duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A murit istoricul Radu Ciuceanu, fost deținut politic

Profesorul doctor Radu Ciuceanu a murit luni, 12 septembrie, la vârsta de 94 de ani, a anunțat Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Născut la 16 aprilie 1928, în Arad, Radu Ciuceanu a fost membru în Mişcarea Naţională de Rezistenţă din Oltenia, condusă de generalul Iancu Carlaonţ. Pe 18 septembrie 1948 a fost arestat şi condamnat la 15 ani de temniţă grea.

A executat pedeapsa în închisorile de la Craiova, Piteşti, Jilava, Târgşor, Gherla, Dej, Jilava, Văcăreşti şi Poarta Albă şi a fost eliberat la 18 septembrie 1963, dar a rămas în atenţia Securităţii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În 1970 a terminat Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi a lucrat ca arheolog la Institutul de Arheologie şi mai târziu la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie al Municipiului Bucureşti.

În 1990 a fost unul dintre fondatorii Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, iar în 1993 a fondat Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, pe care l-a condus de atunci ca director.

Istoricul Radu Ciuceanu, membru de onoare al Academiei Române, a primit în 2017 cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală.

Foto: basilica.ro

Politica