miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Trei blocuri, reabilitate cu 2 milioane de lei

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADR SV) Oltenia anunţă că un nou contract de finanţare, prin Programul Operaţional Regional, a fost semnat de Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea şi de directorul ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu.

Beneficiarul contractului este Primăria Craiova, căreia i-a şi fost transmis spre semnare, iar prin acesta municipalitatea va avea la dispoziţie un buget total de 1.982.138,72 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 1.120.603,45 lei.

Cu aceşti bani vor fi reabilitate termic 3 blocuri de locuinţe din cartierul 1 Mai cu un număr total de 61 apartamente. Este vorba de blocurile M24 – str. Dealul Spirei, nr.24; M13 – str. Dealul Spirei nr.31; M15B – str.Dealul Spirei nr.26.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit contractului se vor efectua lucrări de izolare termică a părţii opace a faţadelor; înlocuirea tâmplăriei exterioare; închiderea  balcoanelor/ logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor; izolarea termică a planşeului peste subsol; termo-hidroizolarea acoperişurilor tip terasă.

Proiectul a fost depus de Primăria Craiova încă de anul trecut, dar pentru că nu a fost bine făcut s-a întârziat.

“Proiectul a fost depus la ADR SV Oltenia de Primăria Municipiului Craiova în data 30.05.2013, procesul de evaluare începând în data de 15.10.2013 (data desemnării expertului tehnic independent, în baza acordului încheiat între Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice). Deoarece a fost nevoie de unele clarificări şi completări la documentaţia depusă de către Primărie, Autoritatea de Management pentru POR (AM POR) a acordat 2 derogări de la manualul de proceduri, pentru transmiterea  de  clarificări şi pentru prelungirea perioadei de evaluare cu 20 de zile calendaristice, faţă de termenul standard. Raportul de evaluare şi selecţie a fost transmis la AM POR în data 19.02.2014 şi, după transmiterea unei noi solicitări de clarificări, a fost acceptat pentru faza de contractare în data de 13.03.2014. Contractul de finanţare a fost înregistrat în cadrul AM POR în data de 27.03.2014, iar experţii AM POR  au transmis Primăriei Craiova şase noi solicitări de clarificări, pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate condiţiile de legalitate şi eligibilitate pentru semnarea contractului de finanţare.”– ADR SV Oltenia

Un alt contract ce vizează reabilitarea termică a 19 blocuri din cartierele 1 Mai şi Craioviţa Nouă (311 apartamente) va fi semnat în perioada următoare.

“Primăria Municipiului Craiova a depus în cadrul Domeniul Major de Intervenţie 1.2.- Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe un număr de 12 aplicaţii, având un total de 155 de proiecte componente. ADR SV Oltenia s-a preocupat să eficientizeze procesul de evaluare şi contractare al proiectelor depuse în cadrul DMI 1.2, depunând toate diligenţele pentru scurtarea timpilor de aşteptare de la primirea aplicaţiilor şi până la evaluare, cu respectarea procedurilor în vigoare. “– ADR SV Oltenia

Municipalitatea craioveană are în implementare, prin POR, 20 de proiecte cu fonduri nerambursabile de peste 563 de milioane de lei.

Pe de altă parte, ADR SV Oltenia anunţă că, pe 6 august, Primăria Craiova a redepus, în urma  redimensionării bugetului în corelare cu suma rămasă disponibilă din fondurile alocate Polului de creştere, proiectul care are ca obiectiv reamenajarea Parcului ”Nicolae Romanescu”.  Echipa de experţi independenţi va fi disponibilă, potrivit AM POR, pentru evaluarea cererii de finanţare, din 18 august.

“În conformitate cu procedurile în vigoare, procesul de evaluare şi contractare poate să dureze între 19 si 47 zile lucrătoare (evaluarea tehnică şi financiară între 6-32 zile, aprobarea raportului de către AM POR- 8 –10 zile lucrătoare, transmiterea şi avizarea contractului- 5 zile lucrătoare) depinzând de mai mulţi factori: de calitatea şi coerenţa documentaţiei depuse, de numărul de clarificări solicitate de evaluatorii independenţi  în vederea lămuririi tuturor aspectelor tehnico-economice incluse în documentaţia proiectului, de rapiditatea cu care solicitantul răspunde la clarificări, etc.”– ADR SV Oltenia

Primăria Craiova a depus şi două proiecte în cadrul domeniului major de intervenţie 3.4 -Reabilitarea-echiparea infrastructurii educaţionale (sesiunea a 2-a, ce a avut termen limită de depunere 16 aprilie 2014), proiecte ce se află în diferite etape de evaluare şi contractare, respective.

Este vorba de “ Reabilitare Grup Şcolar ICM George Bibescu Craiova ca şcoală de arte meserii” prin care se solicită  13.214.886,04 lei finanţare nerambursabilă şi “ Lucrări de reparaţii capitale corp laboratoare la Colegiul “Ştefan Odobleja Craiova” prin care se solicită 2.575.598,10 lei finanţare nerambursabilă.

Politica