vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

CEO nu se vinde. Decât puţin

Ministrul Energiei, Andrei Gerea s-a aflat, la sfârşitul săptămânii trecute, la Târgu Jiu, la Complexul Energetic Oltenia (CEO).  Gerea a avut, între altele, o întâlnire cu managementul societăţii Complexului Energetic Oltenia, membrii consiliului de supraveghere, reprezentanţii sindicatelor din cadrul CEO. La discuţii au luat parte şi Bogdan Badea, secretar de stat MEIMMMA şi Bogdan Stănescu, director al Direcţiei Generale Societăţi Comerciale.

Şedinţa a fost organizată la iniţiativa ministrului Gerea. Acesta este de părere că CEO se află într-un moment de analiză ca urmare a realizării restructurărilor, iar dialogul cu părţile implicate poate facilita identificarea soluţiilor optime care să asigure viitorul Complexului Energetic Oltenia.

“Situaţia de acum din sistemul energetic vă avantajează. Aveţi ocazia să demonstraţi importanţa cărbunelui pentru securitatea naţională şi pentru independenţă energetică, iar noi vă susţinem. Iată că, astăzi, Complexul Energetic Oltenia asigură 30-40 % din necesarul de energie electrică al României, pe fondul scăderii volumului de precipitaţii şi a lipsei de vânt. Este exact mesajul pe care dorim să îl transmitem reprezentanţilor Uniunii Europene: cărbunele românesc asigură securitate energetică!”, a spus Gerea în cadrul şedinţei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Bogdan Badea — secretar de stat MEIMMMA a declarat: “E important să înţelegem contextul în care ne mişcăm. Europa lucrează la proiecte care vizează uniunea energetică, are linii directoare mari şi acum stabileşte priorităţi. Dacă noi, ca ţară, ne stabilim acum propriile obiective, vom fi avantajaţi şi ne vom putea negocia poziţia şi interesele cu mai multă forţă atunci când va fi cazul. Am avut multe discuţii la CE, vrem să fim pregătiţi când vine valul, iar acest val va însemna în sectorul producerii de energie electrică pe bază de cărbune retragerea unui număr de certificate gratuite din cele allocate, în prezent. La CEO trebuie făcute eficientizări pentru că trebuie să fiţi pregătiţi. Trebuie să porniţi din vreme pentru că vă va lua un an, doi, pentru a implementa un plan de restructurare. Aveţi nevoie de consultanţi serioşi care să vă spună clar cum staţi şi care este situaţia reală, pentru că e important să aveţi o traiectorie corect stabilită astfel încât să vorbim de CEO şi peste 10 şi peste 20 de ani. În ceea ce priveşte privatizarea, ideea de a face IPO, aşa cum ne dorim şi pentru CEO, trebuie să aibă în vedere investiţiile viitoare. Singura şansă e capitalizarea şi realizarea de investiţii!”.

 

Ciurel zice că e bine

Laurenţiu Ciurel, directorul general executiv al CEO, a afirmat, în cadrul discuţiilor, că situaţia Complexului este pe un trend pozitiv: “Banii pe care îi câştigăm, acum, din vânzarea de energie au ca destinaţie investiţiile. Vreau să vă anunţ că nu avem nici restanţe la bănci, aşa cum s-a vehiculat, nici datorii către bugetul de stat. Avem o producţie record în această vară şi vom avea bani să cumpărăm cerificate cel puţin pentru următoarele şapte luni. De asemenea, băncilor le-a revenit încrederea în CEO”.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a mai declarat vineri, la Târgu Jiu, că nu se poate vorbi la momentul actual despre o privatizare majoritară a Complexului Energetic Oltenia (CEO), ci doar de o privatizare a 15% a acţiunilor, care va avea loc cel mai devreme anul viitor, iar vânzarea se va face numai în condiţiile în care va fi obţinut un preţ bun pentru acest pachet minoritar, banii urmând să fie investiţi în retehnologizarea companiei.

"Actualul Guvern nu va lua această decizie. S-a mai făcut un pas spre drumul vânzării a unui pachet minoritar, dar şi acela dacă se va face, se va face în condiţii care vor fi satisfăcătoare pentru obiectivul urmărit şi anume capitalizare. Deocamdată, nu există nicio astfel de decizie, nici măcar timpul necesar pentru o astfel de privatizare nu este nici anul acesta, nici anul viitor, deci nu vorbim despre o privatizare majoritară. Acum discutăm despre 15%, dacă se va găsi pe piaţă un preţ bun pentru aceşti 15% putem discuta, dar deocamdată nici acest preţ bun nu există. Compania are nevoie să facă nişte investiţii, deocamdată negociază cu băncile pentru împrumuturi care costă, dar dacă pe piaţă se va ajunge la concluzia că există posibilitatea să vinzi aceste acţiuni la un preţ bun, probabil că se va lua decizia de a vinde 15%, dar deocamdată nu vorbim de privatizare majoritară", a precizat Andrei Gerea.

 

sursa foto: petitieonline.com

Politica