor îndeplini sarcinile. Nu este o presiune, oricum, şi dacă am fi câştigat cu Polonia ar fi trebuit să câştigăm cu ei pentru că, dacă vrei să ajungi la CM, trebuie să mergi de pe primul loc. Acum şansele pentru primul loc nu mai sunt aşa ridicate, vom lupta pentru ele până la capăt, dar pentru locul 2 avem şanse reale şi cel puţin locul 2 sperăm să-l obţinem la finalul campaniei”, a spus Adi Popa, care consideră că Erkisen, jucător la Tottenham Hotspur, este amenințarea numărul unu a danezilor.

„Stilurile de joc sunt destul de apropiate, ce jucăm în Anglia şi ce joacă Danemarca, iar diferenţa este foarte mare între Liga I şi chiar liga a doua de acolo. Foarte mulţi danezi am întâlnit în ultimul meci, de pe Arena Naţională, când am câştigat, 2-0. Cred că vreo doi din lot i-am întâlnit şi acum câteva etape în campionat acolo. A trecut ceva timp, au mai progresat. Cornelius ştiu că era un „copil”, acum s-a mai maturizat. Însă nu trebuie să îi ridicăm aşa mult în slăvi, trebuie să ne facem jocul, să depindem de noi, să nu mai depindem de alţii. Categoric Eriksen este playmaker-ul lor, principalul pericol”, a declarat românul ce evoluează în liga a doua din Anglia.

Bogdan Stancu, trimis acasă de Daum

Neamțul care se află la cârma echipei naționale a decis ca atacantul Bogdan Stancu, cel care a marcat ambele goluri ale României de la turneul final al Campionatului European de anul trecut, să fie trimis acasă din cantonament pentru că nu va putea fi refăcut în timp util până la întâlnirea cu formația daneză din cauza unor probleme medicale.

Lotul României pentru meciul cu Danemarca:

Portari: Ciprian Tătărușanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Florin Niță (FC Steaua București);

Fundași: Cristian Săpunaru (Astra Giurgiu), Romario Benzar (FC Viitorul), Vlad Chiricheș (Napoli), Alin Toșca (Betis Sevilla), Dragoș Grigore (Al Sailiya/Qatar), Cosmin Moți (Ludogoreț Razgrad), Iasmin Latovlevici (Karabukspor);

Mijlocași: Răzvan Marin (Standard Liege), Andrei Prepeliță (FC Rostov), Mihai Pintilii (FC Steaua București), Eric Bicfalvi (FC Ural Ekaterinburg), Nicolae Stanciu (Anderlecht), Sergiu Hanca (Dinamo București), Dorin Rotariu (FC Bruges), Constantin Budescu (Astra Giurgiu);

Atacanți: Andrei Ivan (CSU Craiova), Adrian Popa (Reading), Denis Alibec (FC Steaua București), Alexandru Chipciu (Anderlecht), Claudiu Keșeru (Ludogoreț), Gheorghe Grozav (Terek Groznîi).

Politica