vineri, mai 3, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Gorj. Cei mai mulți șomeri sunt la sate

Rata șomajului este în ușoară scădere în Gorj, la finalul lunii iunie fiind de 2,65%, corespunzătoare unui număr de 3.594 șomeri, mai bine de jumătate fiind bărbați. Trendul înregistrat este unul descrescător față de aceeași perioadă a anului trecut, când la sfârșitul lunii iunie era o rată a șomajului de 3,05%.
În profil teritorial, numărul mai mare al șomerilor la sfârșitul semestrului I este localizat în mediul rural – 2.528 persoane, respectiv 70% față de 1.066 persoane, adică 30% în mediul urban.

„Menținerea permanentă a ratei șomajului sub 4% a fost posibilă datorită facilităților acordate angajatorilor de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj atât în perioada de pandemie, prin plata șomajului tehnic, suportării unei părți din salariu pe o perioadă de 3 luni în cota de 41,5%, plată pentru telemuncă, plată pentru reducerea timpului de muncă, subvenționarea locurilor de muncă pentru încadrarea diferitelor categorii de persoane, cât și în perioada de după pandemie, fiind astfel evitate concedierile masive de personal”, a precizat Romeo Chiriac, directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj.

Ca urmare a implementării Programului de Ocupare a Forței de Muncă pentru anul 2022, în primul semestru s-a realizat încadrarea unui număr de 3.349 persoane (1322 cu domiciliul în mediul urban și 2027 cu domiciliul în mediul rural), fiind încheiate 2.825 contracte de muncă pe perioadă nedeterminată și 524 contracte de muncă pe perioadă determinată, scrie gorjeanul.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Au fost acordate 49 prime de activare șomerilor neindemnizați care au fost încadrați cu contract de muncă pe o perioadă mai mare de 3 luni, primă cu valoarea de 1.000 lei pentru fiecare persoană.
În plus, au beneficiat de completarea veniturilor salariale un număr de 113 foști șomeri indemnizați care s-au încadrat cu contract de muncă pe o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiind de o sumă egală cu 30% din cuantumul indemnizației de șomaj, sumă care se acordă lunar din momentul angajării până la sfârșitul perioadei pentru care erau îndreptățiți să primească indemnizația de șomaj.

Potrivit șefului AJOFM Gorj, s-au acordat prime de relocare unui număr de șase persoane care s-au încadrat într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința. De aceea, pentru că și-au schimbat domiciliul, au beneficiat de o sumă lunară egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor cu chiria și utilitățile, dar nu mai mult de 900 lei, pe o perioadă de cel mult trei ani.
„Am încheiat convenții de subvenționarea locului de muncă pentru 84 persoane, din care nouă sunt șomeri cu vârsta peste 45 de ani și 75 sunt tineri NEETs”, a mai punctat directorul AJOFM Gorj.

Politica