joi, mai 16, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Bani mai mulți pentru modernizarea Spitalului Leamna

Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Leamna așteaptă de mai bine 2 ani și jumătate să fie modernizat. Consiliul Județean (CJ) Dolj a hotărât să rectifice sumele necesare investițiilor reabilitării unității medicale. Dacă suma prevăzută inițial era de peste 21 de milioane de lei, conform noului deviz propus de CJ, investiția ar depăși 35 de milioane de lei, fără TVA.

„Se aprobă devizul general actualizat și indicatorii tehnico-economici actualizați pentru obiectivul de investiții „Modernizare și extindere Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna. VALOAREA TOTALĂ A OBIECTIVULUI DE INVESTIȚII: 35.776.646,78 lei (fără TVA)”, se arată în proiectul CJ, supus votului aleșilor județeni în ședința care va avea loc vineri.

În urmă cu 3 ani, CJ Dolj a încheiat un contract de servicii de proiectare cu o firmă privată, iar în 2021, instituția a organizat o licitație publică în urma căreia s-a desemnat și compania care trebuia să se ocupe de lucrări. Din lipsa fondurilor aferente, procedura de atribuire a fost anulată.
„În anul 2019, Consiliul Județean Dolj a încheiat cu SC Dat Constructive SRL contractul de servicii de proiectare nr. 88/11.10.2019 pentru elaborarea documentației tehnico-economice a obiectivului menționat. Conform contractului a fost elaborată până la această dată, conform HG 907/2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor / proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, faza SF, completat cu elementele specifice din documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, inclusiv devizul general al investiției. Această documentație, și indicatorii tehnico-economici aferenți, a fost aprobată prin HCJ Dolj nr. 95/28.05.2020. De asemenea, în anul 2021 a fost organizată procedura de achiziție a lucrărilor pentru realizarea acestei investiții, S.C. GENERAL SERVICE GRUP 98 S.R.L. fiind declarată câștigătoare a procedurii, cu o valoare a ofertei de 21.306.177,19 lei, fără TVA. Având în vedere că în termen de 12 luni după data limită de depunere a ofertelor, respectiv 20.09.2022, Autoritatea Contractantă nu a identificat fondurile necesare încheierii acestui contract și demarării lucrărilor la acest obiectiv de investiții, procedura de atribuire a fost anulată”, se arată în documentul CJ.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Bani de la CNI

Consiliul Județean Dolj a întreprins demersuri în vederea obținerii finanțării de la bugetul local / de stat prin transmiterea către Compania Națională de Investiții „C.N.I”. Doar că, între timp, costurile aferente lucrărilor de la Spitalul Leamna s-au mărit, date fiind creșterile de prețuri din piață ale materialelor și ale serviciilor.
„Ținând cont de perioada de peste 2 ani, marcată de o evoluție în creștere a indicilor de prețuri, care a trecut de la aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin HCJ Dolj nr. 95/2020, în vederea alocării de fonduri pentru finanțarea execuției de către CNI este necesară actualizarea acestor indicatori”, mai specifică proiectul CJ, care urmează să fie votat de consilieri la finalul acestei săptămâni.

Potrivit CJ, lucrările de modernizare a spitalului constă în recompartimentarea şi modernizarea spaţiilor interioare prin crearea unor noi grupuri sanitare, astfel încât unitatea să corespundă standardelor medicale actuale, să asigure funcţiunile necesare şi să respecte circuitele funcţionale din legislaţia sanitară actuală.
Totodată, extinderea spitalului constă în construirea unui corp nou de clădire pe amplasamentul din imediata apropiere, realizându-se totodată şi o legătură între construcţia nouă şi corpul C1 existent, astfel încât spitalul să poată funcţiona cel puţin la capacitatea actuală.
Construcţia nouă va avea regimul de înălţime P+1E, va fi o clădire în stil „clasic”, cu acoperiş tip şarpantă, cu pereţi din zidărie de cărămidă şi cu structură din cadre din beton armat. Corpul nou construit va fi organizat pe trei funcţiuni principale, respectiv: zona destinată pacienţilor, zona destinată personalului medical şi zona de servicii gospodăreşti.

Spitalul de la Leamna a fost construit din temelii în perioada 1922-1927 de medicul de origine franceză Charles Laugier. La această unitate medicală ajung nu doar bolnavii de TBC, ci şi cei care suferă de alte afecţiuni respiratorii şi au nevoie de investigaţii şi tratament. Unitatea medicală este cel mai mare furnizor de servicii medicale de pneumologie din regiunea Oltenia. Unitatea sanitară are, în prezent, un număr de 154 de paturi.

Politica