joi, mai 16, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Greva în școli continuă. Profesorii au respins oferta Guvernului

UPDATE 10.00: Greva profesorilor continuă, cel puțin până mâine. După discuțiile de la Guvern, din această dimineață, sindicatele au anunțat că profesorii nu se vor întoarce în bănci până când ultima ofertă a Guvernului nu va fi scrisă negru pe alb, prin ordonanță de urgență. 

UPDATE: Sindicaliștii din Educație merg, la ora 9:00, la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Nicolae Ciucă. Într-o oră expiră termenul limită acordat profesorilor pentru a accepta sau nu noua ofertă a Executivului și a pune capăt grevei.

Profesorii au respins cea mai recentă ofertă a Guvernului și vor continua greva generală și săptămâna viitoare, au anunțat sindicatele din Educație după consultările cu angajații din teritoriu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, greva intră în cea de-a patra săptămână, fiind deocamdată neclar ce se va întâmpla cu Evaluarea Națională sau examenele de bacalaureat.

Potrivit digi24.ro, noua ofertă a Guvernului nu a fost satisfăcătoare pentru ei. Vorbim de o primă de 1.500 de lei anuală, cu acordare din fonduri europene, până în 2027. Mai exact vorbim de acele carduri valorice din care profesorii puteau să își cumpere în mare parte materiale didactice, dar și o creștere cu 45% de la 1 ianuarie, ceea ce reprezenta o primă creștere din Legea Salarizării.

În urma consultărilor, sindicaliștii au anunțat că vor mandata liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și ai Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” să prezinte Guvernului următoarele cereri:

  • Obținerea unui minim de 25% majorare pentru toți angajații din învățământ, majorare care să se aplice de la 1 iunie;
  • Aplicarea Legii Salarizării în integralitate de la 1 ianuarie 2024 sau cel mult în două tranșe acordate în același an;
  • Mentinerea sumei de 1.500 lei acordată anual, 2023-2027, pentru personalul didactic, plus suma de 500 de lei alocată personalului nedidactic;
  • Ordonanță de Urgență pe grila de salarizare care să prevadă că punctul de plecare al salariului unui debutant să fie salariul mediu pe economie.

 Vineri, 9 iunie, peste 12.000 de profesori și de angajați din educație au protestat în București. 

Politica