vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltchim raportează reducerea pierderilor, după ştergerea datoriilor

Anularea unor datorii de 2,35 de miliarde de lei, în baza planului de reorganizare, pare să fi fost benefică pentru combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea.

Un raport semestrial al companiei arată un profit net, la jumătatea anului, de 2,31 miliarde de lei. În primul semestru s-au înregistrat pierderi de 9,12 milioane lei. Sunt semnificative, însă în scădere.

"Pierderea totală din activitatea curentă s-a redus, în doi ani, cu 138 milioane lei, de la -147 milioane lei la -9 milioane lei în prima jumătate a acestui an. EBITDA s-a îmbunătăţit cu 90,1 milioane lei, de la -65,7 milioane lei în primul semestru din 2013 la plus 24,4 milioane lei în semestrul I 2015", se arată în raportul companiei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cifra de afaceri raportată în primul semestru este de 364 de milioane de lei, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi cu 73% faţă de semestrul I din 2013

"Rezultatele economice obţinute de Oltchim SA în semestrul I din 2015 au fost posibile prin implementarea unui plan de măsuri care au vizat recâştigarea încrederii clienţilor majoritari externi (valoarea exportului reprezintă 74% din cifra de afaceri), o mai bună utilizare a resurselor financiare şi eliminarea tuturor cheltuielilor care nu sunt strâns legate de activitatea de producţie", se arată în comunicatul Oltchim.

În acelaşi document, Oltchim mai arată că, în ultimele 18 luni, a achitat lunar drepturile salariale aferente unei luni (avans, lichidare, tichete de masă) pentru toţi salariaţii, iar personalul disponibilizat, în contul salariilor compensatorii, a încasat lunar în aprilie şi mai suma de 531 lei, iar începând cu luna iunie 1.000 lei lunar. În prezent, la Oltchim lucrează circa 2.200 de oameni.

Totodată conducerea combinatului precizează în raport că valoarea totală a investiţiilor realizate în primul semestru al anului 2015 este de aproximativ 6,1 milioane lei, din surse proprii.

Planul de reorganizare, aprobat în aprilie, notează Mediafax, a prevăzut pentru creditorii bugetari, dintre care cel mai mare este Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), recuperarea a doar 19% din suma datorată de Oltchim. Creditorii garantaţi, printre care BCR, grupul Electrica şi Banca Transilvania, au rămas prin reorganizare cu trei sferturi din creanţe. În plus, creditorii garantaţi şi bugetari au primit şi opţiunea de a converti creanţele în acţiuni la companie, iar planul a inclus ştergerea aproape integrală a datoriilor către creditorii chirografari, în rândul cărora se află şi furnizorii Oltchim de materii prime, mai arată sursa citată.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013. Planul de reorganizare prevede vânzarea companiei pentru minim 307 milioane euro. Statul a încercat de mai multe ori privatizarea combinatului, dar încercările au fost fără rezultat.

 

 

Politica