duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Primarul Gutău sparge 2 milioane de euro pentru un giratoriu util mai mult apropiaților

Primăria Râmnicu Vâlcea vrea să amenajeze un sens giratoriu cu echivalentul a circa 1,157 milioane de euro la ieșirea sudică din oraș. În același loc, administrația condusă de Mircia Gutău va introduce și rețele electrice în valoare de aproape 780.000 de euro. Strada Posada e, de fapt, doar un pretext artificial, susțin experți în achiziții publice, scandalizați și de risipa de bani publici. Ea este o porțiune din DN 67, la fel cum și Calea lui Traian e parte din DN 64, iar investiția ar fi trebuit realizată, eventual, de CNAIR. În plus, la doar un kilometru “în aval” pe Calea Lui Traian, există amenajat un alt sens giratoriu…

Finanțarea amenajării giratoriului este asigurată prin Programul Național “Anghel Salighy” – 4,678 milioane de lei din valoarea totală a proiectului de 5,720 milioane de lei, “primăriei revenindu-i acoperirea cheltuielilor legate de asistența tehnică, lucrările de aducere la starea inițială și cele de protecția mediului. Proiectul își propune să rezolve și să îmbunătățească semnificativ traficul auto în intersecția semaforizată în prezent, scenă a numeroase accidente de circulație și ca urmare a importanței drumurilor care se intersectează aici: DN 64 (Râmnicu Vâlcea – Drăgășani – Caracal) și DN 67 (Râmnicu Vâlcea – Horezu – Târgu Jiu – Drobeta-Turnu Severin)”, se menționează în comunicarea administrației locale (sursa AICI).

În sistemul electronic de achiziții publice există, însă, înregistrată de către Primăria Râmnicu Vâlcea și o cerere de oferte privind “Servicii de instalare a echipamentului electric” (cod CPV 5111 0000 –  6), data publicării anunțului fiind 29 martie a.c.. Valoarea “estimată” a lucrărilor este de 3.894.860 lei. Achiziția este definită de municipalitate ca fiind pentru “Amenajare sens giratoriu intersecția Calea lui Traian cu strada Posada”. Aparent, ar fi parte din același proiect de municipalitatea râmniceană.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Numai că, o antemăsurătoare prezentată de Primăria Râmnicu Vâlcea în SEAP (SCN1122604), relevă că aproximativ 843.000 de euro (4.216.502 lei, partea de finanțare suportată de la bugetul de Stat) ar costa numai partea de construcții din cadrul proiectului de amenajare a giratoriului. De unde rezultă că partea de introducere a rețelelor electrică face obiectului unui proiect separat.

De precizat ar mai fi că în zona respectivă (strada Schitul Troianu) și-au ridicat recent vile sau chiar adevărate palate zeci de potentați locali, printre care se află și fiul primarului, Vlad Gutău, precum și consiliera sa personală, fosta viceprimăriță Maria Carmen Preda, fostul manager general al combinatului chimic, consilieri locali etc. Zona, una dintre cele câteva de belvedere din Râmnicu Vâlcea, se dezvoltă însă mult mai puternic imobiliar decât pot percepe priviri neavizate, aici fiind proiectate și viitoare blocuri. De asemenea, tot prin PN “Anghel Saligny”, în zona centrală a orașului, primăria a obținut finanțare pentru amenajarea unui alt pod peste râul Olănești fix între clublul familiei Gutău (Stephany, malul drept) și noile blocuri pe care le ridică firma lui Vlad Gutău.

Politica