duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dolj. Salariații Palatului Copiilor și cei de la Clubul Sportiv Școlar se pregătesc de protest

Salariații Palatului Copiilor și cei de la Clubul Sportiv Școlar anunță protest împotriva inițiativei de a transfera întreg patrimoniul și întreaga resursă umană ale unităților de învățământ pentru activități extrașcolare, la autoritățile administrației publice locale.

Potrivit reprezentanților sindicatului „Spiru Haret”, palatele și cluburile copiilor sunt unități de învățământ pentru activități extrașcolare, având și rol metodologic, fiind în subordinea inspectoratelor școlare.

”Având în vedere intenția Ministerului Educației de a trece la autoritățile locale palatele și cluburile copiilor, cu tot cu resursa umană, împreună cu salariații Palatului Copiilor Craiova și Clubului Sportiv Școlar Craiova, vă înaintăm acest memoriu considerând că această mutare nu este benefică nici pentru copii, dar nici pentru personalul unităților”, a precizat Nicuşor Cotescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta a menționat că activitățile extrașcolare sunt realizate în cadrul unităților de învățământ preuniversitar, în cluburi, în palate ale copiilor, în tabere școlare, în baze sportive, turistice și de agrement sau în alte unități acreditate în acest sens.

”Dintre cele enumerate, palatele și cluburile au rămas singurele instituții viabile, certe, unde zeci și sute de copii găsesc aici o poartă larg deschisă, generații după generații își descoperă aici talentul și mulți chiar vocația pe care și-o continuă ulterior în viață. Vorbim de unități cu un personal profesionist, dedicat care îmbrățișează acești copii și cărora le călăuzesc pașii spre performanță.

Un singur exemplu, ultima performanță notabilă a CSS Craiova este din luna mai 2022, când acest club și-a adjudecat titlul de campioană la fotbal, competiție din cadrul Campionatului Naţional de Juniori U17!”, a mai spus Cotescu.

Mutarea finanțării de la nivel central, sub pretextul că ministerul nu gestionează eficient aceste entități, spune sindicalistul, poate conduce la sincope și mai mari ca urmare a creșterii presiunii pe bugetul local/județean, creând o severă instabilitate și implicit o ruinare a mai multor domenii de activitate (arte, științe tehnice, muzică) precum și a sportului românesc. Autoritățile locale, în limita posibilităților, pot finanța legal și acum palatele si cluburile copiilor, fără a mai interveni alte demersuri.

”Colegii noștri, cadrele didactice de predare, care umblă să descopere permanent talente și valori și asigură o continuitate a acestor grupe de copii cu vocație, colegi care și-au lăsat de multe ori familia pe planul doi pentru a participa în zilele libere, în sărbătorile legale sau sâmbăta și duminica la concursuri cu copiii, colegi care beneficiază de toate drepturile unui concurs national de titularizare, precum și drepturile ce decurg din alte examene naționale se văd acum în situația incertitudinii, a umilirii după o muncă de o viață”, a adăugat preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

În aceeași situație a incertitudinii se regăsesc și angajații din rândul personalului auxiliar și nedidactic, personal supraîncărcat prin prisma volumului de muncă și a unui număr insuficient de posturi.

”Acest personal, fără de care nu poate funcționa unitatea, realizează o echipă cu personalul de predare desfășurând activități și în afara orelor de program, dar și în zilele libere de ani și ani, fără posibilitatea unei salarizări corespunzătoare, toate pentru a asigura condițiile optime de desfășurare a tuturor activităților din cadrul acestor instituții atât de îndrăgite de copii”, a mai spus Cotescu.

Politica